Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pričiupo: iki 70 proc. iš Kinijos importuojamų KN95 kaukių neatitinka minimalių saugumo reikalavimų

Rugsėjo 22 d. buvo viešai publikuota ataskaita, nurodanti, jog nuo 60 iki 70 proc. KN95 pažymėtų kaukių, kurios buvo importuotos iš Kinijos į JAV, neatitinka minimalių amerikietiškų saugumo standartų, rašo „Science Alert“.
Pauliaus Motiejūno spaudos konferencija
KN95 kaukėmis intensyviai prekiauta ir Lietuvoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ataskaitą parengė ne pelno siekianti organizacija ECRI, tirianti sveikatos apsaugos saugumą ir finansinį efektyvumą. Šios organizacijos atstovai išbandė beveik 200 kaukių, kurias pagamino 15 skirtingų Kinijos įmonių.

Nustatyta, kad reikšminga dauguma šių kaukių atfiltravo mažiau nei 95 proc. dalelių – tai yra standartinė riba, kurios reikalaujama sveikatos apsaugos personalo ir greitosios pagalbos darbuotojų apsaugai nuo koronaviruso infekcijos.

O tai savo ruožtu gali reikšti, kad šimtai tūkstančių kaukių, pandemijos metu importuotų iš Kinijos – apie 70 proc. viso importo, jeigu manytume, kad šio tyrimo rezultatai yra reprezentatyvūs – buvo ne tokios efektyvios, nei nurodė gamintojas, teigia ataskaitos autoriai.

„Nustatėme, kad daugelis kaukių nėra saugios ir efektyvios prieš COVID-19 plitimą. Kaukių, kurios neatitinka amerikietiškų standartų, naudojimas kelia užsikrėtimo pavojų ir priešakinėse linijose dirbantiems medicinos darbuotojams, ir pacientams“, – pranešime spaudai teigė ECRI prezidentas dr. Marcusas Schabackeris.

Tai nėra vienintelis tyrimas, pateikęs panašius rezultatus. Kitu tyrimu buvo nustatyta, kad iki 60 procentų N95 ir KN95 standarto kaukių neatitinka minimalių saugumo reikalavimų. Patikrinimus atliko JAV Nacionalinis Darbo saugos ir sveikatos institutas (NIOSH), ir nustatantis šiuos saugumo reikalavimus.

JAV ligų kontrolės centrui ši problema taip pat yra žinoma, todėl buvo publikuota informacija, kaip aukštos kokybės kaukes atskirti nuo tokių, kurios reikalavimų neatitinka.

Net ir nekokybiška medicininė kaukė geriau nei niekas ar nei medžiaginės kaukės

Bet ekspertai laikosi nuomonės, kad net ir tokios kaukės, kurios kiekybiškai neatitinka joms keliamų reikalavimų, yra geresnės už visišką kaukės nedėvėjimą ar savadarbes medžiagines kaukes, kurios pasiūtos taip, kaip gaunasi, tvirtina ekspertai.

Svarbiausia šiuo atveju yra tai, kaip glaudžiai kaukė priglunda prie veido.

Kaukės, kurios tvirtinamos dviem kilpomis per pakaušį ir viršugalvį yra saugesnės už tas, kurios yra kabinamos prie ausų, tvirtina ECRI – toks tvirtinimas garantuoja kokybiškesnį prisiglaudimą prie naudotojo veido. KN95 kaukės (kiniškas standartas, labai artimas amerikietiškam N95 ir europietiškam FFP2) dažniausiai būna su kilpomis, skirtomis kabinti už ausų.

Rekomenduojama, kad žmonės, kurie tiesiogiai kontaktuoja su COVID-19 pacientais, tokias mažiau kokybiškas kaukes naudotų tik kraštutiniu atveju, kai jokių kitų galimybių nėra.

„Nors KN95 kaukės amerikietiškų standartų neatitinka, jos dažniausiai vis dar suteikia geresnę kvėpavimo takų apsaugą, nei chirurginės ar medžiaginės kaukės ir vis dar gali būti naudojamos tam tikrose klinikinėse aplinkose“, – sakė ECRI viceprezidentas Michaelas Argentieri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius