Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pokyčių žemėlapis: kai kurios pasaulio vietos artimiausiais metais keisis negrįžtamai

Nors klimato kaita vyksta visoje mūsų planetoje, tačiau kai kurie pasaulio regionai yra geriau ar blogiau pasirengę susidoroti su šio proceso padariniais. Neseniai biologų ir ekologų komanda sukūrė žemėlapį, kuris parodo, kurios Žemės sritys yra pažeidžiamos labiausiai.
Klimato kaitos pokyčių žemėlapis
Klimato kaitos pokyčių žemėlapis / Nature nuotr.

Tyrime buvo naudojami palydoviniai duomenys nuo 2000 iki 2013 metų. Analizės metu mokslininkai apskaičiavo „augmenijos produktyvumo indeksą“ Tai buvo padaryta pasitelkus tris klimato kintamuosius: prieinamumą prie vandens, oro temperatūrą, ir debesuotumą.

Matavimai vyko 5 kvadratinių kilometrų plotuose. Buvo aiškinamasi, kaip stipriai šie trys veiksniai sutrikdo augmenijos produktyvumą.

Šis indeksas leidžia pamatuoti ekosistemos jautrumo lygį skalėje nuo 0 iki 100 (0 – mažiausias jautrumas). Žemėlapyje, mažas jautrumas yra pavaizduotas žalia spalva, terpinis lygis – oranžine, ir didelis jautrumas pažymėtas raudonai. Pelkių plotai yra nuspalvinti mėlynai, kaip ir apledėjusios vietos ar dykumos, kuriose vegetacija praktiškai nevyksta.

Bendras žemėlapio vaizdas yra blyškus – geltonai žalias, o tai rodo, kad pasaulio augmenija daugelyje vietų yra gana gerai pasirengusi klimato pokyčiams. Tačiau, kaip teigia autoriai, yra keletas labai jautrių teritorijų, įskaitant Arktinę tundrą, atogrąžų miškus ir Alpių regioną, kurių išsaugojimas yra labai svarbus bendrai pasaulio ekosistemai.

Autoriai siekia pratęsti šio plataus tyrimo vykdymą ir ateinančiais metais. Tęsiant duomenų rinkimą, jie tikisi nustatyti, ar šis pasaulio vaizdas tik tirtų 3 metų rezultatas, ar, vis dėlto, tai yra ilgalaikė tendencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius