Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 27 /2018 04 30

Didžiausią pasaulyje atostogų būsto paieškos platformą vystantys lietuviai: norėdami būti lyderiais, turime žengti į dar niekieno nepramintą žemę

Pasaulinio garso IT projektuose nusistovėjusių praktikų naudojimas lyderių vardo neužtarnaus. Didžiausią pasaulyje atostogų būsto nuomos paieškos platformą „HomeToGo“ vystantys lietuviai mano, kad dirbant su tokio masto projektais paruoštų receptų nebūna ir reikia patiems imtis inovatoriaus vėliavos.
„HomeToGo“ komandos formavimo akimirkos
„HomeToGo“ vyr. technologijų direktorius Audrys Kazukauskas / Projekto partnerio nuotr.

Būtent tai ir lemia sprendimų, neturinčių atitikmenų pasaulyje, sukūrimą, o darbuotojus startuoliška dvasia veža biurokratijos nebuvimu ir galimybe savo technologinį kūrybiškumą išnaudoti milijonus vartotojų sulaukiančioje platformoje.

„HomeToGo“ (www.hometogo.com) platformoje – daugiau nei 11 mln. įvairių būsto nuomos pasiūlymų, o už paieškos sistemos sklandų veikimą ir naujų funkcijų vystymą yra atsakingas Lietuvoje įsikūręs technologijų padalinys. Šį projektą vystanti komanda ieško apie 30 programuotojų ir duomenų mokslininkų Kaune ir Vilniuje.

Startuolis, sudarytas iš daugybės mažų startuolių

„Jei reikėtų apibūdinti mūsų darbo modelį, tai visomis savybėmis esame tikras startuolis, bet mūsų viduje dar rastume mažų atskirų startuolių. Dažnai kiekviena svarbesne „HomeToGo“ sistemos sritimi rūpinasi atskira specialistų komanda, kuri turi didelę sprendimų laisvę savo tikslams įgyvendinti. Pavyzdžiui, jei mūsų programuotojai sumano patobulinti „HomeToGo“ sistemą, jiems nereikia pereiti krūvos patvirtinimų ir susitikimų – savo idėją jie gali įgyvendinti tučtuojau“, – pasakoja „HomeToGo“ vyriausiasis technologijų direktorius Audrys Kažukauskas.

Anot jo, toks požiūris labai artimas patiems darbuotojams. Jie nesijaučia tik nedidele dalimi didžiulėje mašinoje, nes turi sprendimo teisę, o papildoma atsakomybė jų tikrai negąsdina.

„Komandai sparčiai augant, vis atsiranda iniciatyvų aktyviau dokumentuoti procesus, juos aprašyti, kurti papildomas pareigybes ir panašiai. Mes esame atviri pokyčiams, nevengiame išbandyti ne tik naujas technologijas, bet ir kitokius darbo organizavimo būdus. Tačiau ne kartą įsitikinome, kad biurokratija yra ne mums. Mūsų raktas į sėkmę yra ne procesai, o komandinis darbas ir savo darbą išmanantys žmonės, kurie patys geba parinkti efektyviausius sprendimus ir juos greitai įgyvendinti“, – teigia kompanijos vyriausiasis technologijų direktorius.

Projekto partnerio nuotr./„HomeToGo“ komanda Lietuvoje
Projekto partnerio nuotr./„HomeToGo“ komanda Lietuvoje

Lietuvių kurti sprendimai – be analogų rinkoje

Pasak pašnekovo, „HomeToGo“ projektą nuo kitų Lietuvoje išskiria jo apimtis ir darbo specifika: „Jei peržvelgtume Lietuvoje vystomus projektus, greitai pamatytume, kad jų didelio masto nėra tiek daug, taip pat IT specialistai daugiausia dirba prie sistemos palaikymo. Mūsų atveju yra atvirkščiai – pagrindinis komandos darbas yra naujų funkcijų kūrimas, kurias išbandome milijonus vartotojų sutraukiančioje sistemoje. Puikiai suprantame, kad tai prabanga mūsų rinkoje“, – paaiškina bendrovės technologijų padalinio vadovas.

A.Kažukauskas pripažįsta, kad plėtojant tokio masto projektą kaip „HomeToGo“, atsipūsti nėra kada dėl gausybės įvairių iššūkių: „Iš techninės pusės didžiausias mūsų iššūkis yra paieškos greitaveikos užtikrinimas, terabaitiniai duomenų ir milijoniniai vartotojų srautai, kurie didėja eksponentiškai. Srautams nuolat dvigubėjant, anksčiau puikiai veikę technologiniai sprendimai pradeda strigti, lėtėti. Atsiduriame tarsi „terra incognita“ – nežinomoje žemėje, kai nebėra receptų, kaip toliau plėtoti projektą, ir turime patys tyrinėti bei ieškoti naujų sprendimų.“

Dėl šių priežasčių nuo 12 iki 70 specialistų Lietuvoje per ketverius metus išaugusi komanda gali pasigirti anksčiau rinkoje nematytais sprendimais. Pavyzdžiui, mūsų šalies profesionalai yra sukūrę paslankių datų paieškos funkciją, kuri, skirtingai nei analogai rinkoje, leidžia pasirinkti ne konkrečią atostogų datą, o intervalą, kada žmonių grupė norėtų atostogauti, pavyzdžiui, dvi savaites. Tokiu būdu sistema pataria, kada būtų geriausia vykti, atsižvelgdama į įvairių pasiūlymų prieinamumą ir kainas. Tai labai naudinga šeimoms, ieškančioms geriausio pasiūlymo mokyklos atostogų laikotarpiu arba keliautojams, kuriems konkreti data nėra tokia svarbi.

Taip pat komandoje be programuotojų stipriai didėja ir duomenų mokslininkų poreikis. Jų indėlis yra labai svarbus, nes jie, naudodami mašininį mokymąsi (angl. machine learning), iš kelių skirtingų partnerių tinklalapių turi atpažinti ir sugrupuoti tuos pačius pasiūlymus, o galiausiai – pasiūlyti tik aktualiausius vartotojui pagal jo individualius poreikius.

Atsiremia į technologijų galimybes

„PHP“, „Symfony“, „Elasticsearch“, „Apache Mesos“, „Apache Kafka”, „Amazon Web Services“ – tik maža dalis technologijų, kurias lietuvių komanda naudoja savo darbe. Tačiau A. Kažukauskas dalinasi ir viena svarbesnių išmoktų pamokų, susijusių su technologijomis.

Projekto partnerio nuotr./„HomeToGo“ komanda Lietuvoje
Projekto partnerio nuotr./„HomeToGo“ komanda Lietuvoje

„Naujos technologijos ateina ir išeina, bet geri specialistai, kurie mokėtų jomis operuoti, nėra jau taip dažnai sutinkami. Todėl atsirėmę į vienos ar kitos technologijos ribas, suprantame, kad svarbiausia – komanda ir ją sudarantys žmonės. Mūsų darbas nėra mechaninis, todėl tas technologinis kūrybiškumas dažnai daug naudingesnis, nei patys įrankiai“, – sako vyriausiasis technologijų direktorius.

„HomeToGo“ (www.hometogo.com), kurios technologinę platformą padeda kurti partneriai „NFQ Technologies“, yra atostogų būsto nuomos meta paieškos variklis, agreguojantis ir leidžiantis palyginti daugiau nei 11 mln. nuomos pasiūlymų iš daugiau nei 250 nuomos svetainių visame pasaulyje, įskaitant ir didžiuosius portalus, tarp kurių „Booking.com“, „HomeAway“ ir kt. Kompanija, kurioje šiuo metu dirba daugiau nei 150 specialistų, turi vietinėms rinkoms pritaikytas paieškos sistemas JAV, dvylikoje Europos šalių, Rusijoje, Meksikoje ir Australijoje.

Daugiau apie didžiausią pasaulyje atostogų būsto nuomos paieškos sistemą „HomeToGo“ multimedijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius