-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja „suprojektuotų vaikų“ era: redaguosime žmogaus embrionus?

Gali būti kad ką tik buvo žengtas rimtas žingsnis link kūdikių modifikavimo. Niufildo bioetikos taryba (NCB), nepriklausoma Jungtinės Karalystės organizacija, kuri analizuoja ir informuoja apie etinius biologijos ir medicinos klausimus, paskelbė pranešimą, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama socialiniams ir etiniams klausimams, susijusiems su žmogaus genomo redagavimu ir reprodukcija.
Vaikas - robotas
Vaikas / Fotolia nuotr.

Remiantis ataskaita, žmogaus embrionų, spermatozoidų ar kiaušialąsčių redagavimas yra „moraliai leistinas“ tol, kol redagavimas nesukelia pavojaus būsimojo asmens (kuris gimė iš redaguoto embriono aut. past.) gerovei arba „padidina trūkumų kiekį, diskriminaciją ar atskirimą nuo visuomenės“.

NCB ataskaitoje nenurodyta, kad turėtume redaguoti embrionus dėl terapinių (profilaktinių aut. past.) priežasčių, o tai reiškia, kad kosmetinės redagavimo priežastys vis dar yra diskusijų objektas ir atsiremia į etines normas. Tačiau ataskaitoje tikrai neteigiama, kad iškart turėtume šokti į žmogaus embrionų redagavimą.

Prieš pradedant redaguoti embrionus, reikia atlikti daugiau tyrimų ir nustatyti saugumo standartus. Taip pat teigiama, kad turime viešai diskutuoti apie šios technologijos naudojimą ir apsvarstyti galimas pasėkmes. Be to, turėsime įvertinti galimą riziką asmenims, grupėms ar visuomenei apskritai ir atrasti sistemą, kuri padės stebėti ir spręsti bet kokius nenumatytus neigiamus padarinius, kurie gali atsirasti taikant šią technologiją praktiškai.

Galiausiai NBC ataskaitoje teigiama, kad žmogaus genų redagavimas vis tiek turės būti atidžiai sureguliuotas valstybinių įstaigų ir jis bus pradėtas tik vykdant ir atidžiai stebint klinikinius tyrimus.

NBC negali priimti įstatymų ar nustatyti genų redagavimo standartų, tačiau jų rekomendacijos yra svarbios bei daro tam tikrą įtaką. Kaip teigia BBC, ši organizacija yra „įtakinga“.

Tad gali praeiti daug metų, kol gims pirmasis „suprojektuotas kūdikis“, tačiau faktas, kad etiniu požiūriu žmogaus embrionų redagavimui NBC „uždega žalią šviesą“, yra daug žadantis ženklas tiems, kurie nori susikurti savo svajonių palikuonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius