-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų eksperimentai rodo, kad vikingai galėjo naviguoti naudodami lauko špatus

Mokslininkų grupė iš keleto institucijų Vengrijoje atliko eksperimentus, kuriais norėjo patikrinti, ar lauko špatai iš tiesų buvo vikingų navigacijos įrankiai. Jų tyrime rašoma, kad lauko špatus navigacijai naudoti galima ir tuomet, kai dangų uždengia debesys, rašo phys.org.
Lauko špatas
Lauko špatas / Vikipedijos nuotr.

Vikingų žygiai buvo gana gerai aprašyti – tauta keliavo į Europą maždaug nuo aštuntojo amžiaus pabaigos iki 1066-ųjų kai normandai užėmė Angliją. Tačiau nauji tyrimai leidžia daryti prielaidą, kad vikingai gebėdavo keliauti ir labai tolimus atstumus, ir pasiekdavo netgi Artimuosius Rytus arba Šiaurės Ameriką.

Kaip vikingai rasdavo kelią iki šių tolimų kraštų tuomet, kai nebuvo Saulės dieną ar žvaigždžių naktį, buvo paslaptis.

Kai kurie istoriniai įrodymai, kaip islandiškos legendos, mini keliones per snieguotą dangų naudojant lauko špatus. Be to, vikingų laivo nuolaužos tyrimai 2002-aisiais parodė, kad kristalai, kartu su kitais orientavimuisi skirtais įrankiais, buvo laive.

Šių dienų lauko špatai yra kristalų tipas, kurie, žiūrint iš skirtingų kampų, sudaro blizgantį optinį efektą.

Paskutinio tyrimo metu mokslininkai atliko bandymą, kurio tikslas buvo patikrinti galimybę, jog tokie kristalai galėjo padėti vikingams plaukti per vandenyną.

Tyrėjai tiki, kad tai buvo trijų žingsnių procesas: (1) naudojant lauko špatą buvo patikrinama šviesos sklidimo kryptis. (2) Tuomet ši informacija buvo panaudojama siekiant nustatyti saulės šviesos kryptį, o galiausiai (3) šešėlis padėdavo nustatyti, kurioje pusėje buvo šiaurė.

Mokslininkai pirmuosius du žingsnius jau buvo patikrinę anksčiau ir liko patenkinti jų rezultatais, o šįkart eksperimentai atlikti su trečiuoju.

Tam dešimties savanorių buvo paprašyta išsiaiškinti Saulės padėtį skaitmeniniame planetariume stovint tam tikruose taškuose ir nustatant padėtį lauko špatu. Atlikus 2,4 tūkst. bandymų mokslininkai pranešė, kad 48 proc. atvejų dalyviams pavyko nustatyti Saulės kryptį vos vieno laipsnio diapazone.

Mokslininkai teigia, kad vikingai lauko špatus galėjo naudoti navigacijai ir debesuotomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius