Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV krovininiame erdvėlaivyje bus atliktas eksperimentas su ugnimi

Kaip elgiasi kosmose ugnis? Netrukus mokslininkai tai sužinos, padegę devynias skirtingas medžiagas nepilotuojamame erdvėlaivyje, prieš šiam patenkant į Žemės atmosferą, kurioje laivas sudegs, pirmadienį pranešė NASA mokslininkai.
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV bendrovės „Orbital ATK“ valdomas nepilotuojamas krovininis erdvėlaivis „Cygnus“ pirmadienį 13.22 val. Grinvičo (15.22 val. Lietuvos) laiku atsiskyrė nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS), prikrautas pusantros tonos šiukšlių.

Galiausiai šis laivas su visu turiniu sudegs patekęs į Žemės atmosferą sekmadienį apie 23.30 val. Grinvičo (1.30 val. Lietuvos) laiku.

Bet iki to laiko erdvėlaivis virs tyrimų laboratorija, siekiant padidinti kosmose gyvenančių astronautų saugumą ir padėti ekspertams geriau suprasti, kaip elgiasi ugnis mikrogravitacijos sąlygomis.

„Gaisras erdvėlaivyje yra vienas iš NASA ir visai tarptautinei kosminių tyrimų bendruomenei didžiausią nerimą dėl įgulos saugumo keliančių dalykų “, – sakė projekto vadovas Gary Ruffas, kartu su komanda atliekantis vadinamąjį gaisro erdvėlaivyje eksperimentą „Saffire“ (Spacecraft Fire Experiment).

Tarp devynių medžiagų, kurias ketinama padegti, yra „ugniai atsparus audinys, kuris naudojamas astronautų drabužiams, stoties langų „Plexiglas“ pavyzdžiai skirtingomis briaunomis, sandėliavimo konteineriams naudojamos medžiagos ir silikono mišiniai“, nurodė NASA.

Kiekvienas iš pavyzdžių yra penkių centimetrų pločio ir 28 centimetrų ilgio. Tyrimui jie yra sudėti į atskiras kameras.

„Saffire“ siekiama atsakyti į du klausimus, – nurodė vyriausiasis tyrėjas Davidas Urbanas. – Ar ugnis ir toliau kils į viršų, ar mikrogravitacija turės įtakos jos dydžiui?“.

Mokslininkus taip pat domina, „kokios medžiagos ir audiniai užsidegs ir kaip jie degs“, kalbėjo D.Urbanas.

Remiantis NASA pranešimu, pirmas iš daugelio eksperimentų prasidės po maždaug penkių valandų nuo „Cygnus“ atsiskyrimo.

Jo tikslas yra „padėti tyrėjams geriau suprasti šių medžiagų degumą mikrogravitacijos sąlygomis“, – sakoma „Orbital ATK“ pranešime.

Duomenys iš erdvėlaivio bus perduoti telemetriniu būdu.

Nauja patobulinta raketa „Antares 230“ spalio 17 dieną iškėlė automatinę krovininę kapsulę „Cygnus“ iš NASA skrydžių centro Volopo saloje Virdžinijoje. Šis startas buvo pirmas po šios bendrovės ankstesnės versijos raketos sprogimo prieš dvejus metus. Į TKS spalio 23 dieną atgabenta beveik pustrečios tonos atsargų ir maisto orbitoje gyvenantiems astronautams bei medžiagos mokslo eksperimentams.

Ir „Orbital ATK“, ir „SpaceX“ turi virš milijardo dolerių kontraktus kroviniams gabenti į kosminę stotį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius