Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl tarakonai išvengia žmonių spendžiamų spąstų

Šiaurės Karolinos (JAV) universiteto tyrėjai išsiaiškino, kodėl šiuo metu Europoje paplitusi tarakonų atmaina sugeba neįkliūti į jų naikinimui sukurtas specialias gaudykles. Pasirodo, parazitai prisitaikė prie pakitusių aplinkos sąlygų, dėl to pasikeitė jų skonio receptorių veikimas, praneša BBC.
Eskperimento metu tarakonai saldžią gliukozę palaikė karčia medžiaga
Eskperimento metu tarakonai saldžią gliukozę palaikė karčia medžiaga / Kadras iš BBC vaizdo įrašo

Biologo Coby'io Schalo vadovaujama mokslininkų komanda atlikusi eksperimentą nustatė, kad tarakonai nuodingą gaudyklių jauką dengiančią gliukozę junta ne kaip saldžią, bet kaip karčią medžiagą. Tyrimų metu atskleistą neurologinį receptorių veikimą tyrėjai aprašė žurnale „Science“.

Pirmojoje eksperimento dalyje mokslininkai išalkusiems tarakonams davė pasirinkti du maisto produktus: daug gliukozės turinčios želė ir kiek mažesniu gliukozės kiekiu pasižyminčio riešutų sviesto. Naujosios atmainos tarakonai elgdavosi neįprastai: paragavę želė vabzdžiai atsitraukdavo ir imdavo doroti riešutų sviestą.

Antrojoje eksperimento dalyje tarakonai buvo sukaustyti ir ištirti nedideliais elektrodais, kurie fiksavo už skonio jutimą atsakingų, mikroskopiniuose burnos plaukeliuose esančių, ląstelių veiklą. Mokslininkai išsiaiškino, kad į kartumą paprastai reaguojančios ląstelės, šį kartą sureagavo tik į gliukozės junginius. Tai reiškia, kad gliukozę tarakonai juto kaip karčią medžiagą.

„Kai natūrali atranka pakeičia skonio jutimą, dažniausiai gyvūnai tampa mažiau jautrūs tam tikriems skonio tipams. Pavyzdžiui, nektarą renkančios bitės yra mažiau jautrios cukrui nei kitos bitės. Tarakonų atveju cukraus saldumas buvo juntamas kaip visiškai kito tipo skonis“, – BBC teigė tyrimą teigiamai įvertinęs Ellis Leadbeateris, Londone įsikūrusio Zoologijos instituto mokslininkas.

Pasak C.Schalo, tyrimo rezultatai liudija nepaprastas tarakonų galimybes prisitaikyti ir išlikti nepaisant nuolatos tobulinamų šių vabzdžių naikinimo priemonių.

„Aš visada jaučiau didelę pagarbą tarakonams. Jie priklauso nuo mūsų, tačiau tuo pačiu mus vis labiau pranoksta“, – sakė biologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius