-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dirbtinius baltymus sukūrusių mokslininkų metodas gali sustabdyti vėžio plitimą organizme

Mokslininkai iš Stanfordo universiteto sukūrė baltymų terapiją, leidžiančią sustabdyti vėžio dauginimosi procesą, kurio metu ląstelės skyla iš naviko židinio ir kažkurioje kitoje kūno dalyje pradeda agresyvų naują augimą.
Jennifer Cochran ir Amato Giaccia tyrimas gali padėti užkirsti kelią vėžio plitimui organizme
Jennifer Cochran ir Amato Giaccia tyrimas gali padėti užkirsti kelią vėžio plitimui organizme / Stanfordo universiteto nuotr.

Šis procesas, dar žinomas kai metastazė, gali lemti vėžio plėtrą ir organizmo mirtį.

„Didžioji dalis pacientų, kuriuos įveikia vėžys, tampa ligos metastazių formų aukomis, – sako bioinžinerijos mokslų docentė Jennifer Cochran, kuri naują gydymo metodą pristato žurnale „Nature Chemical Biology“.

Gydytos pelės su krūtų vėžiu turėjo 78 proc. mažiau metastazinių mazgelių, o su kiaušidžių – net 90 procentų.

Šiandieną gydytojai sulėtinti ar sustabdyti metastazes mėgina naudodami chemoterapiją, tačiau šis gydymo būdas dažnai būna neveiksmingas ir turi ryškų šalutinį poveikį.

Stanfordo (Anglija) mokslininkų komanda siekia sustabdyti metastazes be šalutinio poveikio, sutrukdydama vėžio plitimą inicijuojančių baltymų Axl ir Gas6 nuo tarpusavio sąveikos.

Axl baltymai ant vėžinių ląstelių paviršiaus stovi tarsi šeriai, pasiruošę gauti biocheminius signalus iš Gas6 baltymų.

Kai du Gas6 baltymai susijungia su dviem Axl baltymais, generuojami signalai leidžia vėžio ląstelėms palikti pirminį židinį, migruoti į kitas kūno vietas ir sukurti naujus vėžio junginius.

Kad sustabdytų šį procesą J. Cochran sukūrė nežalingą Axl baltymo versiją, kuri veikia tarsi jaukas. Ši netikra Axl versija prisišlieja prie Gas6 baltymo ir organizmą apsaugo nuo baltymų susijungimo ir vėžinių ląstelių aktyvavimo.

Mokslininkė, kartu su Amatu Giaccia iš Stanfordo universiteto Vėžio centro, intraveniniu būdu davė šiuos bioinžinerinius baltymus pelėms su agresyviu krūtų ir kiaušidžių vėžiu. Gydytos pelės su krūtų vėžiu turėjo turėjo 78 proc. mažiau metastazinių mazgelių, o su kiaušidžių – net 90 procentų.

„Tai – daug žadanti terapija, kuri turėtų būti efektyvi ir netoksiška priešklinikiniuose eksperimentuose. Ji galėtų atverti naujus vartus vėžio gydyme“, – kalbėjo A.Garcia.

Toliau bus atliekami klinikiniai tyrimai ir nustatoma, ar šis metodas saugus ir veiksmingas žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius