Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 perspėjimų ir patarimų atostogaujantiems: kada reikia saugotis „free wifi“

Vartotojams vis labiau įninkant į išmaniąsias technologijas, nieko nebestebina įrenginių gausa, su kuria nesiskiriama net per vasaros atostogas. Jei esate iš tų, kurie atostogų neįsivaizduoja be kompiuterio, išmaniojo telefono ar planšetės, ESET saugumo ekspertai parengė 10 patarimų, padėsiančių saugiai atostogauti.
Nemokamas bevielis internetas
Nemokamas bevielis internetas / Vida Press iliustr.

Kaip tikina ESET atstovai, dažniausi pavojai atostogautojams kyla naudojantis viešo interneto ryšiu, apsiperkant internete ar naudojantis el. bankininkyste. Taip pat į kelionę pasiimamiems įrenginiams kyla grėsmė būti pavogtiems. Pateikiame 10 patarimų, kaip išvengti šių nemalonumų, galinčių sugadinti atostogas:

1. Prieš kelionę pasirūpinkite savo nešiojamojo kompiuterio ir mobiliųjų įrenginių būkle bei apsauga: atnaujinkite jų operacines sistemas, naudojamas programas ir įdiekite patikimą antivirusinę programą.

2. Dar būdami namuose pasidarykite svarbių duomenų atsargines kopijas. Nepalikite jautrios informacijos įrenginiuose, kuriuos imsite į kelionę – perkelkite svarbius duomenis į išorinę šifruojamą atmintinę ir palikite ją saugiai namuose.

3. Niekada nepalikite savo įrenginių viešose vietose be priežiūros. Aktyvavę „Anti-Theft“ funkciją ESET apsaugos sprendimuose, galėsite susekti savo prarastą kompiuterį ar išmanųjį telefoną, taip pat prireikus nuotoliniu būdu jį užblokuoti ar ištrinti saugomus duomenis.

4. Visuose įrenginiuose naudokite automatinį ekrano užrakinimą slaptažodžiu, kuris suveikia nesinaudojant įrenginiu numatytą laiką. Galbūt nepatogu kas kartą atrakinti ekraną, bet taip apsaugosite savo duomenis nuo piktavalių kėslų.

5. Esant galimybei naudokitės tik patikimu interneto ryšiu. Apsistoję viešbutyje ar hostelyje, prašykite jų Wi-Fi tinklo slaptažodžio ir junkitės prie konkretaus pavadinimo tinklo. Venkite nežinomų tinklų, kurie naudoja tą patį ar panašų pavadinimą su prierašu „free wifi“ – tai gali būti sukčių pinklės.

Esant galimybei naudokitės tik patikimu interneto ryšiu.

6. Jei jungiantis prie viešbučio interneto jūsų prašoma atnaujinti programinę įrangą, kad galėtumėte prisijungti, nedelsdami atšaukite prisijungimą ir informuokite viešbučio administratorių ar hostelio savininką.

7. Nenaudokite Wi-Fi ryšio, neapsaugoto WPA2 protokolu. Visi žemesnio standarto protokolai neužtikrina tinkamos apsaugos ir gali būti lengvai pažeisti kibernetinių nusikaltėlių. Baigę naršymo seansą būtinai atsijunkite nuo Wi-Fi.

8. Jei atostogų metu prireikia prisijungti prie įmonės tinklo, o pasiekiamas tik viešas Wi-Fi tinklas, visada naudokite virtualų privatų tinklą (VPN).

9. Venkite naudotis el. bankininkyste ir apsipirkti internetu prisijungus prie viešo Wi-Fi. Prireikus galima naudotis savo mobiliojo operatoriaus teikiamomis paslaugomis ir susikurti savo saugų „hotspot“.

10. Jei nenaudojate jokios antivirusinės apsaugos ir kyla įtarimų, kad jūsų nešiojamas kompiuteris galėjo būti užkrėstas kenkėjiškomis programomis, naudokite nemokamą nuskaitymo įrankį „ESET Online Scanner“. Šis įrankis suranda kenkėjus ir juos pašalina veikdamas tiesiai iš naršyklės, jo nereikia diegti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius