-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kazachstano vyriausybė skelbia išaiškinusi, kas šalies kaime sukėlė mistinį miego sutrikimą

Tai skamba kaip scena iš siaubo filmo. Anksčiau šįmet nedidelis Kazachstano kaimelis buvo apsėstas mistinio „miego sutrikimo“. Miestelio gyventojai netikėtai ir bet kokioje vietoje užmigdavo – eidami gatve, būdami mokykloje ar net važiuodami motociklu.
Karščiausiu metu suima miegas
Miegantis žmogus (asociatyvi nuotr.) / D.Kinderio nuotr.

Kai kurie jų miegodavo po šešias dienas, o atsikėlę negalėdavo prisiminti, kas nutiko. Kai kurie skundėsi matę haliucinacijas, kai kurie nuolatiniu nuovargiu ar galvos skausmais, rašo Iflscience.com. Kokia buvo tokio netikėto miestelio gyventojų miego priežastis?

Urano kasyklos buvo uždarytos, tačiau iki šiol vis dar pastebima anglies monoksido koncentracija, –  sakė Kazachstano ministras pirmininkas Berdibekas Saparbajevas.

Pirmą kartą miego sutrikimas buvo pastebėtas 2013 m. kovą. Tyrėjai, įskaitant ir miego sutrikimų specialistus, kurie domėjosi sutrikimo priežastimi, tuomet nesugebėjo rasti racionalių šio reiškinio paaiškinimų.

Dabar Kazachstano vyriausybės atstovai pranešė, kad dėl visko kaltos šalia esančios urano kasyklos. Kasyklos, kurios netrukus po Sovietų Sąjungos griūties buvo uždarytos, manoma, buvo pagrindinė priežastis to, kad ore buvo smarkiai padaugėję anglies monoksido ir angliavandenių.

„Urano kasyklos buvo uždarytos, tačiau iki šiol vis dar pastebima anglies monoksido koncentracija, – „The Guardian“ sakė Kazachstano ministras pirmininkas Berdibekas Saparbajevas. – Atitinkami dėl to sumažėja ir deguonies kiekis ore, kuris ir yra tikroji miego sutrikimų kaime priežastis.“

Ar jau galime sakyti, kad paslaptis visiškai išaiškinta? Ne visiškai taip. Nors labai tikėtina, kad šie miego sutrikimai atsirasdavo dėl padidėjusios anglies monoksido koncentracijos, kai kurie tyrėjai nėra tuo tikri.

Claude'as Piantadosis iš Duke universiteto Medicinos mokyklos (JAV) aiškino, kad, nors kai kurie sutrikimo simptomai ir atitinka tuos, kuriuos sukeltų anglies monoksido kiekis, jie nėra specifiniai ir tai yra problema. Esą dėl anglies monoksido koncentracijos galima prarasti sąmonę, tačiau tai turėtų būti degimo pašalinis poveikis.

Taigi kodėl iš urano kasyklų, kurios jau labai seniai nėra aktyvios, galėtų sklisti anglies monoksidas? Tai kelia įtarimų. Anksčiau Kazachstano vyriausybė buvo atmetusi urano kasyklų versiją, tačiau vėliau ir vėl prie jos sugrįžo.

Anot C.Piantadosio, prie miego sutrikimo galėjo prisidėti ir kitos dujos, pavyzdžiui, anglies dioksidas.

Kol dar vyksta spekuliacijos dėl ligos priežasčių, valdžios atstovai nusprendė evakuoti dviejų kaimelių gyventojus, tačiau ne visi jie nori palikti savo namus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius