Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štai kaip per mikroskopą atrodo koronavirusas

Numarinęs daugiau nei 1000 žmonių, susargdinęs daugiau nei 40 000 ir išgąsdinęs visą pasaulį virusas COVID-19 jau nuo gruodžio mėnesio nesitraukia iš žiniasklaidos puslapių. Ir nors žiniasklaida jį nagrinėja per savo mikroskopą, tikro šio viruso vaizdo, kurį per mikroskopą mato mokslininkai, visuomenė iki šiol nėra mačiusi. Bet ik iki šiol, rašo „Science Direct“.
Koronaviruso kūneliai veržiasi iš ląstelės, kurioje ką tik pasidaugino
Koronaviruso kūneliai veržiasi iš ląstelės, kurioje ką tik pasidaugino / RML nuotr.

JAV Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto Uolėtųjų kalnų laboratorijos mokslininkai visai neseniai paviešino skenuojančio transmisinio elektroninio mikroskopo padarytas koronaviruso nuotraukas, kurios atrodo labai estetiškai.

Šiose nuotraukose – skenuojančio mikroskopo užfiksuotos ir mokslininkų „nuspalvintos“ nuotraukos, kuriose yra iš paciento, gydomo JAV teritorijoje, gautas COVID-19 virtusas. Viruso dalelės nuspalvintos geltonai. Ląstelės, kurioje jis ką tik dauginosi ir dabar išlindo, paviršius – mėlyna ir violetine spalvomis.

RML nuotr./Koronaviruso kūneliai iš arčiau: matomi spygliukai, suteikę šiam virusui pavadinimą
RML nuotr./Koronaviruso kūneliai iš arčiau: matomi spygliukai, suteikę šiam virusui pavadinimą

Stambesnio didinimo nuotraukos yra gal ne tokios ryškios, tačiau jose matoma tai, dėl ko šios virusų šeimos atstovai yra vadinami koronavirusais – kūnelio išorėje matomi spygliukai.

Beje, vaizdas gali atrodyti jau kažkur matytas. Mat dauguma koronavirusų – taip pat MERS ir SARS – išoriškai atrodo panašiai: jiems visiems būdingas sferinė forma su spygliukais.

Tačiau koronavirusų skirtumai slypi šio kūnelio viduje – genome. Nors ir tų skirtumų nėra daug – tris virusus skiria tik penkių nukleotidų skirtumas. Nepaisant tokio nedidelio skirtumo, žmonėms sukeliamos ligos gali būti labai nepanašios.

Virusą mikroskopiniam tyrimui pateikė Uolėtųjų kalnų laboratorijos tyrėja Emmie de Wit, nufotografavo mikroskopuotoja Elizabeth Fischer, o vaizdus nuspalvino laboratorijos vizualinių medicininių menų skyrius.

Visa fotogalerija – laboratorijos „Flickr“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius