Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universiteto studentai vėl triumfavo sintetinės biologijos konkurse

Spalio 31 – lapkričio 4 dienomis Bostone vykusiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineered Machine Competition) iš VU studentų sudaryta „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda laimėjo aukso medalį bei buvo nominuota tarp geriausių komandų net keturiose kategorijose, skelbia gmf.vu.lt.
Daugiausiai iš Vilniaus universiteto studentų sudaryta „iGEM“ komanda
Daugiausiai iš Vilniaus universiteto studentų sudaryta „iGEM“ komanda / VU nuotr.

Komandoje, kurią pagal konkurso taisykles sudaro jaunesni nei 23 metų nariai, yra keturiolika Vilniaus universiteto studentų. Dauguma jų studijuoja VU Gyvybės mokslų centre (VU GMC).

Šių metų „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos projektas „Colight“ pristatė vieną sparčiausiai besivystančių gyvybės mokslų sričių – optogenetiką.

Pasak „Vilnius-Lithuania iGEM“ atstovų, nors konkurencija šiame konkurse buvo išties didelė, komanda tikėjo savo jėgomis, o noras įrašyti Lietuvos vardą tarp geriausiųjų buvo itin stipri motyvacija.

„Laimėjome aukso medalį ir buvome nominuoti tarp geriausių komandų keturiose kategorijose: Top-5 geriausios fundamentinės mokslo pažangos kategorijoje, Top-5 geriausios prezentacijos kategorijoje, Top-6 geriausios naujos sudėtinės biologinės dalies kategorijoje ir Top-6 geriausio Wiki puslapio kategorijoje“, – tiesiogiai iš Bostono pranešė „Vilnius-Lithuania iGEM“ atstovai. Emocijų dėl komandos pasirodymo neslėpė ir „Vilnius-Lithuania iGEM“ mokslinis vadovas profesorius Rolandas Meškys.

E.Kurausko nuotr./Profesorius Rolandas Meškys
E.Kurausko nuotr./Profesorius Rolandas Meškys

„Džiaugiuosi mūsų studentų rezultatais. Tai puiki, labai motyvuota komanda. Ruošdamiesi konkursui, studentai rodė labai didelį susidomėjimą šviesos, kaip valdiklio, tema, kuri dominavo šių metų konkurse. Šios srities galimybės – labai plačios, tuo pačiu dar iki galo neištirtos ir neįsisavintos, todėl tam tikra prasme tai ir ateities sfera“, – pasakojo jis. Pasak prof. R. Meškio, tai, kad VU studentų komanda šiame konkurse rungėsi su geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų atstovais, jau yra didelis laimėjimas. „Konkurso rezultatai tik patvirtino, kad turime ką parodyti pasauliui, o mūsų gabus jaunimas – puikūs savo šalies, savo universiteto ir gyvybės mokslų sferos ambasadoriai pasaulyje“ – sakė profesorius Rolandas Meškys.

VU GMC direktorius dr. G. Valinčius taip pat pasidžiaugė „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos rezultatais. „Šis laimėjimas iliustruoja GMC studentų kūrybiškumą, kuris pilnai gali būti realizuojamas kaip akademinės laisvės ir mokslo ekscelencijų išraiška Gyvybės mokslų centro akademinėje aplinkoje“, – atskleidė dr. G.Valinčius.

Lietuviai „iGEM“ konkurse dalyvauja nuo 2015 metų. Būtent 2015 metais komanda pelnė aukso medalius ir vieno iš penkių geriausių projektų nominaciją mokslo pažangos srityje. 2016-ųjų komanda iškovojo aukso medalius ir vieno iš penkių geriausių projektų nominaciją medicinos kategorijoje, 2017-ųjų komanda laimėjo pagrindinį konkurso prizą. 2018-ųjų komanda iškovojo bronzos medalius ir pelnė nominacijas vieno iš penkių geriausių mokslo pagrindų ir matematinio modelio kategorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius