-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saugiausia vieta internete“ pasiskelbusi programėlė „Whisper“ vartotojus sekė slapčia

Socialinio tinklo programėlė „Whisper“, kuri žada visišką vartotojų anonimiškumą ir save pristato kaip „saugiausią vietą internete“, iš tiesų slapčia pakeitusi registracijos sąlygas sekė vartotojų buvimo vietą ir netgi dalinosi slapta informacija su JAV Gynybos departamentu, skelbia „The Guardian“.
Slaptasis „Tor“ internetas nebesaugus
Programišius / 123rf nuotr.

JAV naudojama programėlės „Whisper“ versija leidžia vartotojams publikuoti trumpas žinutes, užrašytas ant nuotraukų ar įvairių piešinėlių. Ji pritraukė milijonus vartotojų, o taip pat labai paplito tarp kariūnų, kurie paprastai vengia dalintis informacija „Twitter“ ar „Facebook“.

Dabar „Whisper“ vartotojai per dieną vienas kitam išsiunčia apie 2,6 mln. žinučių. Anonimiškumą žadančios užtikrinti programėlės tampa itin populiarios – tokią programėlę ketina išleisti ir „Facebook“.

Socialinio tinklo vadovas Michaelis Heywardas šią programėlę anksčiau viešai yra pavadinęs „saugiausia vieta internete“.

Praėjusią savaitę „Whisper“ slapčia pakeitė registracijos sąlygas, o tai įmonei leido sekti tuos žmones, kurie nustatymuose pasirinko neleisti nustatyti jų geologinės buvimo vietos.

„Whisper“ sukūrė vietos sekimo įrankį, kuris leidžia personalui filtruoti ir sekti GPS duomenis ir 500 metrų tikslumu nustatyti, iš kur žmonės siunčia žinutes. Taigi tokia technologija leidžia, pavyzdžiui, nustatyti, kiek žinučių ir kada buvo išsiųsta iš Pentagono ar Federalinės saugumo tarnybos biuro. Be to, sistema leidžia sekti ir konkrečių vartotojų judėjimą.

Kai žmonės išjungia geologinės vietovės nustatymo galimybę, „Whisper“ gali išgauti jų buvimo vietą pasinaudodama telefono IP duomenimis.Šį ir kitus procesus „The Guardian“ žurnalistai pastebėjo tuomet, kai prieš mėnesį lankėsi „Whisper“ būstinėje.

Atlikę šį tyrimą žurnalistai taip pat nustatė, kad vartotojų duomenys, įskaitant ir ištrintas žinutes, saugomi specialioje duomenų bazėje. Tiesa, „Whipser“ neturi priėjimo prie žinučių, telefonų ar vardų, tačiau renka informaciją apie tikslią žmogaus buvimo ir apytikslę ankstesnių žinučių išsiuntimo vietą.

Naujienų komanda, kuriai vadovauja „Whisper“ redaktorius Neetzanas Zimmermanas, seka tuos žmones, kurie, manoma, gali būti naudingi. Tarp vartotojų buvo ir kariūnų bei „Yahoo“ ar „Disney“ dirbusių žmonių.

Atlikę šį tyrimą žurnalistai taip pat nustatė, kad vartotojų duomenys, įskaitant ir ištrintas žinutes, saugomi specialioje duomenų bazėje.

Taip pat skelbiama, kad „Whisper“ bendradarbiavo su JAV Gynybos departamentu ir dalinosi informacija apie tas žinutes, kurios buvo išsiųstos iš kariuomenės padalinių ir kuriose buvo kalbama apie savižudybes ar savęs žalojimą.

„Whisper“ ėmė kurti kinišką programėlės versiją ir sutiko su Kinijos keliamomis cenzūros sąlygomis. Kitos technologijų bendrovės kaip „Facebook“, „Google“ ar „Twitter“ su Kinija nesilygiuoja.

Socialinio tinklo vadovas Michaelis Heywardas šią programėlę anksčiau viešai yra pavadinęs „saugiausia vieta internete“. Neseniai ji buvo verta 200 mln. dolerių, o nuo įkūrimo augo labai sparčiu tempu.

„Guardian“ žurnalistai pradėjo bendradarbiauti su „Whisper“ norėdami rasti Irako karo veteranų, kurie pasidalintų nuomonėmis apie islamo kovotojus, ir gauti informacijos kitoms temoms temoms. Tačiau nuvykus ten ir pradėjus kalbėti apie bendradarbiavimą žurnalistams „Whipser“ vadovas ir kiti darbuotojai papasakojo aibę įdomių dalykų, o šie vėliau informaciją paviešino. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius