Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Esate mieguisti, bet dar turite dirbti? Mokslininkai siūlo patikrintą žvalumo grąžinimo receptą

Taip yra buvę visiems. Jau norisi miego, bet darbų sąraše dar trūksta poros varnelių. Ir jaučiamės įstrigę tarp darbo stalo ir lovos. Ir darbas prasčiau einasi, ir kūnas vis silpsta. Kaip su tuo kovoti? Kaip greitai susigrąžinti žvalumą, kad galėtumėte sudėlioti paskutinius dienos štrichus? Vien kavos puodelis tikrai nepadės.
Darbas biure
Darbas biure / 123RF.com nuotr.

Tradiciškai tokiais atvejais ieškoma kavos. Ir taip, kavos puodelis padės išlikti žvaliems truputį ilgiau. Tačiau yra ir geresnis būdas. Išgerkite puodelį kavos, o tuomet eikite miegoti – nusnauskite maždaug 15-20 minučių. Pabudę jausitės žvalūs – to pakaks, kad užbaigtumėte dienos darbus.

Mokslininkai dar 1997 metais atliko įdomų eksperimentą. Tris neišsimiegojusių žmonių grupes pakvietė išbandyti vairavimo simuliatorių. Viena grupė išgėrė kofeino, kita – išgėrė kofeino ir paskui 15 minučių pamiegojo, o trečiajai buvo duota placebo. Pirmosios grupės nariai vidutiniškai padarė 9 proc. mažiau klaidų nei trečiosios. Tačiau antroji grupė šį skaičių sutriuškino – padarė net 34 proc. mažiau klaidų nei placebo pavartoję žmonės.

2003 metais Hirošimos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kas geriausiai panaikina popietės energijos trūkumą. Paaiškėjo, kad tai geriausiai padaro 200 mg kofeino ir 20 minučių pokaitis. Kitaip tariant, pokaičio miegas ir kava atskirai taip gerai neveikia kaip kartu. Bet kodėl?

Mokslininkai teigia, kad kofeinas ir pokaitis yra tiesiog sutverti vienas kitam. Kai esate sąmoningi, jūsų smegenyse renkasi adenozinas. Ši cheminė medžiaga sulėtina signalų keliavimą neuronais ir skatina jūsų kūną eiti miegoti. Miego metu adenozinas yra pašalinamas. Panašiai veikia ir kofeinas – jis trukdo adenozinui jungtis prie receptorių smegenų ląstelėse. Kofeinas taip pat paspartina širdies ritmą ir padidina neuronų aktyvumą. Todėl kofeinas padaro mus žvalesniais.

Taigi, jei norite prabusti ir vėl būti žvalūs, išgerkite puodelį kavos ir eikite miegoti. Miegokite tik 20 minučių. Miego metu kūnas natūraliai šalins adenoziną, atsigausite ir psichologine prasme. O tuomet pradės veikti kofeinas, kuris pašalins adenozino likučių keliamą mieguistumą ir atsibudę iš karto galėsite imtis darbo. Tai, žinoma, nepakeis gero nakties miego, tačiau keletą valandų žvalumo turėtumėte laimėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius