Mokslininkai nustatė, kodėl Naujosios Kaledonijos varna yra gudri

Biologai antradienį paskelbė išsiaiškinę, kodėl Naujosios Kaledonijos varna (Corvus moneduloides), kuri garsėja tuo, kad naudoja įrankius, yra tokia gudri.
Turistus nužvelgianti varna
Varna / Mykolo Vadišio/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Varna

Šie paukščiai, gyvenantys Naujojoje Kaledonijoje – Prancūzijos teritorijoje Ramiojo vandenyno regiono pietuose, – yra tarp tikrų paukščių pasaulio žvaigždžių.

Jos iš pagaliukų, lapų ir kitos medžiagos snapu pasidaro sudėtingų įrankių, kuriais iš sausuolių ir augalų iškrapšto vabzdžius ir kitokį maistą.

Jolyono Troscianko iš Birmingamo universiteto centrinėje Anglijoje vadovaujami mokslininkai pasinaudodami oftalmoskopine vaizdo kamera fiksavo trijų laisvėje sugautų paukščių regėjimo lauką ir akių judesius.

Šių paukščių akys yra labiau nukreiptos į priekį, o ne šonus, ir tai užtikrina ypatingą „binokuliarinį persidengimą“, nustatė mokslininkai.

Tai sritis, kurią mato abi akys; ji labai svarbi, nes padeda smegenims įvertinti atstumą iki artimų objektų.

Naujosios Kaledonijos varnų atveju tas binokuliarinis persidengimas yra 61,5 laipsnio – mažiausiai 23,9 laipsnio didesnis nei kitų varnų rūšių, kurių atstovai įrankių nenaudoja ir kurias mokslininkai taip pat ištyrė.

Be to, Naujosios Kaledonijos varnų neįprastai tiesus snapas, juo paukštis gali tvirtai laikyti įrankį ir matyti jo galiuką binokuliarinio matymo lauke.

„Dėl šių savybių galima taip kontroliuoti įrankį, kaip negali kiti varniniai, nepaisant jų santykinių kognityvinių gebėjimų“, – sakoma tyrimo išvadose, kurias paskelbė žurnalas „Nature Communications“.

Tarp primatams nepriklausančių gyvūnų, kurie naudoja įrankius, yra delfinai, drambliai ir kiti paukščiai.

Tačiau Naujosios Kaledonijos varnos šiuo požiūriu užima privilegijuotą padėtį, nes jų savybės yra taip specifiškai pritaikytos įrankiams naudoti, sako tyrimo autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius