-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liūdna prognozė: tikimybė išvengti esamos civilizacijos griūties – geriausiu atveju vos 10 procentų

Naujausiame fizikų teoretikų skaitmeninio modeliavimo darbu pagrįstame tyrime tvirtinama, kad jei žmonija ir toliau eis tuo pačiu keliu, kokiu iki šiol ėjo, vos per kelis ateinančius dešimtmečius pasieks „negrįžtamo žlugimo“ ribą.
Pasaulio pabaigos laikrodis
Pasaulio pabaigos laikrodis / 123rf.com nuotr.

„Scientific Reports“ publikuotame tyrime modeliuojama žmonijos ateitis ir daugiausia remiamasi dabartiniais miškų ir kitų išteklių naudojimo rodikliais.

Baisiausia yra tai, kad net jei pasitvirtins pats švelniausias scenarijus, vis tiek egzistuoja 90 proc. tokios žmonijos, kokia yra dabar, žlugimas.

Fizikai savo tyrimuose rėmėsi miškų ir kitų išteklių naudojimo rodikliais ir tvirtina, kad per ateinančius 100–200 metų mes galutinai sunaikinsime Žemės miškus.

Prie to pridėkime globalius gyventojų pokyčius, išteklių vartojimo augimą ir turime užprogramuotą žlugimą.

„Žinoma, neįsivaizduokime, kad žmonijos žlugimas prasidės su paskutiniu nukirstu planetos medžiu“, – rašoma tyrime. Jei ir toliau taip eikvosime Žemės resursus, žmonijos žlugimas prasidės per ateinančius 20–40 metų.

Nors „Motherboard“ pastebi, kad pasaulinis miškų nykimo rodiklis pastaraisiais metais sumažėjo, tačiau miškų iškertame vis dar labai daug, o atsodinti – neatperka tos naudos, kurią duoda senieji miškai.

Pastarieji užtikrina biologinę įvairovę, geresnę vandens ir temperatūrų cirkuliaciją ir kas svarbiausia – sugeria žymiai didesnius kiekius CO₂.

Jauni miškai to neatperka, juolab kad besivystančiose šalyse dažniausiai niekas ir nesistengia atsodinti iškirstų miškų. Priešingai, tuos plotus paverčia žemės ūkio naudmenomis.

„Skaičiavimai rodo, kad išlaikydami tokį pat žmonijos populiacijos augimą, išteklių ir ypač miškų sunaudojimo tempą, teturime labai mažai laiko. Mums iki negrįžtamo civilizacijos žlugimo liko keli dešimtmečiai“, – tyrime tvirtina mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius