Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kelių dešimtmečių pertraukos įjungtas torio druskų branduolinis reaktorius

Mokslininkai tiesia dar vieną kelią link švaresnės ir saugesnės branduolinės energijos: Nyderlandų branduolinių medžiagų įmonė NRG pradėjo pirmuosius branduolinių reakcijų bandymus naudojant torio druskas – paskutinį kartą tokie bandymai JAV, Oukridžo nacionalinėje laboratorijoje, buvo atliekami daugiau nei prieš keturis dešimtmečius, rašo technologyreview.com.
Atominė Energetika
Torio elektrinėse būtų naudingai sudeginamas panaudotas tradicinių atominių elektrinių kuras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Torio naudojimas branduolinėje energetikoje turi nemažai privalumų, palyginti su šiais laikais branduolinėse elektrinėse dominuojančiu uranu: visų pirma, iš jo beveik neįmanoma pagaminti branduolinių ginklų. Antra, jeigu branduolinėje torio elektrinėje naudojamos skystos šios medžiagos druskos, tuomet energijos gamybos sistema yra savaime besireguliuojanti ir apsisauganti nuo nelaimingų atsitikimų.

VIDEO: World’s First Thorium Molten Salt Experiment in over 45 Years

NRG mokslininkai atlieka kelių mažučių skirtingų torio reaktoriaus variantų bandymus. Pirmasis reaktorius yra vadinamas greituoju išlydytų torio druskų reaktoriumi – jame deginamos torio druskos ir teoriškai juose energija galėtų būti gaminama iš jau panaudoto tipinių branduolinių elektrinių atominio kuro.

VIDEO: Making Safe Nuclear Power from Thorium | Thomas Jam Pedersen | TEDxCopenhagen

Pastaruoju metu mokslo pasaulyje atgimsta susidomėjimas energijos gamyba iš torio. Atnaujinti urano pagrindo branduolinių reaktorių projektai įvairiose pasaulio valstybėse buksuoja, todėl torio energetika traukia dar daugiau mokslininkų dėmesio. Didelius atominės energetikos planus kuria Kinija – tuose planuose vietos yra ir torio druskas naudojantiems reaktoriams. Kinai pirmuosius torio reaktorius prie bendro energetikos tinklo ketina prijungti per artimiausius 15 metų.

Jeigu kinų ir olandų vykdomi eksperimentai bus sėkmingi, gali būti, kad bus nutiestas platus ir tiesus kelias į saugią branduolinę energetiką.

VIDEO: Thorium can give humanity clean, pollution free energy | Kirk Sorensen | TEDxColoradoSprings

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius