Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bitė“ ir „Omnitel“ giriasi greičiausiu mobiliuoju internetu Lietuvoje – kuris teisus?

„Bitė“ ir toliau rodys reklamą, kurioje teigiama, jos 4G internetas – greičiausias Lietuvoje. Panašų šūkį reklamos kampanijose naudoja ir „Omnitel“. Tad kuris operatorius pateikia teisingą informaciją? Antradienį žurnalistus į spaudos konferenciją sukvietusi „Bitė“ sako, kad teisūs ir vieni, ir kiti – mat operatoriai duomenis apie ryšį pateikia remdamiesi skirtingomis metodologijomis.
Moteris su telefonu rankose
Moteris su telefonu rankose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bitė“ duomenis apie jos mobiliojo interneto greitį pateikė remdamasi OOKLA speedtest.net platforma, kurioje greitis matuojamas pačių vartotojų su daugybe skirtingų telefonų. Anot „Bitės“ rinkodaros vadovo Prano Kuisio, „Bitės“ OOKLA matavimus jau seniai naudojo tinklo plėtrai.

Remiantis OOKLA, praėjusių metų 2 ir 3 ketvirtyje „Bitės“ mobilių duomenų parsisiuntimo  greitis siekė 43 Mbps, „Omnitel” – 25,91 Mbps, „Tele2“ – 24,57 Mbps.

Šįmet atotrūkis tarp konkurentų mažėja – „Bitės“ duomenų parsisiuntimo greitis siekia 34,3 Mbps, „Omnitel“ – 29,3 Mbps, „Tele2“ – 25, 4 Mbps.

Skirtingi matavimo būdai

„Girdėjome spekuliacijų – kaip gali būti, kad „Bitės“ klientų mažiau, o matavimų – daugiau?“ – klausė P.Kuisys.

Per 2015 m. du ketvirčius atlikta daugiau nei 37 tūkst. OOKLA patvirtintų matavimų. „Bitės“ tinkle – 14  tūkst., „Omnitel“ – 12 tūkst., „Tele2“ – 10 tūkst. matavimų.

„Girdėjome spekuliacijų – kaip gali būti, kad „Bitės“ klientų mažiau, o matavimų – daugiau?“ – sakė P.Kuisys. Pasak jo, „Bitės“ tinkle matavimų daugiau, nes ji savo vartotojams pasiūlo įsirašyti OOKLA matavimo programėlę.

OOKLA vartotojai mobilų internetą matavo 70 Lietuvos miestų  – daugiausiai jų atlikta didžiuosiuose šalies miestuose, o kai kuriuose mažesniuose – tik po kelis.

„Interneto greičio matavimų yra dešimtys, bet mes jaučiame, kad painiojamas testų būdas. Yra du matavimo būdai: vienas – minios būdas, kai greitis matuojamas vartotojų bet kur prieinamais įrenginiais. Kitas būdas yra test drive, kuomet važiuojant automobiliu atliekama po du tris tūkstančius matavimų“, – kalbėjo P.Kuisys.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pranas Kuisys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pranas Kuisys

Ryšių reguliavimo tarnybos test drive matavimų duomenys rodo, kad greičiausias internetas priklauso „Omnitel“ – 35,5 Mbps, „Tele2“ – 32,4 Mbps, „Bitės“ – 30,13 Mbps. Panašius matavimų rezultatus prieš keletą savaičių pateikė ir „TelcoQ“.

Taip pat skaitykite: 15min eksperimentas: kurio operatoriaus mobilusis internetas greičiausias?

Anot P.Kuisio, test drive matavimai neparodo visų vartotojų patirties, nes yra atliekami tik lauke. O OOKLA vartojai duomenis matuoja ir lauke, ir namuose, todėl esą šis metodas atspindi tikrą vartotojų patirtį.

„Ar šitie du matavimo būdai kažkuo vienas už kitą geresni? Ne, neturime intencijos paneigti drive testo – jis nėra blogesnis. Jis nėra netikslus, bet juo matuojamas visai kitas dalykas, negu minios būdu. Dažniausiai šių matavimų tikslas yra kitoks“, – aiškino P.Kuisys.

Tinklą koncentruoja miestuose

Kaip gali būti, kad vėliausiai į 4G tinklą investuoti pradėjusi ir mažiausiai stočių turinti „Bitė“ turi greičiausią internetą pagal OOKLA platformą, o test drive metodas rodo, kad jos  greitis – prasčiausias?

„Bitės“ tinklo direktorius Gintas Butėnas sako, kad taip yra dėl „Bitės“ strategijos – tinklas diegiamas ten, kur didžiausia vartotojų koncentracija.

„Mes savo tinklą statome paskui vartojus. Diegiame „Ericson“ tinklo įrangą, kuri naudojama labai tankiai apgyvendintuose miestuose. Ši įranga turi privalumą, nes gali išgyventi esant didelėms apkrovoms“, – kalbėjo G.Butėnas.

Anot jo, „Bitės“ 4G tiekimui naudojamas dažnis 800 MHz juostoje gerai skverbiasi pro sienas, todėl vartojai namuose gali naudotis geru ryšiu, nors atvirose erdvėse mobiliojo interneto ryšys gali būti prastesnis nei konkurentų.

Diskusijos viešojoje erdvėje dėl interneto greičio kilo po to, kai vartotojų teisų gynimo centras (VGTC) paskelbė, kad „Bitės“ reklama apie greičiausią internetą neatitinka tikrovės. VTGC rėmėsi „TelcoQ“ įmonės matavimais, kurie parodė, kad greičiausią ryš turi „Omnitel“ vartotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius