-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atvėsinti namus be oro kondicionieriaus?

Oro kondicionerius yra tikrų tikriausia atgaiva per vasaros karščius. Bet ką daryti, jeigu kondicionieriaus prie jūsų nėra?
Kaitra
Kaitra / Twitter.com/Mikey_Nicholson nuotr.

Jeigu esate lauke – gerkite daug vandens ir ieškokite pavėsio, rekomenduoja „Scientific American“. Ir čia nieko labai gudraus neprigalvosi. Bet užtat patalpose galima išnaudoti ganėtinai daug gudrybių, kurios padės išlaikyti fiziologiškai patogią temperatūrą.

Karštis ir drėgmė

Jeigu patalpoje nėra kondicionieriaus, reikia įvertinti du esminius veiksnius, lemiančius patalpoje esančių žmonių savijautą: temperatūrą ir drėgmę. Karštomis dienomis prakaitavimas yra neįtikėtinai efektyvus būdas kūno temperatūrą sumažinti iki optimalios: prakaito lašeliams nuo jūsų odos pavirstant garais iš jūsų kūno ištraukiama šiluma, taip atvėsinant arčiausiai odos paviršiaus esančias kraujagysles, o vėliau šis atvėsintas kraujas patenka į organizmo vidų ir sumažina bendrą kūno temperatūrą.

Bet oro drėgnumas slopina prakaito garinimą. Mat maksimalus oro drėgnumas yra baigtinis skaičius, o kuo daugiau vandens garų jau dabar yra ore, tuo mažiau į tą patį orą gali nugaruoti jūsų prakaito. O kadangi geriausia natūrali organizmo aušinimo sistema veikia neefektyviai, viskas atrodo karščiau.

Tai reiškia, kad, jeigu norite, kad nebūtų karšta, turite pasistengti, kad nuo odos nugaruotų kaip įmanoma daugiau prakaito. Tam reikia, kad arčiau jūsų kūno būtų kuo sausesnis oras. Ir čia jau gali pasitarnauti daug namų aplinkos ypatumų.

Išnaudokite architektūros ypatumus

Aplinkos temperatūros sumažinimas ganėtinai didele dalimi priklauso nuo konvekcijos – šilto oro polinkio pakilti aukščiau šalto. Tad geriausias būdas ataušinti kambarį yra šilumą pakelti aukštyn ir ištraukti. Papildomas savaiminio tokio proceso privalumas yra tinkama oro ventiliacija, kuri kontroliuoja oro drėgnumą, tad bus patiriama mažiau nemalonaus kūno lipnumo jausmo.

Taigi pirmiausia įvertinkite savo namo konstrukciją. Architektams karštos vasaros yra ne naujiena – net senų namų architektūros ypatumus galima išnaudoti vidaus oro atvėsinimui.

Pavyzdžiui, pailguose namuose ar butuose, kurie yra vieno kambario pločio, tačiau didesnio ilgio, galima sudaryti natūralų skersvėjį atidarant duris ir langus vienoje ir kitoje pusėje. Skersvėjį dar galima pastiprinti ir ventiliatoriais.

Vėsiau būna ir namuose su didelėmis visą namą supančiomis verandomis – jų išorinė dalis absorbuoja tiesioginius saulės spindulius, todėl mažiau kaitinami vidiniai kambariai.

Saugokitės tiesioginių Saulės spindulių

Didžiulė dalis kaitros į patalpų vidų patenka Saulės spindulių pavidalu. Atskiruose kambariuose šios šilumos patekimą galima mažinti visiškai šviesai nelaidžiomis užuolaidomis, langinėmis, žaliuzėmis. O jeigu norite, kad į kambarį patektų saulės šviesa, atitraukite užuolaidas tik tuose kambariuose, į kurių langus Saulė tuo metu tiesiogiai nešviečia – tokiu būdu kambarį apšvies tik netiesioginiai, kaitrą iššvaistę Saulės spinduliai.

Svarbi ir užuolaidų, atgręžtų į Saulę, spalva. Spalvą matome dėl to, kad tam tikro ilgio šviesos bangos atsispindi nuo paviršiaus. Karščiausios yra infraraudonojo spektro bangos, bet kaitrą gerai atspindi ir regimai šiltos spalvos – raudona, oranžinė, geltona.

Žinoma, ne visi nori gyventi tamsoje tarsi vampyrai. Tad jeigu norite daugiau Saulės šviesos, pagalvokite ne apie užuolaidas, o apie saulės skydus ir langų plėveles – jie gali padėti pašalinti tam tikro bangų ilgio Saulės spinduliuotę ir praleisti regimą šviesą.

Jeigu mėgstate augalus, jums pasisekė. Tam tikri kambariniai augalai – įskaitant kserofitus (kaktusus, alavijus, sukulentus), bromelijinius augalus – drėgmę gauna ne tik per šaknis, bet ir iš juos supančio oro. Tad pastatyti ant palangės jie ir iš dalies užstos karštus spindulius, ir sumažins oro drėgnumą. Tačiau ne visiems šiems augalams patinka šiluma ir drėgnas oras – dėl to, kas yra tinkamiausia jūsų namų sąlygoms pasitarkite su vietiniu floristu.

Ventiliatorių išdėstymas.

Ventiliatoriai patys savaime oro neaušina. Tačiau jie orą judina, tokiu būdu padedant nuo jūsų kūno tolyn nustumti įkaitintą, prakaito garų prisotintą orą. Vadinasi, aktyvi oro cirkuliacija padės atsivėsinti.

Pradėkite nuo elektrinių ventiliatorių pastatymo prie langų. Pasistenkite besisukančią ventiliatoriaus dalį pakelti kuo aukščiau – idealiai iki viršutinės lango pusės. Jų kryptį parinkite taip, kad jie karštą orą trauktų iš kambario. Jeigu gyvenate dviejų aukštų name, ventiliatorius, traukiančius karštą orą pro langą į išorę, koncentruokite būtent antrame aukšte.

Orą išjudina ir prie lubų primontuoti ventiliatoriai. Jie suaktyvina konvekciją ir pakelia karštą orą aukštyn.

Ventiliatoriai gali sustiprinti ne tik konvekciją, bet ir skersvėjus. Jeigu būsite skersvėjo kelyje, jausitės patogiau. Galima pastatyti vieną ventiliatorių tarpduryje, o kitą prie lango ir jie tikrai išjudins orą, tačiau galima pasielgti ir strategiškiau: vieną ventiliatorių pastatyti taip, kad jis pūstų vėsų orą į jus, o kitą – kad trauktų karštą orą nuo jūsų.

Skirkite šiek tiek laiko ventiliatorių tinklo įrengimui namie. Toks tinklas palaikys nuolatinę oro srovių tėkmę tarp visų kambarių.

Valdykite oro drėgnumą

Kai oras yra tiesiog šlykščiai drėgnas, gyvenimą smarkiai palengvina keletas oro džiovintuvų. Nors drėgną orą iš patalpos gali ištraukti ir ventiliatorius, ir kondicionierius, iš esmės oro džiovintuvas yra vienintelis su užduotimi tinkamai susidorojantis įrenginys.

Norint pašalinti vandenį iš oro, reikia pasiekti rasos tašką – temperatūrą, kurioje vanduo iš garų tampa lašais. Oro kondicionieriaus kondensatoriai gali pasiekti ir žemesnę už rasos taško temperatūrą (jeigu pamatysite iš oro kondicionieriaus bėgantį vandenį, žinokite, kad būtent taip ir nutiko). Bėda ta, kad rasos taškas nėra griežtai fiksuota riba – jis labai priklauso ir nuo oro drėgnumo, ir nuo oro temperatūros išorėje.

Paprastai kuo aukštesnis oro drėgnumas, tuo rasos taškas yra artimesnis lauko temperatūrai. Pavyzdžiui, kai santykinis oro drėgnumas yra 75 proc., o lauko temperatūra yra 27 ºC, tai rasos taškas yra 22 ºC. Tačiau, jeigu oro drėgnumas esant tokiai pačiai lauko temperatūrai yra 52 procentai, tai rasos taškas yra 15 ºC. Nors kondicionierius sugebėtų sumažinti oro drėgnumą net ir tokiomis sąlygomis, viduje esantis žmogus sustirtų.

Taigi kondicionierius oro drėgnumui mažinti tinkamas tik tuo atveju, jeigu oras yra ypač karštas, ypač drėgnas arba jums labai nepasisekė ir yra karšta bei drėgna vienu metu. Visais kitais atvejais geriausiai padės oro džiovintuvas.

Išjunkite nereikalingus elektros įrenginius

Pačiomis karščiausiomis dienomis turėtumėte slopinti visus karščio šaltinius savo namuose. Pavyzdžiui, jeigu tenka gaminti maistą, stenkitės naudoti ne orkaitę, o mikrobangų krosnelę ir greitpuodį – jie ne taip prikaitina patalpą. Arba pabūkite žaliavalgiais – maitinkitės salotomis ir kitais patiekalais, nereikalaujančiais produktų terminio apdorojimo.

Nepageidaujamą šilumą gali skleisti ir kiti namie naudojami įrenginiai. Pavyzdžiui, indaplovė – nepakenčiamai karštomis dienomis geriau lėkštes plauti rankomis. Karšto oro plaukų džiovintuvą per karščio bangas taip pat derėtų laikinai užmiršti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius