Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šnobelio premijos: vienas laureatų tyrė, ar katės yra skystos

Jungtinėse Valstijose, Harvardo universitete, jau 27 kartą Nobelio premijos laureatai išdalijo Šnobelio (angl. Ig Nobel) premijas, kurios skirtos atkreipti dėmesį į neįprastai ir juokingai mąstančius mokslininkus. Šiais metais premijos išdalytos dešimtyje sričių nuo mitybos iki fizikos.
Kačiukas stiklinėje
Kačiukas stiklinėje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Mokslas Katė

Artėjant šių metų pretendentų gauti Nobelio premijas paskelbimui, Harvardo universitete jau 27 kartą Nobelio premijos laureatai išdalijo Šnobelio premijas. Vienas iš šių metų laureatų tyrė, ar katės yra kietos ar skystos.

Pamačiau šį klausimą internete, jis buvo grindžiamas apibrėžimu, kad skystis prisitaiko prie talpyklos formos. Atrodo, taip ir yra.

„Gali atsisakyti Nobelio premijos, bet Šnobelio – tikrai ne. Taigi, ar katės yra skystos? Pamačiau šį klausimą internete, jis buvo grindžiamas apibrėžimu, kad skystis prisitaiko prie talpyklos formos. Atrodo, taip ir yra“, – sako Šnobelio fizikos premijos laureatas Marcas-Antoine`as Fardinas.

Tyrime „Kačių reologija“ mokslininkas teigia, kad katės tuo pat metu yra ir kietos, ir skystos dėl gebėjimo įlįsti į bet kokią talpą.

Šnobelis už anatomiją atiteko mokslininkams, tyrusiems, kodėl vyrų ausys senatvėje padidėja – pasirodo, jos išsiplečia dėl gravitacijos.

Kita mokslininkų grupė taikos Šnobelį gavo už knarkimo sumažinimo tyrimus.

„Atlikome tyrimą ir išsiaiškinome, kad keturis mėnesius penkis kartus per savaitę grojant didžeridu dieną sumažėja mieguistumas, naktį knarkimas ir miego sutrikimai“, – sako Šnobelio taikos premijos laureatas dr. Milo Puhanas.

Tiesa, žmonėms padeda ne šio Australijos aborigenų instrumento skleidžiamas garsas, o kasdienės pūtimo treniruotės. Grojimas tokiu instrumentu stiprina kvėpavimo takus ir palengvina kvėpavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius