Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrėjai nustatė, kad surenkant avariją patyrusią raketą „Sojuz“ buvo deformuotas jutiklis

Rusijos raketa „Sojuz“, kurią praeitą mėnesį kylant ištiko avarija, privertusi erdvėlaivį su dviejų astronautų įgula nusileisti avariniu būdu, dėl netinkamų veiksmų surenkant kosmodrome patyrė deformaciją, lėmusią vieno jutiklio gedimą, ketvirtadienį pranešė vienas kosmoso programos pareigūnas.
Rusijos erdvėlaivio „Sojuz“ pakilimas
Rusijos erdvėlaivio „Sojuz“ pakilimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį incidentą tyrusios komisijos vadovas Olegas Skorobogatovas sakė, kad raketos antrosios pakopos „nestandartinio atsiskyrimo“ priežastis buvo gedimas, dėl kurio neatsidarė vieno šoninio raketinio greitintuvo bloko oksidatoriaus bako kanalo reaktyvinės tūtos dangtelis. Pagal įprastą scenarijų šiuo kanalu besiveržiančios dujos padeda nustumti atsiskiriantį šoninį greitintuvą tolyn nuo raketos korpuso.

Tuo metu aerokosminių technologijų įmonės CNIIMAŠ generalinio direktoriaus pareigas einantis Nikolajus Sevastjanovas per spaudos konferenciją šalia Maskvos esančiame Koroliove sakė, kad reaktyvinės tūtos dangtelis neatsivėrė nesuveikus davikliui, kuris buvo deformuotas surenkant raketą.

„Įrodyta, dokumentais patvirtinta, kad tai įvyko būtent dėl šio daviklio, ir tai galėjo įvykti tik surenkant (daviklio) paketą Baikonuro kosmodrome. Šiuo atvejų avarijos pobūdis yra eksploatacinis“, – pabrėžė jis.

O.Skorobogatovas sakė, kad komisija atmetė galimybę, jog daviklis buvo pažeistas jį pagaminusioje įmonėje.

„Taip pat atmetėme galimybę, kad daviklis buvo pažeistas, kai nukrito (ant žemės po avarijos)“, – pridūrė jis.

Spalio 11 dieną pilotuojamo erdvėlaivio „Sojuz MS-10“ ekipažas – amerikietis Nickas Hague'as ir Aleksejus Ovčininas – dėl avarijos, įvykusios dvi minutės po pakilimo iš Baikonuro kosmodromo, priverstinai nusileido Kazachstane, bet astronautai per šį incidentą nenukentėjo.

Rusija yra vienintelė šalis, šiuo metu galinti siųsti astronautus į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), tad incidentas privertė Maskvą nutraukti visus skrydžius, kol paaiškės šios retos pilotuojamo erdvėlaivio paleidimo nesėkmės priežastis.

Vis dėlto faktas, kad astronautai saugiai nusileido ant Žemės rodo, kad „Sojuz“ sistema yra patikima, teigia Rusija.

Kaip pareiškė raketų ir kosmoso korporacijos „Energija“ laikinasis direktorius Dmitrijus Baranovas, „Sojuz“ tebelieka patikimiausia raketa“.

Kosmoso ekspertams atlikus tyrimą, „atitinkamos teisėsaugos institucijos“ išsiaiškins, kas atsakingas už klaidą aparato surinkimo metu, pažymėjo Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovo pavaduotojas Aleksandras Lopatinas.

„Kiekvienas nelaimingas atsitikimas turi (kaltininko) vardą ir pavardę“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius