Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 panašumų ir skirtumų: ar „penkta Nokia“ pakartos pirmtako legendą po 20 metų?

Gal niekas ir nebandė sukurti jokių sąsajų su praeitimi, tačiau jos kuriasi savaime. Šiam gamintojui nostalgija nesvetima, o Lietuvos vartotojui ji yra tikra. Suaugusiems žmonėms yra pastebimi ne tik skirtumai, bet ir ryšys tarp šių telefonų. Jei kada rankose laikėte „Nokia 5110“, tai būtinai ją vėl prisiminsite prieš įsigydamas „Nokia 5.1 Plus“.
„Nokia 5.1 plus“ darytos nuotraukos
„Nokia 5.1 plus“ darytos nuotraukos / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Stop! Dar šiek tiek nenerkim stačia galva į sulankstomus, o gal greit ir į smegenis instaliuojamus telefonus. Dar nespėjome pasidžiaugti ekrano iškirpte ir dviguba kamera. Gamintojai jau suprato, kad motyvuotam pirkėjui 2000 eurų už telefoną – jau ne riba. Su sąlyga – jei nustebinsi.

Apie „Nokia 5.1 Plus“ plačiai prirašyta mūsų portale. Tradiciškai modelis išnagrinėtas po detalę, išrikiuoti minusai, pliusai ir visi kiti ženklai, skiriantys bei jungiantys su panašios klasės aparatais.

Tik priminsime, kad šis 200 eurų vertės daiktas turi viską, kuo gyrėsi geriausi pasaulio flagmanai prieš porą metų.

Tik tiek tereikia palaukti, kad sutaupytum tūkstantį ar du tūkstančius eurų, ir vistiek gautum dar iš mados neišėjusį, solidžiai atrodantį iš rankų slystantį stiklinį blyną su dviguba kamera ir pirštų skaitytuvu. Net automobilių priekinį stiklą primenantis „iškirptas“ ekranas yra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Nokia 5.1 Plus“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Nokia 5.1 Plus“

Tik kažką užmiršome – kažką nematomo, bet mielo ir svarbaus. Pirmą kartą įjungi telefoną ir viską supranti – suskamba kadaise girdėtos „Nokia tune“ melodijos fragmentas.

Tiesa, ir skaičiai taip pat kažkur matyti – gal mums jie asocijuojasi su legendine „Nokia 5110“? Patikslinkime, kad iki šio modelio jau buvo prigaminta nemažai modelių. Dar daugiau – po jo. Bet juk legenda tapo ne visi modeliai.

Žmonės taip ją ir vadindavo – „penkta Nokia“. Lygiai prieš dvidešimt metų tai buvo bomba mobiliųjų telefonų rinkoje – bent jau Lietuvoje. Prieš tai buvusios „plytos“ buvo nepatogios, sudėtingo valdymo. O ir šiaip – ryšio nebuvo. Dėvėtą 5110 apie 1999-uosius buvo galima įsigyti už 350 litų – daugiau kaip pusę jauno mokytojo atlyginimo.

Nokia 5110
Nokia 5110

Tiesa ir tai, kad tai nebuvo aukščiausios klasės aparatas. Daug sudėtingesni buvo šeštas ir septintas modeliai, o dizainu ir mielumu žaižaravo aštuntas.

Penktasis modelis pataikė tiesiai į dešimtuką – patenkino kuklius lietuvio poreikius ir solidžiai atrodė.

Tuo metu, kai viskas aplinkui taip neperspektyvu, žmonėms reikėjo paprasto, patvaraus ir ilgaamžio daikto. „Nokia“ gerbėjams iki šiol yra mįslė, kodėl prieš keletą metų skambiam sugrįžimui į rinką „Nokia“ pasirinko „Nokia 3310“ modelio veidą.

Taip. Tai irgi buvo šaunus telefonas, tačiau legenda tapo tik dabar – po atgimimo. Daugelis klausė – kuri šio telefono savybė buvo legendinė? Gal tik tai, kad buvo galima pačiam kurti melodijas. Niekas nesipriešino tokiam gamintojo žingsniui, nes visi ir taip žinojo, kad legenda pažymėta penktu, o ne trečiu numeriu – taškas.

5 panašumai

Istorinis lūžis – jei prieš dvidešimt metų penkto modelio „Nokia“ buvo lyg atominis ledlaužis ir pralaužė platų kelią daugybei po to ėjusių modelių (net ir „Nokia 3310“ modeliui), tai dabar jau darosi aišku, kad gamintojas būtent su „Nokia 5.1 Plus“ sugrįžo kaip rimtas žaidėjas, aiškiai žinantis, ko reikia vartotojui.

Jei įsigyji daiktą visam gyvenimui, stabdai ne tik apyvartą, bet ir progresą. Toks gyvenimas.

Patikimumas – gal trys savaitės su „Nokia 5.1 Plus“ yra per mažai, tačiau per šį laiką niekas nestrigo. Visos programos veikė kaip šveicariškas laikrodis ar suomiškas peilis ir stebino darbo spartumas. Belieka spėlioti, jog tokį malonumą suteikia nemodifikuota „Android“ operacinė sistema. Daugiausiai dėl patikimumo garsėjo ir „Nokia 5110“. Sklido kalbos, kad šį modelį tyčia išėmė iš apyvartos, nes visas pasaulis būtų iki šiol juo skambinęs – pagamintas per gerai.

Solidumas – abu telefonai nepriklauso verslo klasei, tačiau lygiai taip pat nedarė ir nedaro gėdos jokiam asmeniui su rimtomis pareigomis. Anuomet turėti mobilų telefoną jau buvo solidu. Dabar „penktukas“ turi visus naujausius mados dalykus. Tik tiek, kad nepersilenkia.

Geras garsas – apie šią naujojo „penktojo brolio“ telefono savybę tenka spręsti tiesiog iš patirties, kai šalia groja keletas pusmečiu senesnių ir kur kas brangesnių „Huawei“ ir „Samsung“ modelių. „Nokia 5.1 Plus“ tikrai skamba ne prasčiau, o gal net ir geriau. Žinoma, „Nokia 5110“ neturėjo net radijo ir neskleidė muzikinių garsų, tačiau savo „tune“ melodiją išdeklamuodavo tobulai. Žadintuvas neužmirštamas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Nokia 5.1 Plus“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Nokia 5.1 Plus“

Kaina – tenka pripažinti, kad santykinai „anūkas“ yra gerokai pigesnis už savo „senelį“, tačiau kainos klasė panaši. Be 500 litų naujo įrenginio tuomet bebūtum nusipirkęs. Po metų pirkėjas maldaudavo, kad parduotum už 350. Skelbimuose ir dabar yra tokių veikiančių aparatų po 10 eurų. Dabartinio kaina orientuota į 200 eurų. Parduoti dėvėtą po poros metų gali išvis neapsimokėti – laikas parodys.

5 skirtumai

Baterija – šiuolaikinis telefonas visiškai supanašėjęs su kitų gamintojų aparatais. Baterija laiko tikrai neprastai – intensyviai naudojant visą dieną gali ir ištempti. Nemėgstantys naršyti kraus tik kas antrą naktį. Su senuoju telefonu būdavo galima žaisti „gyvatėlę“ apie savaitę.

Keičiamas viršelis tokius turėjo daugybė vėlesnių modelių, tačiau būtent 5110 yra tokio „persirengimo“ mados pradininkė. Kartu su viršeliu buvo galima pasikeisti ir guminę klaviatūrą. Šiuolaikiniai telefonai, kaip ir šis aprašomas, tarsi gaminami taip, jog be dėklo jį naudoti nepatartina. Tai gal čia ir ne skirtumas?

Antena – naujos kartos žmonės užmiršo, kad visi telefonai turi antenas, tik dabar jos paslėptos pačiame aparate. „Nokia 5110“ turėjo tokią anteną, tačiau tada ją turėjo visi. Galima sakyti, kad šis modelis buvo paskutinis, kuriam anteną vartotojai pateisino. Vėliau jas bandyta mažinti, gaminti ištraukiamas, kol visai paslėpė.

Vienintelė silpna vieta – baterijos fiksatoriai nuo stipraus smūgio nulūždavo. Tekdavo bateriją pritvirtinti lipnia juosta.

Tvirtumas – naujoji aiškiai deklaruoja, kad į tvirto telefono vardą nė nebando pretenduoti. Nuo stipresnio smūgio gali suskilti visas stiklinis korpusas. Senajam nieko įrodinėti nereikėjo. Iškrito, pabiro, surinkai, veikia. Suskaldyti ekranui tuomet reikėdavo šūvio, o ne prisilietimo.

Vibracija – jei abu aparatai turi legendinę „Nokia tune“ melodiją, tai retas pamena, kad senasis modelis neturėjo vibracijos funkcijos. Gal dėl to garsas būdavo žvėriškas? Vėlesniuose modeliuose vibravimo mechanizmas buvo įmontuotas į bateriją o dabar jis tarsi savaime suprantamas – kaip elektra rozetėje.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./„Nokia 5.1 plus“ darytos nuotraukos
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./„Nokia 5.1 plus“ darytos nuotraukos

Galima būtų tęsti be galo ir vardinti naujojo telefono pranašumus prieš senąjį, tačiau tai būtų nesolidu – sentimentai nepasiduoda jokiems faktams ir įrodymams.

Juk tuomet negalėjai ir pagalvoti, kad telefonas gali fotografuoti. Beje, „Nokia 5.1 Plus“ tai daro visai neblogai. Ypač vykęs foną suliejantis „bokeh“ efektas, kuriuo pastaraisiais metais taip didžiuojasi „Iphone“, „Huawei“ ir „Samsung“ flagmanai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius