Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Heloviną netoli Žemės praskries į žmogaus kaukolę panaši „mirusi kometa“

Stambus kosminis objektas praskries netoli Žemės per Heloviną, o JAV kosminės agentūros NASA astronomai, nufotografavę tą dangaus kūną, įžvelgė jo panašumą į žmogaus kaukolę.
NASA astronomai, nufotografavę šį dangaus kūną, įžvelgė jo panašumą į žmogaus kaukolę.
NASA astronomai, nufotografavę šį dangaus kūną, įžvelgė jo panašumą į žmogaus kaukolę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Spalio pradžioje pirmąkart pastebėję šį objektą astronomai iš pradžių jį užregistravo asteroidu 2015 TB145.

Tačiau ekspertai NASA infraraudonųjų spindulių teleskopu (IRTF) Mauna Kėjoje, Havajuose, „nustatė, kad šitas dangaus kūnas veikiausiai yra mirusi kometa, kuri neteko savo lakiųjų komponentų daug kartų praskriedama šalia Saulės“, sakoma penktadienio vakarą paskelbtame NASA Reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorijos (JPL) pranešime.

2015 TB145 skersmuo – apie 600 metrų ir maždaug prilygsta futbolo stadiono ilgiui.

Mokslininkai, padarę šio objekto radijo bangų atspindžio nuotrauką Nacionalinio mokslo fondo 305 metrų skersmens radijo teleskopu Aresibo observatorijoje Puerto Rike, taip pat įžvelgė baugų jo panašumą į žmogaus kaukolę.

„Sprendžiant iš Aresibo nuotraukų, atrodo, kad ji apsivilko kaukolės kostiumą skriejimui pro Žemę per Heloviną“, – juokavo NASA mokslininkė Kelly Fast, dirbanti IRTF programoje, taip pat einanti NASA vykdomos netoli Žemės esančių objektų stebėjimo programos vadovės pareigas.

Šis kosminis akmens luitas iš karto sukėlė susidomėjimą dėl savo neįprastai didelio greičio ir dydžio. 2015 TB145 skersmuo – apie 600 metrų ir maždaug prilygsta futbolo stadiono ilgiui.

Tačiau nėra jokio pavojaus, kad šitas dangaus kūnas atsitrenks į Žemę.

Prie mūsų planetos jis labiausiai priartės šeštadienį 17 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku ir praskries už 486 tūkst. kilometrų. Tai yra, apie 1,3 karto didesniu nuotoliu negu atstumas tarp Žemės ir Mėnulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius