-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt taisyklių, kaip netapti šikniumi internete

Tinklo etiketas, arba „netiketas“ (angl. netiquette) yra taisyklių rinkinys įsitraukusiems į interneto veiklą bei skiriantis pradedančiuosius nuo patyrusių vartotojų. Mes visi darome klaidų pačioje pradžioje, ar ne? Ypač tuomet, kai bandome įsijungti į internetinę bendruomenę ar socialinį tinklą, teigia publikacijoje Erica Griffithas.
Moteris su kompiuteriu
Moteris su kompiuteriu / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Internetas

Jeigu jūs esate patyręs interneto vartotojas ir vis dar nesilaikote žemiau pateiktų mandagumo taisyklių, tuomet turbūt esate tikrai užkietėjęs šiknius. Vis dėlto, galite išvengti to, jeigu laikysitės dešimties šiame straipsnyje pateiktų punktų. Nieko nelaukime ir pradėkime!

Prisiminkite praeitį. Netgi jūs kadaise buvote interneto naujokas, tad būkite malonus tiems, kurie dar tik pradeda juo naudotis. Kai žmonės daro klaidas, subtiliai tai nurodykite ir, jeigu įmanoma, padarykite tai privačiai, t.y. viešai nepažemindami. Tikri žmonės, skirtingai negu tikri šikniai, nori tobulėti.

Žinokite savo vietą. Išsiaiškinkite apie vietas, kuriose rašote įrašus ir tai, kokia auditorija šiose vietose lankosi, bei ko ji tikisi. Tai, kas tinka komentuojant "YouTube" filmuką nebūtinai bus priimtina diskusijų forume apie verslą, politiką ar programavimą. Būkite savo vietoje.

Būkite tykotojas. Geriausia mokytis internete stebint diskusijų forumus ir žmones, kurie naudojasi jais. Tai reiškia, jog reikia daug skaityti ir žiūrėti, bet ne dalyvauti iki tol, kol esate tikras, kad nepadarysite klaidų.

Pirma ieškokite, vėliau klauskite. Niekas labiau nepikdo forumų administratorių už klausimą, kuris jau buvo iškeltas. Tai susiję su tykojimo patarimu, tad iš pradžių atlikite paiešką toje svetainėje. Dar viena alternatyva – paieškos užklausa "Google" ar "Bing" sistemose. Galiausiai, nepamirškite paskaityti dažniausiai užduodamų klausimų rubrikos.

Gramatika bei skyryba yra svarbi. Nesvarbu, kaip komunikuojate SMS žinutėmis, internete būsite vertinamas pagal gebėjimą rišliai komunikuoti. Pasinaudokite šiuolaikine įranga, kuri ištaiso gramatikos bei skyrybos klaidas. Perskaitykite publikuojamą žinutę ir įsitikinkite jos nuoseklumu.

NERAŠYKITE DIDŽIOSIOMIS RAIDĖMIS. TAI NE TIK SUNKU ĮSKAITYTI.. BET DAR IR LABAI NERVINA, TIESA? Tai lygiai tas pats, kas šaukti, o niekas nemėgsta būti apšaukiamas. Išjunkite "Caps Lock" mygtuką, nebent tikrai norite ką nors pabrėžti, tarkim, suteikdami VERTINGĄ patarimą.

Identifikuokite emocinį klimatą. Užsiliepsnoti ir būti teisiam 100 proc. neverta, jeigu žmogus, kuriam siunčiate žinutę, yra pykčio būsenoje. Galbūt tai privers jus pasijusti tuo momentu geriau, tačiau jūsų žinutė bus matoma viešai, o jūs būsite palaikytas prastu pašnekovu.

Glaustumas. Atminkite, jog glaustumas yra pageidautinas.

Atmeskite anonimiškumo idėją. Taip, gebėjimas išlikti anonimu yra viena iš pagrindinių interneto skiriamųjų savybių, tačiau yra skirtumas tarp Kinijos disidento bei žmogaus, kuris skundžiasi nauju "YouTube" vaizdo įrašu. Jeigu turite tvirtą nuomonę, tuomet nesislapstykite po netikusiais slapyvardžiais – parodykite savo tikrąjį vardą bei pavardę.

Gerbkite kitus anonimus. Tiesa, kartais slaptumas yra svarbus. Ne kiekvienas gali viešai skelbti savo vardą ir pavardę, tad dėl tokios smulkmenos nereikėtų ką nors pykdyti. Priimkite kitus tokius, kokie jie yra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius