Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„SpaceX“ kalėdinė krovinių siunta pasiekė TKS

JAV bendrovės „SpaceX“ krovinių kapsulė, kurioje, be kitų atsargų, esama kalėdinių dovanėlių, šeštadienį susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) po šiokių tokių trikdžių, sukeltų ryšių sutrikimo.
Manipuliatoriumi mėginama sugauti kapsulę „Dragon“.
Manipuliatoriumi mėginama sugauti kapsulę „Dragon“. / „Scanpix“/AP nuotr.

Prieš tris dienas iš Kanaveralo kyšulio Floridoje paleista kapsulė „Dragon“ priskriejo prie orbitinės stoties, o įgulos vadas vokietis Alexander'as Gerstas kibernetiniu manipuliatoriumi ją pagavo, skriejant apie 400 km aukštyje virš Ramiojo vandenyno.

Prireikė dviejų bandymų, kad „Dragon“ pakankamai priartėtų.

JAV kosmoso agentūra NASA atšaukė pirmąjį mėginimą priartinti „Dragon“ prie TKS iškilus sutrikimų stotį aptarnaujančiame ryšių tinkle. Dėl Naujojoje Meksikoje veikiančios NASA Sekimo ir duomenų perdavimo palydovų sistemos (TDRS) įrangos gedimo ryšys su stotimi buvo laikinai nutrūkęs, todėl dėl saugumo priežasčių skrydžių valdymo centras pasiuntė komandą kapsulei atsitraukti.

Antrasis bandymas, surengtas po pusantros valandos, buvo sėkmingas, NASA perjungus ryšį per kitą TDRS palydovą.

„Dragon“ atgabeno visko, ko reikės stotyje dirbančių astronautų kalėdinei vakarienei, taip pat laboratorinių pelių ir kirminų mokslo eksperimentams bei daugiau kaip 2 270 kg stočiai reikalingos kitokios įrangos bei atsargų.

Tarp šventinių patiekalų esama rūkytos kalakutienos, šparaginių pupelių troškinio, batatų, spanguolio padažo ir vaisių pyrago. Astronautai taip pat gaus sausainių, pyragaičių ir konditerinių švirkštų su glajumi saldumynams papuošti.

Kalėdas stotyje sutiks trys įgulos nariai, o kiti grįš į Žemę gruodžio 20 dieną. Šiuo metu TKS įgulą sudaro du amerikiečiai, du rusai, kanadietis ir vokietis.

Ši „Dragon“ kapsulė į kosmosą buvo paleista jau antrąkart. Pirmoji jos misija įvyko praeitais metais.

Pagal ilgalaikį susitarimą su NASA „SpaceX“ nuo 2012 metų gabena krovinius į TKS. Ši misija buvo 16-oji.

Dabar su orbitine stotimi yra susijungę du kiti erdvėlaiviai: vienas jų – Rusijos, o kitas – pasiųstas NASA užsakymus taip pat vykdančios bendrovės „Northrop Grumman“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius