Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbiama apie naują galingą antivirusinį vaistą: turėtų padėti ir nuo COVID-19, ir nuo gripo

Notingemo universiteto mokslininkai pasiskelbė atradę naują antivirusinę vaisto savybę, galinčią pakeisti tvarkymosi su būsimomis epidemijomis/pandemijomis – įskaitant ir COVID-19 – būdus.
COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą
COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis tyrimas, publikuotas žurnale „Viruses“, rodo, kad junginys tapsigarginas yra perspektyvus plataus spektro virusų inhibitorius (augimą stabdantis junginys), labai efektyviai veikiantis COVID-19 sukeliantį virusą (SARS-CoV-2), įprastą slogą sukeliančius koronavirusus, respiracinį sincitinį virusą (RSV), ir gripo virusą A.

Kadangi skirtingų virusų sukeltas ūmias kvėpavimo takų infekcijas iš klinikinių jų pasireiškimo atskirti sunku ar net neįmanoma, efektyvus plataus spektro preparatas, veikiantis skirtingus virusų tipus, būtų labai laukiama pagalba. Toks antivirusinis preparatas potencialiai galėtų padėti bendruomenėms aktyviai kovoti su aktyvia infekcija ir jos plitimu.

Šis tyrimas yra profesoriaus Kin-Chow Chango vadovaujamas jungtinis projektas, kuriame dalyvauja Notingemp universiteto ekspertai (Veterinarijos medicinos ir mokslų, Biomokslų, Farmacijos, Medicinos, ir Chemijos mokyklų) ir kolegos iš Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūros (Animal and Plant Health Agency – APHA), Kinijos žemės ūkio universiteto ir Pirbraito instituto.

Šiuo novatorišku tyrimu ekspertų komanda išsiaiškino, kad mažos augalinės kilmės antivirusinio preparato dozės sukelia itin efektyvų plataus spektro įgimtą šeimininko imuninį atsaką prieš tris pagrindinius kvėpavimo takų virusų tipus — įskaitant ir tą, kuris sukelia COVID-19.

Pagrindinės tapsigargino ypatybės, darančios jį perspektyviu antivirusiniu preparatu ir paremtos tyrimais su ląstelėmis bei gyvūnais:

  • Efektyvus prieš virusines infekcijas, naudojant prieš užsikrėtimą ar aktyvios infekcijos metu;
  • Po vieno 30 minučių paveikimo, užkerta kelią virusui kurti naujas savo kopijas ląstelėse mažiausiai 48 valandas;
  • Stabilus rūgštinėje terpėje, kokia yra skrandyje, tad, gali būti paprasčiausiai geriamas, be injekcijų ar ligoninės;
  • Nejautrus virusų atsparumui;
  • Bent kelis šimtus kartų efektyvesnis už esamus antivirusinius preparatus;
  • Efektyvus ir prieš kombinuotas koronavirusų bei A tipo gripo viruso infekcijas, ir prieš vieno iš šių virusų infekcijas;
  • Saugus kaip antivirusinis preparatas (tapsigargino vedinys buvo išbandytas su prostatos vėžio ląstelėmis).


Profesorius K.Changas sakė: „Nors tai dar tik ankstyva šio antivirusinio preparato poveikio tokiems virusams, kaip sukeliančiam COVID-19, tyrimo stadija, šie rezultatai itin reikšmingi. Vykstanti pandemija išryškino aktyvių antivirusinių preparatų, kuriais būtų galima gydyti ūmias infekcijas, o taip pat joms kelią galinčių užkirsti vakcinų poreikį. Kadangi būsimos pandemijos tikriausiai bus gyvūninės kilmės, kai vyksta žmonių užsikrėtimas nuo gyvūnų (zoonozės) ir gyvūnų užsikrėtimas nuo žmonių (atvirkštinės zoonozės), nauja tokių antivirusinių preparatų, kaip tapsigarginas, karta galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį kontroliuojant ir gydant žmonių ir gyvūnų virusines infekcijas“, – sakė mokslininkas.

„Nors, savaime aišku, dar reikia daugiau tyrimų, esami rezultatai užtikrintai rodo, kad tapsigarginas ir jo dariniai yra perspektyvūs antivirusiniai preparatai prieš COVID-19 ir gripo virusą ir turi potencialą apsaugoti mus nuo kitos Ligos X pandemijos,“ – pridūrė profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius