Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ausinės, kuriomis greitai naudosimės kiekvienas: segmento lyderis – „Huawei FreeBuds Pro“

TWS („Trues Wireless Stereo) ausinių populiarumas sparčiai auga ir šiandien galbūt tai jau yra bene populiariausias ausinių tipas. Ne paslaptis, kad gamintojai šiam ausinių segmentui skiria labai daug dėmesio (tiek tobulindami technologijas, tiek stengdamiesi sumažinti savikainą), todėl gana drąsiai prognozuojama, kad netolimoje ateityje TWS ausinėmis naudosis kiekvienas.
„Huawei“ belaidės ausinės
„Huawei“ belaidės ausinės / Gamintojo nuotr.

Beje, TWS lietuvių kalboje verčiamas įvairiai – „visiškai belaidės ausinės“ arba „tikrai belaidės ausinės“ (šis variantas, mano galva, yra žaismingesnis ir labiau atspindintis esmę). Populiarumą lemia tokių ausinių kompaktiškumas ir funkcionalumas. Abi šios TWS ausinių savybės per paskutinius metus sparčiai keitėsi – pirmoji mažėjo, antroji ženkliai plėtėsi.

Pirmasis TWS segmento „Huawei“ ausinių FreeBuds“ modelis pasirodė prieš dvejus metus ir tai buvo ženklas, kad „Huawei“ įžvelgia šio segmento potencialą. 2019 m. buvo pristatytas „FreeBuds 3“ modelis, atskleidęs, kad kompanijos ketinimai užimti lyderio pozicijas TWS rinkoje yra labai rimti. Naujausias, „FreeBuds Pro“ modelis – dar vienas reikšmingas žingsnis ir labai rimtas iššūkis konkurentams. Berods jie jau priversti vytis.

Gamintojo nuotr./„Huawei“ belaidės ausinės
Gamintojo nuotr./„Huawei“ belaidės ausinės

Penki svarbūs bruožai

Naujausias TWS segmento ausines „FreeBuds Pro“ kompanija „Huawei“ pristatė rugsėjį – gaminys po kurio laiko pateko į testuotojų, mėgstančių lyginti skirtingų kompanijų gaminius bei aiškintis, kas galėtų būti segmento lyderiu, rankas. Neatskleisiu jokios paslapties pasakęs, kad „FreeBuds“ ausinės dažniausiai buvo (ir yra) lyginamos su tos pačios kategorijos „Apple“ gaminiu. Tai mūsų pasaulyje jau įprasta ir normalu.

Testuojant TWS ausines daugiausia dėmesio kreipiama į penkis dalykus: kaip ausinės laikosi ausyje, kokia skleidžiamo garso kokybė, kaip dirba mikrofonas, kiek ausinės gali dirbti su pilnai pakrauta baterija ir kiek jos kainuoja. Aš dar pridėčiau ir šeštą vertinimo kategoriją – dizainą, kur įtraukčiau ne tik ausinių išvaizdą ar kaip jos atrodo ausyje, bet ir dėžutės – kroviklio dizainą. Pastarąją savybę vertinti turbūt derėtų taip – ar paėmęs TWS ausinių dėžutę jautiesi lyg ką tik pas tave atėjo Kalėdų Senis? O gal gavai fantastišką dovaną nuo mylimiausio žmogaus? Bet gal tiesiog rankoje laikai eilinę plastikinę dėžutę? Pirmas įspūdis išsitraukus „FreeBuds Pro“ dėžutę – Kalėdos jau arti. Nors „FreeBuds Pro“ ausinių dėžutė– kroviklis pagaminta iš plastiko, bet tiek jos svoris, tiek išvaizda, tiek paviršius, tiek dangtelio atidarymo mechanizmas sukuria gerai visiems atpažįstamą pojūtį, kuris visada iškyla, kai rankose laikai kokybišką gaminį. Spalvinėje „FreeBuds Pro“ ausinių gamoje – tik trys variantai: balta keramika, sidabrinis asfaltas, juoda anglis. Tačiau bet kuris iš jų sukuria prabangos pojūtį.

Ausyje ausinės laikosi patikimai, be to papildomo erzinančio svetimkūnio jausmo. „Huawei“ patrumpino ausinių korpusą ir dabar jo ilgis tik 26 mm, o vienos ausinės svoris tik 6,1 g. Bet svarbiausia yra tai, kad įkišęs ausines į ausis, iš karto pajauti, kad esi atkirstas nuo aplinkos triukšmų – izoliacija puiki.

Gamintojo nuotr./„Huawei“ belaidės ausinės
Gamintojo nuotr./„Huawei“ belaidės ausinės

Garsas ir triukšmas

Pasakojant apie „Huawei FreeBuds Pro“ garsą pilnąja prasme, nes kalba eina ne vien apie garsą, kurį girdime ausinėse, ir kurį transliuoja 11 mm dinaminis ausinių garsiakalbis, bet ir garsą, kurį mūsų pašnekovui perduoda mikrofonas, reikia pasakyti, kad šios ausinės turi patobulintą triukšmų slopinimo sistemą „Intelligent Dynamic Noise Cancellation“. Triukšmo slopinimo sistemos šiais laikais nėra išskirtinis ausinių bruožas, tačiau „FreeBuds Pro“ ausinės išsiskiria tuo, kad atpažįsta įvairiausius aplinkos triukšmus, palygina juos su savo atmintyje esančiais scenarijais ir pagal tai koreaguoja triukšmo slopinimo sistemos darbą. Taigi, galima sakyti, kad šios ausinės turi dirbtinį intelektą, kuo negali pasigirti kitos TWS segmento ausinės.

Išgirdus kaip skamba „FreeBuds Pro“, iš karto supranti, kodėl šių ausinių pavadinime yra žodis „Pro“ – garsas detalizuotas, dinamiškas, gilus, natūralus. Garso dažniai puikiai subalansuoti, kas galbūt nepatiks tiems, kurie dievina viską užgožiančius žemus „bosus“ ir dėl to renkas masyvias, ausis uždengiančias ausines, bet juk galima padirbėti su ekvalaizeriu ir pasididinti žemius dažnius. Man didžiausią įspūdį vis tik paliko garso detalizacija – klausiausi įvairiausios muzikos, nuo klasikos iki sunkaus roko, ir visur detalizacija buvo labai ryški.

Atskiro dėmesio verta ir triukšmo slopinimo sistema, kuriai dirba trys mikrofonai (du vidiniai, vienas išorinis) ir jutiklis, fiksuojantis į vidinę mūsų ausį perduodamus virpesius. Triukšmo slopinimo sistema veikia ganėtinai sudėtingai – iš gautų duomenų ji suformuoja savotišką antitriukšmą ir tokiu būdu realų triukšmą gali sumažinti 40 dB. Ši sistema turi keturis rėžimus – pradedant „Bendruoju“, baigiant „Ultra“, kurie gali būti pasirenkami pagal aplinką. Transliuojamo garso kokybei triukšmo slopinimo sistemos įtaka – minimali.

Dar vienas dalykas kurį verta išskirti – „Balso rėžimas“. Šis pasirinkimas slopina visus aplinkos triukšmus išskyrus žmogaus balsą, taigi negirdėdami bendro chaoso, galite klausytis muzikos ir išgirsti ką jums sako geležinkelio stoties ar oro uosto garsiakalbis arba šalia sėdinti bičiulis – tam tereikia spustelėti ausinės korpusą.

Ausinių skleidžiamo garso detalumas ir ryškumas gerai juntamas ir kalbantis telefonu. Bandžiau įvairius variantus – atviroje vietoje pučiant vėjui, bare per Eurolygos rungtynes – viskas labai gerai girdisi, o triukšmo slopinimo sistema puikiai susitvarko su visais pokalbiui trukdančiais garsais. Klausinėjau pašnekovų – ką jie girdi pokalbio metu ir atsakymas būdavo tas pats: kažkur toli, kažkur labai nežymiai, kažkoks vos girdimas fonas, bet net neidentifikuosi kas, be to pokalbiui tai netrukdo.

Dar vienas dalykas, kurį norėčiau pagirti – puikus ryšys. Telefoną palikęs viename namo kampe po kambarius vaikščiojau nuolat, bet jokių trūkčiojimų, kuris dažnai būdingas belaidėms ausinėms, nebuvo. Be to „Bluetooth 5.2“ ryšio dėka, „FreeBuds Pro“ ausinės vienu metu gali prisijungti prie dviejų įrenginių, pvz. išmaniojo telefono ir nešiojamo kompiuterio.

Valdymas ir kiti svarbūs dalykai

„Huawei“ ausines „FreeBuds Pro“ valdo programėlė „AI Life“ – gana patogus įrankis leidžiantis valdyti ausinių triukšmo slopinimo sistemą, reguliuoti garso parametrus bei turintis balso asistentą.

Visos šios programėlės funkcijos lengvai randamos, yra viskas ko reikia – nei per daug nei per mažai. Beje, triukšmo slopinimo sistemą galima valdyti ne tik programėle, bet ir palietus ausinių korpusą – galite įjungti „Balso rėžimą“, kad būtų slopinami išorės triukšmai, bet „praleidžiamas“ žmogaus balsas, galite įjungti aukštesnį lygį ir blokuoti visus triukšmus, galite viską išjungti, kad išorės garsai pasiektų jūsų ausis. Ausinių valdymas ranka – nesudėtingas – trumpas palietimas, palietimas kelis kartus, ilgas palietimas, braukimas aukštyn arba žemyn – šiais judesiais galima atsiliepti, baigti pokalbį, reguliuoti garsą, sustabdyti įrašą, paleisti kitą dainą, išjungti ar įjungti triukšmo slopinimą.

Kiek laiko galėsite džiaugtis gera muzika? Vienos ausinės baterijos talpa – 55 mAh. Ausinių dėklas–kroviklis irgi turi bateriją, kurios talpa – 580 mAh. Pilnai pakrovus ausines dirba apie 4 valandas, jei klausysitės muzikos, ir apie 2,5 valandas, jei visą tą laiką kalbėsite telefonu. Išjungus triukšmo slopinimo sistemą, darbo laikas pailgėja iki 7 valandų klausantis muzikos, ir 3 valandų kalbant. Ausinės pilnai įkraunamos per 40 min., dėklas per valandą.

Verta turėti ar ne? Manau, kad šiuo metu „FreeBuds Pro“ yra vienas iš segmento lyderių. Patogiai valdomas, komfortiškai „įsitaisęs“ ausyje, gerai slopinantis triukšmus ir puikiai atskleidžiantis bet kurio muzikinio stiliaus detales.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius