-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertų komisija rekomenduoja patvirtinti „Moderna“ vakciną nuo COVID-19

Nepriklausoma JAV ekspertų komisija ketvirtadienį nubalsavo už rekomendaciją skubos tvarka leisti naudoti farmacijos bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną nuo COVID-19 ir taip sudarė sąlygas jau šį savaitgalį pradėti platinti 6 mln. šių skiepų dozių.
Bendrovės „Moderna“ sukurta vakcina nuo COVID-19
Bendrovės „Moderna“ sukurta vakcina nuo COVID-19 / ZUMAPRESS.com

Dabar Maisto ir vaistų administracija (FDA) turi išduoti leidimą naudoti vakciną ekstremalios padėties sąlygomis (EUA). Tokiu būdu „Moderna“ skiepai taps antra vakcina, patvirtinta Vakarų valstybėse.

Komisijoje už rekomendaciją patvirtinti vakciną balsavo 20 ekspertų, vienas susilaikė. Balsavusiųjų „prieš“ nebuvo. Komisijos narių buvo prašoma atsakyti į klausimą: „Ar remiantis visais prieinamais moksliniais įrodymais „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 nauda nusveria jos naudojimo 18 metų ir vyresniems asmenims riziką?“

Kaip sakė epidemiologas Arnoldas Monto, kuris vadovavo internetu vykusiai diskusijai, nereikia ieškoti jokios užslėptos prasmės dėl fakto, kad šį kartą nubalsuota dar tvirčiau nei praėjusią savaitę balsuojant dėl „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos.

„Mokslininkai paprastai gilinasi į detales, o pastarąsias aštuonias ar devynias valandas mes tai darėme“, – sakė jis.

Susitikimas įvyko mirties nuo COVID-19 atvejų skaičiui labiausiai pandemijos veikiamoje pasaulio valstybėje greit artėjant prie 310 tūkst. ribos. Šią savaitę Jungtinėse Valstijose buvo pradėtas sveikatos apsaugos darbuotojų ir ilgalaikės globos įstaigų gyventojų skiepijimas „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina.

Abi pirmosios vakcinos yra sukurtos remiantis naujausia informacinės ribonukleino rūgšties (iRNR) technologija, kuri iki pandemijos dar nebuvo patvirtinta. Abiejų vakcinų atveju reikia skiepyti dviem dozėmis.

Nors abiejų vakcinų veiksmingumas yra maždaug 95 proc. – daug didesnis nei ekspertai tikėjosi – visame pasaulyje atsirado žmonių, kuriems po paskiepijimo „Pfizer“ vakcina išsivystė reikšmingos alerginės reakcijos. Tokių žmonių yra labai nedaug.

JAV, kur patvirtinta daugiau kaip 17 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, tikriausiai taps pirmąja pasaulio šalimi, patvirtinusia „Moderna“ vakciną.

Ši nedidelė, Masačusetse įsikūrusi biotechnologijų firma bendradarbiavo su mokslininkais iš JAV Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) ir darbui gavo daugiau kaip 2,5 mlrd. dolerių (2 mlrd. eurų) iš JAV vyriausybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius