Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl mėnesį stiklainyje pragulėjęs „McDonald's“ mėsainis atrodo kaip šviežias?

Internete išplatinta daug vaizdo įrašų, kuriuose „McDonald's“ mėsainis praėjus daugybei laiko po jo įsigijimo vizualiai atrodo beveik nepasikeitęs. Dar vieną tyrimą praėjusią savaitę atliko ir naujienų svetainė „Buzzfeed“, kuri savo tinklalapyje paskelbė eksperimento vaizdo įrašą su septyniais mėsainiais iš skirtingų greito maisto restoranų. Kodėl vieni mėsainiai po šio laikotarpio supelijo, o kiti liko beveik sveiki, domėjosi „Iflscience.com“.
Prieš 14 metų „McDonald's“ restorane pirktas mėsainis
Prieš 14 metų „McDonald's“ restorane pirktas mėsainis / Kadras iš vaizdo įrašo

Praėjus mėnesiui po eksperimento nė vienas mėsainis nesupuvo – kai kurie jų buvo tik kiek labiau padengti pelėsiu nei kiti.

VIDEO: How Fast Do Burgers Age?

Tai anaiptol ne pirmas bandymas pavaizduoti greito maisto skirtumus bėgant laikui. Karen Hanrahan iš „McDonald's“ 1996 m. įsigijo mėsainį, kurį vis dar nešiojasi su savimi ir rodo kitiems, norėdama atgrasyti nuo greito maisto. Daug žmonių darė tą patį. Tačiau gausybėje „Youtube“ vaizdo įrašų taip ir nėra konkretaus paaiškinimo, kas su jais vyksta.

Tinklaraščio „Serious Eats“ autorius ir virtuvės šefas J.Kenjis Lópezas-Altas nutarė atlikti eksperimentą ir įminti šią mįslę.

Ir praėjus trims savaitėms nesupuvo nei „McDonald's“, nei namų gamybos mėsainių mėsos paplotėliai, o namų gamybos mėsainiai be druskos visiškai nesiskyrė nuo tų, kuriuose druskos buvo daugiau.

Pirmiausia jis iškėlė penkias hipotezes, kurios, pasak jo, gali lemti pelėsių augimo slopinimą. Tai ypatingas konservantas mėsos paplotėlyje arba bandelėje, didelė druskos koncentracija mėsainyje, mažas drėgmės kiekis, gryno oro nebuvimas mėsainio gamybos vietoje arba tai, kad mėsainio niekuomet neprilietė pelėsio sporos.

Mėsainis greičiausiai buvo gaminamas ten, kur buvo šviežio oro, pelėsių sporos greičiausiai buvo visur, kur gaminamas mėsainis, tačiau iki tol, kol jis buvo galutinai paruoštas, jos būdavo sunaikintos. Taigi dvi hipotezės buvo išbrauktos.

Mėsainio bandelė nelabai skyrėsi nuo parduodamų parduotuvėse, o mėsa, kaip teigiama, gaminama iš 100 proc. jautienos. Taigi nebuvo akivaizdžių įrodymų, kad apie pelėsį bylotų ypatingi konservantai. Tačiau virtuvės šefas vis tiek sugalvojo patikrinti mėsainius ir juos palyginti su gaminamais savo virtuvėje.

Buvo pagamintos devynios mėsainių kombinacijos, sumaišius bandeles ir mėsą iš „McDonald's mėsainių ir naudojamų jo virtuvėje. Kai kuriuose iš jo mėsos paplotėlių buvo druskos, o kituose jos nebuvo visiškai.

Virtuvės šefas panaudojo skirtingus mėsainių ingredientų sudėjimo būdus ir rankomis niekada tiesiogiai nepalietė mėsainio, o visi mėsainiai buvo palikti patalpoje, kur buvo oro.

Tačiau praėjus trims savaitėms nesupuvo nei „McDonald's“, nei namų gamybos mėsainių mėsos paplotėliai, o namų gamybos mėsainiai be druskos visiškai nesiskyrė nuo tų, kuriuose druskos buvo daugiau. Tai reiškė, kad druska taip pat negali būti rezultatui įtakos darantis faktorius.

„McDonald's“ naudoja plonus mėsos paplotėlius su dideliu paviršiumi, jie greitai išdžiūsta ir nebegali pūti. Tuo pagrįstas visas amerikietiškos džiovintos jautienos principas.

Vadinasi, svarbiausias mėsainių puvimą lemiantis reiškinys buvo drėgmės lygis. Per pirmąją savaitę mėsainiai prarado ketvirtį svorio. O be drėgmės pelėsis augti negali. Kadangi „McDonald's“ naudoja plonus mėsos paplotėlius su dideliu paviršiumi, jie greitai išdžiūsta ir nebegali pūti. Tuo pagrįstas visas amerikietiškos džiovintos jautienos principas.

O plastikiniame maišelyje esantis mėsainis būtų visiškai padengtas pelėsiu po savaitės.

Nors sunku visiškai tiksliai pasakyti, kodėl „Buzzfeed" vaizdo įraše „Burger King“ mėsainis po mėnesio buvo padengtas pelėsiu, o „McDonald's“ atrodė it ką tik iš restorano, gauti rezultatai gali reikšti, kad skirtingi restoranai naudoja skirtingus mėsainių darinius ar deda tam tikrų ingredientų, kurie skatintų drėgmę. Pavyzdžiui, skirtingų rūšių padažus ar sūrį.

Be to, negalima patikrinti, ar visi įsigyti mėsainiai į stiklainius buvo įdėti praėjus tokiam pat laiko tarpui nuo įsigijimo – vieni galėjo būti daugiau išdžiūvę prieš dedant į stiklainius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius