Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija kuria pavyzdinį apynasrį „Facebook“ ir kitiems socialiniams tinklams

Australijos parlamentas ketvirtadienį žada priimti griežtą įstatymą, numatantį laisvės atėmimo bausmes ir dideles baudas socialinių tinklų vadovams, kurie operatyviai nepašalina iš savo platformų žiaurių tiesioginių transliacijų, ir tikisi, kad šis teisės aktas taps sektinu modeliu kitoms šalims.
„Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas JAV Senate
„Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas JAV Senate / „Scanpix“/AP nuotr.

Australų vyriausybė sako, kad reaguoja į kovo 15-ąją Naujojoje Zelandijoje vieno australo surengtas žudynes, pareikalavusias 50 musulmonų gyvybių, parengdama pirmąjį pasaulyje teisės aktą, reglamentuojantį socialinių tinklų ir interneto platformų elgesį.

Kritikai savo ruožtu tvirtina, kad tarptautinės socialinių tinklų milžinės gali pasitraukti iš Australijos, jei kitos šalys nepasektų jos pavyzdžiu. Taip pat esama būgštavimų, kad tas teisės aktas gali lemti žiniasklaidos cenzūrą ir neleisti informatoriams skelbti apie žiaurumus.

Toliau pateikiame įstatymo apžvalgą ir problemas, kurias Kanbera tikisi juo išspręsti.

Kraistčerčo žudynių padariniai

Praėjusį mėnesį šaudynes dviejose Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mečetėse surengęs baltųjų viršenybės šalininkas australas tiesiogiai transliavo savo išpuolį socialiniame tinkle „Facebook“.

Feisbuke šaudynės buvo transliuojamos 17 minučių, kol buvo į tai sureaguota. „Facebook“ atstovai nurodė, kad per pirmąją parą nuo incidento pašalino 1,5 mln. šių šaudynių vaizdo įrašų.

Australijos vyriausybė sako, jog socialinių tinklų kompanijos privalo imtis aktyvesnių veiksmų, kad tokio turinio jų platformose nebūtų.

Kaip socialiniai tinklai gali nusižengti?

Interneto paslaugų tiekėjai ir prieglobos (hostingo) arba turinio paslaugų teikėjai bus pripažinti nusižengusiais, jei operatyviai nepašalins „atgrasios, žiaurios medžiagos“, pasiekiamos iš Australijos teritorijos.

„Atgrasi, žiauri medžiaga“ apibūdinama kaip teroro aktų, nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, kankinimų, išžaginimų ir pagrobimų vaizdo ar garso įrašai. Teisės akte kalbama apie turinį, kuris yra įrašytas nusikaltimo vykdytojo arba jo bendrininko.

Už pažeidimus grės iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė ir 2,1 mln. Australijos dolerių (1,3 mln. eurų) bauda fiziniam asmeniui. Korporacijoms gali būti skiriamos iki 10,5 mln. Australijos dolerių (6,6 mln. eurų) arba 10 proc. platformos metinės apyvartos baudos.

Ar yra išimčių?

Atsakomybė gali būti netaikoma, jei toks turinys yra susijęs su naujienų pranešimais, pagrįstais viešuoju interesu, teismo medžiaga, tyrimais arba meno kūriniais.

Generalinis prokuroras turės teisę užkirsti kelią persekiojimui pagal šį įstatymą. Vyriausybė tvirtina, kad tradicinės žiniasklaidos veiklos naujasis teisės aktas neturėtų paveikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius