-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aptiktas itin rafinuotas užkratas „Regin“, už kurio kyšo valdžios ausys

Lyderiaujanti kompiuterių saugos bendrovė „Symantec“ teigia aptikusi vieną rafinuočiausių kenkėjiškų programų. „Symantec“ teigimu, kenkėjiška programa, pavadinimu „Regin“, greičiausiai buvo sukurta valdžios pareigūnų ir šešerius metus buvo naudota prieš įvarius taikinius visame pasaulyje, skelbia BBC.
Kompiuterinis saugumas
Kompiuterinis saugumas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įrašyta į kompiuterį „Regin“ gali fotografuoti ekrane rodomą vaizdą, vogti slaptažodžius ar atgaivinti jau ištrintas bylas. Pasak ekspertų, daugiausiai šia kenkėjiška programa buvo atakuoti kompiuteriai Rusijoje, Saudo Arabijoje ir Airijoje.

Kenkėjiška programa buvo naudojama vyriausybės, verslo ir privačių žmonių bei darbuotojų sekimui.

Pasak saugos analitikų, kenkėjiška programa buvo kuriama ištisus mėnesius ar net metus, o jos kūrėjai įdėjo nemažai pastangų, kad ją užmaskuotų. Iš to galima spręsti, kad prie jos kūrimo nagus galėjo prikišti ir valdžia.

„Labai panašu, kad kenkėjiška programa atkeliavo iš Vakarų organizacijos. Jai sukurti reikėjo rafinuotų žinių ir įgūdžių“, – sakė „Symantec“ saugos darbuotojas Sianas Johnas.

Kenkėjiška programa panaši į „Stuxnet“ kirminą, kurį sukūrė Izraelio ir JAV organizacijos ir kuriuo taikėsi sužlugdyti Irano branduolinę programą. Tik pastaroji programa buvo sukurta tam, kad sužlugdytų įrenginį, o „Regin“ – kad padėtų slapčiomis rinkti informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius