-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusija kuria radioelektronines gynybos nuo hipergarsinių ginklų priemones

Rusija pradėjo kurti radioelektronines priemones, skirtas kovai su priešo hipergarsiniais ginklais, ketvirtadienį pranešė dienraštis „Izvestija“, remdamasis gynybos pramonės šaltiniais.
Iš Kauai (Havajai, JAV) bandymų poligono kyla bandomoji amerikiečių hipergarsinė raketa
Iš Kauai (Havajai, JAV) bandymų poligono kyla bandomoji amerikiečių hipergarsinė raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Naujos radioelektroninių kovos priemonių (REKP) sistemos kūrimas jau prasidėjo. Ji turės būti pajėgi atremti smūgius ir skleisti trikdžius, [paveikiančius] visus jau esamus ir perspektyvius hipergarsinius skraidančius aparatus. Sistema gins svarbius karinius ir civilius objektus – vadavietes ir strateginių branduolinių pajėgų [raketų] leidimo įrenginius, taip pat gamyklas, aerodromus ir transporto mazgus“, – sakoma dienraščio pranešime.

Kaip nurodo „Izvestija“, naujoji sistema turėtų paveikti hipergarsinių aparatų nusitaikymo sistemas jų skrydžio trajektorijos galutiniame etape. Tokiu būtų būtų užkirstas kelias tiksliai nutaikyti kovines galvutes, aprūpintas optinėmis, radiolokacinėmis ir palydovinėmis nutaikymo priemonėmis.

„Ekspertai pažymi, kad sistema turi neleisti hipergarsiniams skraidantiems aparatams smogti taikiniams net ir tuo atveju, jeigu jie prasiskverbs per priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos kompleksus“, – sakoma laikraščio straipsnyje.

Apie kuriamus hipergarsinius ginklus šiuo metu yra paskelbusi Rusija, JAV ir Kinija. Jungtinės Valstijos šios ginkluotės plėtrą laiko vienu iš savo gynybos sektoriaus prioritetų ir šiuo metu išbando devynias potencialias sistemas, galinčias nešti nebranduolines kovines galvutes.

JAV karines oro pajėgas ketinama apginkluoti hipergarsinėmis sparnuotosiomis raketomis, kurias galėtų nešti strateginiai bombonešiai B-52. Taip pat kuriamos sistemos, kurias galėtų nešti antvandeniniai ir povandeniniai laivai, o vidutinio ir mažo nuotolio hipergarsiniai ginklai galėtų būti leidžiami nuo antžeminių mobiliųjų platformų.

„Šiems metams suplanuoti keturių prototipų bandymai. Kovo 20-ąją Pentagonas pranešė apie sklendžiančio [hipergarsinio] kovinio bloko, kuris būtų montuojamas ant karinių oro ir jūrų pajėgų raketų, sėkmingus paleidimus“, – rašo „Izvestija“.

Vasarį buvo pranešta, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija siūlo 2021-aisiais finansiniais metais skirti 3,2 mlrd. dolerių hipergarsinių raketų kūrimo programai.

Tuo metu Rusija pernai gruodį paskelbė, kad šalyje kovinį budėjimą pradeda hipergarsinės raketos „Avangard“, esą išvystančios iki 27 machų (apie 33 tūkst. km per valandą) greitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius