Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

The COINS 2020: smegenys yra kur kas sudėtingesnės nei atrodo

Antroji tarptautinės gyvybės mokslų konferencijos The COINS 2020 diena prasidėjo moksliniais pranešimais apie genetiką. Iš Vokietijos atvykęs neuromokslų profesorius Peteris Hegemannas konferencijos dalyviams papasakojo apie naują mokslinių tyrimų kryptį – optogenetiką.
IMG_1417 (1)
The COINS 2020 konferencija / E.Kurausko nuotr.

Smegenys – nepaprastas organas

Dar mokyklos suole išmokto organo – smegenų – veikla atrodo gan paprasta. Tačiau P.Hegemann’as savo pranešimo metu tvirtino, kad smegenų procesai yra paslaptingi ir sunkiai ištiriami. Nors smegenys iš išorės neatrodo per daug sudėtingos, tačiau tai, kas vyksta jų viduje yra kompleksiniai procesai, sudaryti iš neuronų tinklai. Tam, kad smegenų veikla būtų pilnai ištirta, reikalingi šviesa valdomi įrankiai, leidžiantys „įjungti“ vieną neuroną nepaveikiant kitų.

Optogenetikos pradžia

P.Hegemann’o studentas, tirdamas chlamydomonas genties dumblių šviesai jautrius mechanizmus, atrado rodopsino jonų kanalus, kurie, reaguodami į šviesą, praleidžia vandenilio, natrio, kalio ir kalcio jonus. Šie sklindantys jonai skatina nervinį impulsą sklisti kitomis nervinėmis ląstelėmis. Šis rodopsino kanalo atradimas pradėtas naudoti 2005-ais metais. Pastaroji data laikoma optogenetikos technologijos pradžia. „Dumbliai užkariavo smegenų tyrinėjimą“, – teigė profesorius P.Hegemann’as.

Optogenetikos technologija

Optogenetika yra technologija, kai šviesa aktyvuoti baltymai leidžia kontroliuoti pasirinktas didelių tinklų ląsteles. Optogenetikos technologijos principas, kuriam reikalingi fotoreceptoriai, promotoriai, chromoforai ir atsakas iš ląstelių, atvėrė galimybes neuronus valdyti skirtingo bangos ilgio šviesomis. Tai suteikia galimybę tyrinėti smegenų funkcijas ir su jomis susijusias smegenų ligas.

Konferencijos antrąją dieną pranešimus skaitė ir neuromokslininkai Marius Bauža bei Tomaš Paleniček. Trečiąją The COINS 2020 konferencijos dieną video paskaitą apie taikomąją chemiją skaitys Nobelio chemijos premijos laureatas Jean-Marie Lehn’as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius