Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mokslo sriuba“: ar skiepų baimė pagrįsta?

Sudėtyje – gyvūnų kraujo serumas ir gyvsidabris, o šalutinis poveikis – mutacijos, autizmas ar net mirtis. Tokie ir panašūs gandai sklando apie skiepus. Vilniaus universiteto imunologės prof. Aurelijos Žvirblienės teigimu, skiepų baimė yra nepagrįsta. Kartais ji specialiai kurstoma melagingomis naujienomis, platinamomis socialiniuose tinkluose.
Skiepai aktualiausi kūdikius auginantiems tėvams
Skiepai aktualiausi kūdikius auginantiems tėvams / 123RF.com nuotr.

„Jauniems tėvams rūpi jų vaikų saugumas ir sveikata. Bet reikėtų galvoti apie tai, kad infekcinių ligų grėsmė žymiai didesnė nei pašaliniai skiepų reiškiniai. Jų būna, nes vakcina sukelia imuninį atsaką, kurį mes jaučiame kaip pakilusią temperatūrą ar paraudimą dūrio vietoje“, – sako. A.Žvirblienė. Tuo tarpu labai rimtus pašalinius reiškinius sukeliančios vakcinos į rinką nėra išleidžiamos – tą užtikrina sudėtingi, ne vienerius metus trunkantys skiepų poveikio tyrimai.

VIDEO: Mokslo sriuba: apie vakcinų sudėtį

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius