Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkas Ronanas Shemeshas: kanabinoidai sukels revoliuciją medicinoje

Lietuvoje viešėjęs Genetikos ir molekulinės biologijos mokslų daktaras Ronanas Shemeshas vysto metodą, kuris, panaudojus panašias į marihuanos sudėtyje esančias molekules, gali padėti problemų turinčioms poroms susilaukti vaikų. Izraelio mokslininkas įsitikinęs, kad marihuanoje esančios medžiagos gali padaryti kur kas daugiau – R.Shemesho teigimu, kanabinoidų taikymas medicinoje sukels revoliuciją.
Kanapės
Kanapės / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Daugiau nei 18 m. biomedicinos industrijoje dirbęs R.Shemeshas atvyko į šią savaitę Vilniuje vykusią „Verslios Lietuvos“ organizuotą konferenciją „LifeSciencesBaltics“ 2016, kurioje pasakojo, kaip kanabinoidai gali padėti paskatinti vaisingumą ir išvengti sveikatai pavojingo invitro apvaisinimo.

Duodamas interviu 15min mokslininkas pasidalino įžvalgomis apie kanabinoidų taikymą medicinos pramonėje, farmacijos industriją ir marihuanos legalizavimo naudą.

– Žmonės neretai painioja kanapių vartojimą medicininiais tikslais ir pramogoms. Ar galėtumėte paaiškinti skirtumą?

Jei žmogus perka marihuaną juodojoje rinkoje, jis neturi pasirinkimo. Dažnai toks vartojimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

– Yra aibė marihuanos sudėčių, kurios sukelia apsvaigimą, yra aibė jos rūšių. Naudojant kanapes medicininiais tikslais kiekvienu konkrečiu atveju reikalinga specifinė marihuanos sudėtis. Jei žmogus perka marihuaną juodojoje rinkoje, jis neturi pasirinkimo. Dažnai toks vartojimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Kartais net ta pati marihuanos sudėtis skirtingomis aplinkybėmis gali veikti geriau gydant vieną vėžio rūšį, gydant kitą reikalinga visiškai kita. Žmonės pirkdami marihuaną juodojoje rinkoje nežino santykio tarp veikliosios marihuanos medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC), kanabidiolio (CBD) ir daugelio kitų kanabinoidų – jų yra virš šimto, jie negali kontroliuoti jų sudėties.

– Dabar mokslininkai kalba apie naujus metodus, kurie ateityje padės išgydyti įvairias vėžio rūšis ir aibę kitų ligų, tačiau šie tyrimai dar bandomojoje stadijoje. Kaip atrodys medicinos pasaulis po 15 metų, kai tyrimai iš laboratorijos persikels į rinką? Ar galime tikėtis revoliucijos?

– Jei kalbėtume konkrečiai apie kanabinoidus, manau, kad revoliuciją tikrai matysime.

Ji jau prasidėjo 2006-aisiais, kai rinkoje pasirodė nauji vaistai – „Rimonabant“. Šiuose vaistuose yra tie patys kanabinoidai, kuriuos minėjau kalbėdamas apie vaisingumą. Jie neaktyvuoja receptorių, o juos slopina. Mokslininkai nustatė, kad nuslopinus gastroentestrinėje sistemoje esančio receptoriaus aktyvumą galima žmones priversti valgyti mažiau – jis blokuoja apetitą ir sukelia sotumo jausmą.

Mokslininkai sukūrė vaistą „Acomplia“ („Rimonabant“), kuris buvo parduodamas Europoje. Vaistas sėkmingai veikė iki pat 2008-ųjų, kol farmacijos bendrovės pamatė šalutinį poveikį – jį vartojantys suserga depresija, o vienas iš 40 tūkst. vartojusių vaistą nusižudė.

Vaistų gamintojai nusprendė nutraukti vaisto pardavimą. Tuomet vyko dar trijų vaistų bandymai su panašia sudėtimi, jie visi buvo atšaukti. Bet mes žinome, kad vaistai su tam tikrais kanabinoidais gali padėti gydyti smegenų ligas, mes taip pat žinome, kad CB1 receptoriaus slopintojai kepenyse gali sustabdyti vieną dažniausių kepenų ligų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronen Shemesh
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronenas Shemeshas

Taigi tuomet vyko revoliucija, kuri staiga sustojo. Dabar norima sukurti šio vaisto versijas, kurios veiktų taip pat, tačiau nedarytų poveikio smegenims. Ir tai ateityje sukels perversmą.

Kita revoliucijos dalis ateis iš kitos pusės. JAV marihuana buvo legalizuota trijose valstijose. Neseniai kabėjau su ekspertu, kuris mano, kad per kelerius metus marihuana bus legalizuota visose JAV. Jei žmonės galės įsigyti marihuanos parduotuvėje ir turės galimybę pasirinkti norimą mišinį ar rūšį, tada medicinos marihuanos naudojimo tikslas išnyks, bet tai bus revoliucija, nes daktarai galės rekomenduoti konkrečiam žmogui reikalingą rūšį, o mokslinių tyrimų tikslas bus sukurti tinkamą kanapių mišinį pagal konkretaus žmogaus poreikį.

Bus marihuanos rūšių, kuriose bus, pavyzdžiui, daug THC ir mažai CBD, jos bus naudojamos specifiniais tikslais ir veiks kaip nuskausminamieji...

– Bet marihuana ilgą laiką legalizuotos Olandijoje, tačiau kol kas tokių jų vartojimo tendencijų nematome...

– Esminis skirtumas, kad Amsterdame marihuanos rūkymo koncepcija buvo sukurta iki tol, kol marihuana buvo pradėta naudoti kaip medicininis agentas. O kai marihuanos mišiniai bus sukuriami specifiniu būdu, žmonės galės rinktis rūšis, kurios veiks taip, kaip nurodyta. Tuomet bus sujungtas kanapių vartojimas pramoginiais ir medicininiais tikslais, bus sukurta nauja vartojimo koncepcija

– Sakote, kad JAV marihuanos vartojimas išplis greitai, ar to galime laukti ir Europoje?

– Daugeliu atveju Europa yra konservatyvesnė už JAV, ypač kai kalbame apie vaistus ar narkotikus. Bet jei tai nutiks JAV, manau marihuana bus legalizuota ir Europoje, galbūt lėčiau.

– Yra manančių, kad farmacijos bendrovės priešinasi vaistų nuo vėžio kūrimu ir jį, nes joms tai nenaudinga – esą daug naudingiau pardavinėti jau egzistuojančius vaistus, kurie ne visuomet veiksmingi. Ar jūs tuo tikite?

– Aš būsiu atsargus, nes mane farmacijos bendrovės gali paduoti į teismą.

Yra žmonių, kurie sako, kad farmacijos bendrovės išrado statinus – vaistus, kurie žemina cholesterolį, nes jos norėjo uždirbti pinigų. Bet statinai kenkia žmonėms, o farmacijos bendrovės neva slepia tiesą, kad tam tikriems organizme vykstantiems procesams reikia cholesterolio, o vaistai mažina ne tą cholesterolio rūšį. Jie toliau reklamuoja vaistą, nors jis daro daugiau žalos nei duoda naudos. Kalbama, kad taip daroma tik dėl to, kad jos nori uždirbti.

Aš nežinau kaip yra, bet žinau, kad farmacijos bendrovės iš dabartinio vėžio gydymo būdų uždirba labai daug. Yra tam tikrų atvejų, kai, bendrovių siūlomi gydymo būdai nėra tokie gerai kaip atrodo – jie labiau pakenkia nei padeda, visa tai nuo žmonių slepiama.

Manau, kad ilgainiui farmacijos bendrovės susitaikys su farmaciniais kanabinoidais, nes nebegalės jų išvengti. Dabar jau yra kontaktų tarp kai kurių farmacijos įmonių ir kanabinoidų srities mokslininkų.

Manau, kad vėžys nebus labai ilgai, nes kanabinoidai veikia. Žinoma, yra vėžio rūšių, kurių nepagydytume medicinine marihuana, o tik naujų molekulių kūrimu..

– Imunoterapija įvardijama kaip vienas perspektyviausių vėžio gydymo būdų. Kada matysime jos sukeltą proveržį?

– Jei visa tai susietume su kanabinoidais, antras kanabinoidų šeimos receptorius CB2 yra susijęs su imunine sistema. Imuninės sistemos aktyvavimas naudojant CB2 gali būti naujas būdas, kuris padėtų aktyvuoti imuninę sistemą vėžio gydymui.

Imunoterapija, kaip ir gydymas kanabinoidais, yra daugiau suasmeninta medicinos rūšis. Gydant reikės žinoti genus, dėl kurių atsirado vėžys, reikės žinoti vėžio rūšį ir daug kitų dalykų apie kiekvieną konkretų pacientą .

Suasmeninta medicina laikui bėgant išpopuliarės, bet problema, kad farmacijos bendrovėms ji nėra tokia naudinga, kaip dabartiniai gydymo būdai. Bendrovės nori vaisto, kurį galėtų pagaminti gamykloje ir masiškai tiekti žmonėms, visus gydyti vienodai. Taigi jos imunoterapijos neinicijuos – šį metodą skatins vyriausybės ar mažos bendrovės, ir manau, kad pirmoji bendrovė, kuri imsis šios galimybės, uždirbs kur kas mažiau, nei iš vaistų.

– Kuriate metodą, kuris gali paskatinti vaisingumą ir problemų turinčioms poroms padėti susilaukti vaikų. Kaip jis veikia?

Mūsų kūno receptoriai nebuvo sukurti tam, kad būtų aktyvuoti augalo medžiagų – THC, CBD ir kitų kanabinoidų, randamų kanapėse. Jie sukurti kaip receptoriai tam tikroms kanapes primenančioms molekulėms, kurios vadinamos endokanabinoidais. Viena jų yra anandamidas.

Anandamidas – receptoriaus agonistas (medžiaga, kuri aktyvuoja receptorius, prie kurių prisiriša – red.past.). Jis toks pats geras, kaip ir THC, bet jis yra visų mūsų kūnuose. Jis smegenyse išskiriamas kaip atsakas į stresą ir skausmą ir jo funkcija yra aktyvuoti tą patį receptorių, kaip ir THC – CB1 receptorių, ir sukurti tokį patį jausmą.

Mūsų organizmai sukurti taip, kad kanabinoidai mūsų kūnus veiktų ir be jų vartojimo iš išorės.

Kalbant apie vaisingumą, buvo nustatyta, kad kanabinoidai slopina vaisingumo sistemą. Daug marihuanos rūkantys vyrai turi mažą spermos kiekį, jos „gyvybingumas“ mažesnis, ji turi mažiau galimybių apvaisinti kiaušinėlį.

Moters sistemoje davus THC vaisiui pačioje jo vystymosi stadijoje, sulėtinamas jo vystymasis. Taigi norintiems susilaukti vaikų patartina nerūkti marihuanos.

Aš siūlau kitokį metodą – naudoti kanabinoidus primenančias molekules, kurios deaktyuoja receptorių. Įtraukus šias sudėtis į žmogaus organizmą farmakologiniu būdu, galima padidinti spermos galimybę apvaisinti kiaušinėlį.

Šis metodas padėtų poroms,kurios dabar dažniausiai renkasi apvaisinimą invitro. Šios procedūros metu žmonės turi išgyventi labai sudėtingas, pavojingas ir gyvenimą keičiančias procedūras. Be to, tai kenkia vaisiui.

Aš siūlau naudoti neinvazinį būdą – pristatyti kanabinoidus primenančias molekules į tą vietą, kur sperma sutinka moters organus. Tai leistų padidinti galimybę susilaukti vaikų be jokių vaistų. Dabar mes ieškome investicijų šio metodo tolesniam vystymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius