-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai: raudona ir perdirbta mėsa susijusi su didesne širdies ligų rizika

Išeminės širdies ligos (kurias sukelia susiaurėjusios širdį krauju aprūpinančios arterijos) kasmet nusineša beveik devynis milijonus gyvybių - daugiausia iš visų ligų. Didžiausioje iki šiol atliktų didelės apimties tyrimų apžvalgoje nustatyta, kad raudona ir perdirbta mėsa didina šių širdies ligų riziką.
Rūkyti mėsos gaminiai
Rūkyti mėsos gaminiai / 123RF.com nuotr.

Pavojinga sveikatai

Oksfordo universiteto Nuffieldo gyventojų sveikatos departamento mokslininkai atliko didžiausią iki šiol atliktą sisteminę perspektyvinių įrodymų apžvalgą, į kurią įtraukta trylika kohortinių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 1,4 mln. žmonių. Tyrimo dalyviai išsamiai įvertino savo mitybą, o jų sveikata buvo stebima iki 30 metų. Rezultatai paskelbti žurnale „Critical reviews in Food Science and Nutrition“.

Apskritai analizė parodė, kad kiekvienas didesnis nei 50 g. per dieną perdirbtos mėsos (pvz., šoninės, kumpio ir dešrų) suvartojimas padidina koronarinės širdies ligos riziką 18 proc.

Aiškaus ryšio tarp paukštienos (pvz., vištienos ir kalakutienos) vartojimo ir padidėjusios koronarinės širdies ligos rizikos nenustatyta.
Tokias išvadas galėjo lemti didelis sočiųjų riebalų kiekis raudonojoje mėsoje ir natrio (druskos) kiekis perdirbtoje mėsoje. Didelis sočiųjų riebalų kiekis didina kenksmingo mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio kiekį, o per didelis druskos kiekis didina kraujospūdį. Tiek MTL cholesterolis, tiek aukštas kraujospūdis yra gerai žinomi išeminės širdies ligos rizikos veiksniai.

Ankstesniame tos pačios mokslininkų grupės darbe taip pat nurodyta, kad net ir saikingas raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas yra susijęs su padidėjusia žarnyno vėžio rizika.

123RF.com nuotr./Elektrokardiograma
123RF.com nuotr./Elektrokardiograma

Dr. Kerena Papier, viena iš pagrindinių tyrimo autorių Technology.org komentavo: „Raudona ir perdirbta mėsa nuolat siejama su žarnyno vėžiu, o mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad ji papildomai susijusi su širdies ligomis. Todėl dabartinės rekomendacijos riboti raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimą taip pat gali padėti išvengti koronarinės širdies ligos.“

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje maždaug 10 iš 100 žmonių galiausiai miršta nuo išeminės širdies ligos. Remiantis šio tyrimo rezultatais ir dabartiniu raudonos ir perdirbtos mėsos suvartojimu Jungtinėje Karalystėje, jei visi šie 100 žmonių sumažintų neperdirbtos raudonos mėsos suvartojimą trimis ketvirtadaliais (pavyzdžiui, nuo keturių kartų per savaitę iki vieno karto per savaitę) arba visiškai nustotų vartoti perdirbtą mėsą, mirčių nuo išeminės širdies ligos sumažėtų nuo 10 iš 100 iki 9 iš 100.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius