-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Microsoft“ pažadas: išspręsime vėžio problemą per dešimtmetį

„Microsoft“ pažadėjo „išspręsti vėžio problemą“ per dešimtmetį į pagalbą pasitelkdama kompiuterių mokslą, kuris padėtų rasti būdų, kaip perprogramuoti vėžines ląsteles ir jas vėl paversti sveikomis, rašo theguardian.co.uk.
Vėžio ląstelės.
Vėžio ląstelės / Fotolia nuotr.

Bendrovė teigia surinkusi „nedidelę armiją“ geriausių pasaulio biologų, programuotojų ir inžinierių, kurie į vėžį žiūrės kaip į kompiuterinę problemą.

Šią vasarą „Microsoft“ atidarė pirmą laboratoriją, kurioje patikrins kompiuterių mokslininkų, kuriančių didžiulius vidinių ląstelių tinklų žemėlapius, atradimus.

Mokslininkai netgi kuria iš DNR pagamintą kompiuterį, kuris galėtų gyventi ląstelių viduje ir ieškoti trūkumų kūno tinkluose, tokių kaip vėžys. Jeigu kompiuteris pamatytų vėžio grėsmę, jis perkrautų sistemą ir išvalytų ligotas ląsteles.

„Aš manau, kad tai yra labai natūralus dalykas „Microsoft“, nes mes turime milžinišką patirtį kompiuterių moksle, o tai, kas vyksta vėžyje, yra skaičiavimo problema, – sakė „Microsoft“ tyrimų laboratorijos vadovas Chrisas Bishopas. – Ir tai nėra tik analogija, tai labai gili matematinė įžvalga. Biologija ir kompiuterija yra disciplinos, kurios atrodo labai skirtingos, tačiau pačiu fundamentaliausiu lygiu jos turi gilias jungtis.“

Biologinio skaičiavimo grupė „Microsoft“ kuria molekulinius kompiuterius, pagamintus iš DNR, kurie veiktų tarsi daktarai, galintys pastebėti vėžines ląsteles ir jas sunaikinti.

„Tai ilgas laikotarpis, tačiau aš manau, kad per dešimtį metų bus techniškai įdėti išmanią molekulinę sistemą, kuri gebėtų aptikti ligą“, – sakė grupės vadovas Andrew Philipsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius