Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas šiandien sieja „Coca-Cola“ ir kokainą?

19 amžiaus pabaigoje išrastas „Coca-Cola“ gėrimas iš pradžių buvo kuriamas kaip vaistai. Per ilgus gyvavimo dešimtmečius „Coca-Cola“ tapo visame pasaulyje žinomu gėrimu. Šiandien daugelis žino, kad originaliai „Coca“ dalis pavadinime nurodė į sudėtį įtrauktą kokainą, bet vėliau narkotikų buvo atsisakyta. Tačiau ar žinote, kad „Coca-Cola“ ir kokaino ryšiai nėra tik istorija?
„Coca Cola“
„Coca Cola“ / Vida Press nuotr.

„Coca-Cola“ išradėjas Johnas Stithas Pembertonas recepte nurodė, kad viename galone sirupo turi būti penkios uncijos kokainmedžio lapų. Kokainas tais laikais buvo priskiriamas vaistams ir buvo vienas iš dviejų pagrindinių veikliųjų „Coca-Cola“ ingredientų (antrasis buvo kofeinas). 1904 metais „Coca-Cola“ gamybai jau nebebuvo naudojami švieži kokainmedžio lapai. Vietoj jų naudoti išsunkti lapai, panaudoti kokaino gryninimo procese. Kitaip tariant, kokainmedžio lapai buvo panaudoti gaminant kokainą, o tada atiduoti „Coca-Cola“ kūrėjams.

Tiesa, ir tuose išsunktuose lapuose dar buvo kokaino pėdsakų. Tai, aišku, nebuvo idealus sprendimas, nes tuomet jau buvo suvokiama, kad kokainas yra narkotikas. Kokaino reputaciją sugriovė žmonės, kurie juo piktnaudžiavo rekreaciniais tikslais. Norėdami „Coca-Cola“ parduoti vaikams, nėščiosioms ir senoliams, gamintojai turėjo rūpintis savo produkto įvaizdžiu. Tačiau kartu norėta išsaugoti ir skonines savybes, kurias taip pamėgo visas pasaulis.

Ir taip persikeliame į šiuos laikus. Tai ką gi vietoje kokaino ar išsunktų kokainmedžio lapų naudoja „Coca-Cola“? Ogi kokainmedžio ekstraktą, kuriame nėra kokaino. Kitaip tariant, tai - tik prieskonis populiariajam gėrimui. Ekstraktas gaunamas iš „Stepan“ kompanijos, kuri yra vienintelė įmonė JAV, turinti leidimą importuoti kokainmedžio lapus. Jie įvežami iš Peru, kiek rečiau – iš Bolivijos. Šie lapai yra naudojami gaminant skoninius priedus, tačiau iš jų taip pat gaminamas ir kokainas. Taip, „Stepan“ kompanija gamina kokainą, kurį parduoda „Mallinckrodt“ kompanijai.

„Mallinckrodt“ – tai vienintelė JAV kompanija, turinti leidimą gryninti kokainą farmacijai. Taigi, iš tų pačių kokainmedžio lapų gaminami ir ingredientai „Coca-Cola“ gėrimui, ir kokainas, kuris vis dar naudojamas medicinoje. Šiais laikais kokainas yra naudojamas tik vietinei anestezijai, dažniausiai operuojant nosį ar ašarų latakus. Pavyzdžiui, kai kurie medikai kokaino tirpale suvilgytą vatos gumulėlį deda pacientams į nosis prieš uždegindami kraujuojančias kraujagysles.

Taigi, „Coca-Cola“ gėrime kokaino nebėra, tačiau netiesioginiai ryšiai su šiais narkotikais išliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius