-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar „kosminiai“ telefonai už „kosminę“ kainą neliks tik įspūdinga istorija?

„Samsung“ ir „Huawei“ rinkai pasiūlys perlenkiamus telefonus, kurių praktiškumas kelia daugybę klausimų. Kaip brangūs sulankstomi telefonai „tilps“ į mūsų kasdienybę, o svarbiausia – į biudžetą?
„Huawei Mate X“ telefonas
„Huawei Mate X“ telefonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie perlenkiamus, atlenkiamus ar sulankstomus telefonus technologijų mylėtojai kalba jau beveik dešimt metų, bet kad toks „lenkimas“ išmaniųjų telefonų ateitis ir tobulėjimo kryptis, drąsiau užsimenama tik po „Samsung Galaxy Fold“ ir „Huawei Mate X“ perlenkiamų telefonų pristatymo. Visgi ilgai laukti lankstomi flagmanai kol kas užmena daugiau mįslių, nei pateikia atsakymų. Štai pagrindinės abejonės, kodėl šie „kosminiai“ telefonai už „kosminę“ kainą gali nebūti praktiški ir likti tik įspūdinga istorija.

1. Ekrano raukšlės

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei Mate X“ telefonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei Mate X“ telefonas

Kai perlenkiame popieriaus lapą ir vėliau jį vėl ištiesiname, matome raukšles. Nors perlenkiamų telefonų ekranas gaminamas iš daug sudėtingesnių medžiagų nei popierius, tačiau nežymios raukšlės vis tiek gali matytis, ypač į ekraną žiūrint iš labai arti.

Sunku patikėti, kad minėtos kompanijos jau sugebėjo išspręsti šią problemą, todėl įsigytas perlenkiamas telefonas bus panašesnis į šaunų technologinį prototipą, o ne kasdien naudojamą telefoną su visais didesnio ekrano pranašumais.

VIDEO: Barselonoje „Huawei“ pristatė perlenkiamą telefoną

2. Patvarumas ir patikimumas

Tikėtina, kad šiuos įspūdingai atrodančius telefonus per dieną atlenksite dešimtis, o gal net šimtus kartų. Mokslininkai teigia, kad vis daugiau žmonių kenčia nuo nomofobijos (baimės neturėti telefono šalia), todėl kasdien naudojamas telefonas turi būti patvarus ir patikimas.

Kaip perlenkiamus telefonus pakeis vienas lankstymo metu „nužudytas“ ekrano pikselis? Ar tūkstančius „lenkimo“ manevrų išlaikys ilgai kurti vyriai? „Huawei“ atstovai teigė, kad jų pristatytas telefonas atsilenkia taip, kad ekranas neišsitemptų, o tai padaryti leidžia unikalus vyris, kurį inžinieriai kūrė net trejus metus. Klausimas, ar turėjo laiko jį išbandyti taip, kaip išbandys kasdienybė.

3. Programinė įranga

„Android“ planšečių nesėkmės turėjo kūrėjus (gamintojus) išmokyti, kaip svarbu užsitikrinti trečiųjų šalių, kuriančių programinę įrangą, palaikymą. Nors „Google“ jau patvirtino, kad perlenkiamuose telefonuose „viskas“ veiks kuo puikiausiai, tačiau daugelio aplikacijų pritaikymas ir optimizavimas tokiems telefonams dar užims nemažai laiko ir pareikalaus pastangų.

Programėlių kūrėjai jau ir taip vargsta taikydamiesi prie skirtingų dydžių ir ekranų ir kraštinių santykių, o perlenkiami telefonai gali tapti dar didesniu iššūkiu. Kiek programėlių kūrėjų adaptuos jas planšetėms? Pavyzdžiui, populiarioji „Instagram“ net ir šiandien neturi aplikacijos „iPad“ ar „Android“ planšetėms.

4. Baterijos talpa

„Scanpix“/AP nuotr./„Samsung“ pristatė „Galaxy S10“
„Scanpix“/AP nuotr./„Samsung“ pristatė „Galaxy S10“

Įdomu, kiek laiko „Samsung Galaxy Fold“ 4380 mAh baterija maitins tokį didelį atlenktą ekraną. Palyginti, „Samsung“ naujausios planšetės turi net 7040 mAh baterijas, o „Samsung Galaxy S 10 5G“ telefonas su mažesniu ekranu – 4500 mAh bateriją. Be to, ir pats telefono lankstymas negeneruos energijos, o jos suvartojimą tik paspartins. „Huawei“ perlenkiamo telefono akumuliatorius – 4500 mAh talpos, išdėliotas į abi jo puses. Įmonės atstovai tikina, kad bateriją įkrauti bus galima itin greitai.

5. (Ne)Storas

„Samsung“ nenurodė tikslaus telefono storio, bet, įvertinus USB jungties dydį, galima teigti, kad perlenkiamas telefonas bus storesnis už įprastus telefonus. Žinoma, kai jį sulenksime.

Sulenkto „Huawei“ telefono storis – 11 mm. Kritikai pabrėžia, kad tokio storio įprastas telefonas turėtų daug talpesnę bateriją, būtų patikimesnis, o perlenkiami telefonai turi daug suplonėti, kad būtų patogūs naudoti kasdien ir konkurencingi.

VIDEO: Barselonoje oficialiai pristatyti nauji „Huawei“gaminiai: 5G modemai, sulankstomi telefonai ir spartūs kompiuteriai

6. Kaina

Tiek „Samsung“, tiek „Huawei“ perlenkiamus telefonus pristatė kaip ypač prabangią prekę išskirtiniams klientams. Būtent išskirtiniams ir „vienetiniams“, mėgstantiems išbandyti prototipus, o ne nuobodžią kasdienybę. „Samsung Galaxy Fold“ kainuos apie 2000 EUR ir Europos rinką pasieks gegužės 3 d.

„Huawei Mate X“ bus dar brangesnis – jo kaina sieks 2300 EUR. Tikėtina, kad tokia kaina šiems įrenginiams bent kol kas užkirs kelią tapti plataus vartojimo preke. Tokių galimybių perlenkiami telefonai greičiau bus saugomu ir branginamu eksponatu, prabangos ir drąsos simboliu, bet ne daugybę kasdieninių funkcijų atliekančiu draugu.

VIDEO: „MWC Barcelona“ – didžiausia pasaulyje mobiliųjų technologijų paroda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius