Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtis milijonų Žemės gyventojų pražudęs gripo virusas vis dar slypi paukščių gripo bakterijose

Gripo pandemijos dažnai kyla susimaišius skirtingų bakterijų genams. Tokiu būdu gali kilti itin pavojingi virusai. Mokslininkai iš JAV, Didžiosios Britanijos ir Japonijos nustatė, kad dabar pasaulyje egzistuojantys paukščių gripo virusai susideda iš tokių pat arba labai panašių genų, kurie sukėlė mirtiną gripo viruso pandemiją 1918-aisiais, dėl kurios tuomet mirė 3–5 proc. Žemės gyventojų.
Taip atrodo daug kartų padidintas gripo virusas
Taip atrodo daug kartų padidintas gripo virusas / Shutterstock nuotr.

Manoma, kad gyvūnų gripo virusai, įskaitant ir paukščių, yra mirtinų žmonėms bakterijų šaltinis. Profesorius Yoshihiro Kawaoka iš Viskonsino – Madisono universiteto JAV nustatė, kad paukščių gripo viruso genai panašūs į mirtino 1918 m. viruso bakterijas ir sukūrė bakteriją, pavadinimu „1918-like“. Ši bakterija sudaryta iš aštuonių kitų, kurios dabar egzistuoja paukščių gripo bakterijose, praneša neomatica.com.

Džiugi mokslininkų eksperimento išvada ta, kad nuo įprastinio gripo pasiskiepiję žmonės taip pat yra apsaugoti ir nuo pavojingų 1918 m. žmones pražudžiusių bakterijų. 

Mokslininkas taip pat išsiaiškino, kad šios bakterijos turi potencialo užkrėsti ir gali būti perduotos žmogui. Vos septyni nedideli genetiniai pokyčiai yra pakankami, kad būtų sukurta oru perduodama bakterija.

Tam, kad sutelktų dėmesį genus, kurie labiausiai prisideda prie padidinto užkrečiamumo bakterijos „1918-like“ ir įprastinių paukščių gripo bakterijų, mokslininkai tyrė vieną geną po kito. Jie nustatė, kad daugiausiai prie jų sukurtos bakterijos veiklumo prisidėjo hemaglutinino ir RNR polimerazės genai.

Hemaglutinino geną bakterija naudoja tam, kad prikibtų prie žmogaus ląstelės išorėje, o RNR polimerazės genas naudojamas viruso kopijoms kurti.

Iš pradžių tyrėjai galvojo, kad „1918-like“ bakterija yra neperduodama. Tačiau panaudoję šiuos du genus, išsiaiškino, kad juos įdėjus į pirminę 1918 m. viruso bakteriją, ši tampa užkrečiama.

Jie ir vėl ėmė eksperimentuoti su hemaglutinino ir RNR polimerazės genais, sukurdami tik keletą mutacijų. Galiausiai buvo pastebėta, kad viena iš jų bakterijų, „1918-like“ su septyniais genetiniais pakitimais trijuose genuose, galėjo apkrėsti jų eksperimentavimo objektus.

Džiugi mokslininkų eksperimento išvada ta, kad nuo įprastinio gripo pasiskiepiję žmonės taip pat yra apsaugoti ir nuo pavojingų 1918 m. žmones pražudžiusių bakterijų. Taigi yra vilties, kad dalis populiacijos jau turi imunitetą šiam virusui.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius