Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duris atvėrė Technologijų ir inovacijų centras, kuriame kuriamas galingiausias pasaulyje lazeris

Trečiadienį Vilniuje atidarytas pažangus Saulėtekio slėnio Technologijų ir inovacijų centras. Šiame centre Lietuvos mokslininkai kuria unikalius išradimus ir pažangiausias technologijas, kurios naudojamos visame pasaulyje.
Saulėtekio slėnio Technologijų ir inovacijų centro atidarymas
Saulėtekio slėnio Technologijų ir inovacijų centro atidarymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Technologijų ir inovacijų centre  veikia 23 verslo įmonės, kurios orientuotos į aukštųjų technologijų kūrimą ir taikymą. Metinė visų šių įmonių apyvarta viršija 40 mln. eurų, centre dirba daugiau nei 300 žmonių.

Saulėtekio slėnyje yra įsikūręs vienas didžiausių ir daugiausia investicijų pritraukiantis lazerių centras Lietuvoje. Būtent čia, bendradarbiaudami su amerikiečiais, „Ekspla“ kurs vieną galingiausių pasaulio lazerių, kuris bus panaudotas tyrimų komplekse „ELIBeamlines“.

Taip pat sakitykite: Lietuviai „Ekspla“ kartu su JAV įmone už 110 mln. Lt kurs neregėtos galios lazerį

Taip pat šitame slėnyje veikia vienintelė Lietuvoje nanoinžinerijos laboratorija. Čia sukuriami produktai jau dabar yra naudojami medicinoje, gydant akių ir vėžio ligas. Pavyzdžiui, mėgintuvėlyje sukurta dirbtinė akies ragena leis ragenos transplantacijos laukiantiems žmonėms atgauti regėjimą nelaukiant donoro.

„Mokslo idėjomis ir aukštųjų technologijų sprendimais Lietuva jau konkuruoja su pasaulio lyderiais. Mūsų mokslininkai turi ką pasiūlyti ir kaip nustebinti. Todėl būtina ir toliau investuoti į aukštųjų technologijų vystymą Lietuvoje – tai neša ne tik pažangą, bet ir kuria naujas darbo vietas, ir pritraukia daugiau investicijų į mūsų šalį“, – sakė atidarymo renginyje dalyvavusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) yra didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje, vykdanti unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus lazerinių technologijų, optoelektronikos, branduolio fizikos, organinės chemijos, bio ir nanotechnologijų, elektrocheminės medžiagotyros, funkcinių medžiagų, elektronikos mokslo kryptyse.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius