Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmuosius privačius JAV erdvėlaivius pilotuos kosmoso naujokai ir veteranai

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) penktadienį pirmąkart įvardijo devynis astronautus, ateinančiais metais skrisiančius į kosmosą bendrovių „Boeing“ ir „SpaceX“ sukonstruotais erdvėlaiviais.
„SpaceX“ raketos startas
„SpaceX“ raketos startas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Šiai grupei, sudarytai iš kosmoso naujokų ir veteranų, bus patikėti atkurti Jungtinių Valstijų gebėjimą skraidinti į orbitą žmones.

Skrydžiai į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pirmosiomis komerciniais pagrindais sukonstruotomis pilotuojamomis kapsulėmis atnaujins žmonių skraidinimą į orbitą iš Jungtinių Valstijų, nutrūkusį 2011 metais, kai buvo užbaigta erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa.

Pastaruosius septynerius metus NASA astronautai buvo skraidinami į orbitinę stotį Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“. Kiekvieno jų skrydis kainuodavo apie 80 mln. JAV dolerių.

„Tai labai svarbu mūsų šaliai, ir norime, kad Amerika žinotų, jog sugrįžome – kad skraidinsime amerikiečių astronautus amerikietiškomis raketomis iš Amerikos teritorijos“, – sakė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as, pristatydamas įgulų narius Hjustono mieste Teksaso valstijoje.

Vienas nepilotuojamas „Boeing“ erdvėlaivio bandomasis skrydis planuojamas vėliau šiais metais, o pirmasis skrydis su įgula turėtų įvykti 2019 metų viduryje, nurodė NASA.

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė „SpaceX“ demonstracinį skrydį be keleivių ketina surengti 2018 metų lapkritį, o pirmasis pilotuojamas skrydis turėtų įvykti 2019 metų balandį.

Tarp būsimųjų erdvėlaivio „Boeing Starliner“ bandytojų bus NASA „Space Shuttle“ skrydžių veteranai Ericas Boe ir Christopheris Fergusonas – kartu su Karinių jūrų pajėgų lakūne Nicole Aunapu Mann, 2013-aisiais tapusia NASA astronaute ir į kosmosą skrisiančia pirmąkart.

„Amerikai tai bus išdidi akimirka“, – sakė N.A.Mann.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas irgi pagyrė šią žinią, bet nepamiršo paminėti ir savo indėlio.

„NASA, atliekanti DIDELĮ sugrįžimą vadovaujant Trumpo Administracijai, ką tik įvardijo 9 astronautus „Boeing“ ir „Spacex“ kosminiams skrydžiams“, – jis rašė savo „Twitter“ žinutėje.

„Turime geriausią infrastruktūrą pasaulyje ir dabar leidžiama privačiajam sektoriui mokėti, kad galėtų ja naudotis, – pridūrė D.Trumpas. – Vyksta jaudinami dalykai.“

„Kosmoso pajėgos!“ – rašė jis, turėdamas omenyje šeštąją kariuomenės rūšį, kuriamą prezidento nurodymu ir turinčią susitelkti į JAV interesų kosmose gynimą.

Ateityje – daugiau astronautų

„SpaceX“ bandomajame skrydyje dalyvaus „Space Shuttle“ veteranai Robertas Behnkenas ir Douglas Hurley.

Vėliau bendrovė pradės vykdyti įprastas misijas.

NASA „abiem bendrovėms užsakė po šešias misijas, o kiekvienoje misijoje dalyvaus iki keturių astronautų“, sakoma agentūros pranešime.

Pirmajame „Starliner“ pilotuojamame skrydyje dalyvaus NASA veteranė Sunita Williams, buvusi Karinių jūrų pajėgų kapitonė ir patyrusi „Space Shuttle“ astronautė, taip pat Joshas Cassada, Karinių jūrų pajėgų pilotas, į kosmosą kilsiantis pirmąkart.

„SpaceX“ pirmąją įgulą sudarys karinio laivyno aviatorius Victoras Gloveris – taip pat kosmoso naujokas – ir ankstesnės kartos erdvėlaivių veteranas Michaelas Hopkinsas.

NASA nurodė, kad kitų įgulų narių vardai bus paskelbti vėliau.

Agentūra sudarė sutartis su „Boeing“ ir „SpaceX“ 2014 metais, vykdydama komercinių pilotuojamų skrydžių programą, turinčią padėti privačioms įmonėms sukurti erdvėlaivių, galinčių pasiekti žemąją orbitą aplink Žemę.

„Tikslas – turėti saugią, patikimą ir kaštų atžvilgiu veiksmingą prieigą prie Tarptautinės kosminės stoties, taip pat kurti komercinę prieigą prie kitų potencialių skrydžių žemojoje orbitoje aplink Žemę“, – nurodė NASA.

Šiuo metu JAV kosmoso agentūra taip pat kuria raketas ir erdvėlaivius, kuriais žmonės ateinančiame dešimtmetyje galėtų vėl nuskristi į Mėnulį.

Tiek „Boeing“, tiek „SpaceX“ pilotuojamų erdvėlaivių programos šiek tiek atsilieka nuo tvarkaraščio.

Pagal ankstesnius planus, pirmasis pilotuojamas skrydis turėjo įvykti jau šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius