Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES nuslėpė tyrimą, kuriuo nustatyta, kad žaidimų ir muzikos piratavimas nekenkia

Europos Komisija skyrė 360 tūkst. eurų už tyrimą, kuriuo turėjo būti nustatyta, kaip intelektinės nuosavybės piratavimas veikia autorių teisėmis saugomų muzikos, kompiuterinių žaidimų, filmų pardavimus. Tačiau tyrimo rezultatai taip ir nebuvo paviešinti – galimai dėl to, kad tyrimo išvadose nurodoma, jog nėra duomenų, kad piratavimas yra žalingas, rašo gizmodo.com.
Europos Komisijos būstinė
Europos Komisijos būstinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimą atlikusiai Nyderlandų bendrovei „Ecorys“ buvo pavesta kelis mėnesius stebėti piratavimo įtaką, po kurių 2015 m. gegužę ES buvo pateikta 304 psl. apimties ataskaita. Ataskaitos išvadose parašyta: „Apskritai vertinant, rezultatai nepateikia patikimų statistinių įrodymų, kad internetinis autorių teisių pažeidinėjimas išstumtų pardavimus“. Be abejo, tai, griežtai vertinant, nereiškia, kad piratavimas visiškai neturi įtakos pardavimams – tiesiog statistinė analizė negali pakankamai patikimai parodyti, jog poveikis yra.

Ataskaitos rengėjai nustatė, kad neteisėti atsisiuntimai ir transliavimai iš tiesų gali padidinti teisėtus žaidimų pardavimus. Vienintelis neigiamas ryšys, kuris nustatytas šiuo tyrimu, buvo susijęs su didžiausio biudžeto kino filmais: „Tyrimo rezultatai rodo apie 40 proc. dydžio išstūmimą, o tai reiškia, kad, dėl kiekvienų dešimties pastaruoju metu neteisėtai peržiūrėtų filmų, teisėtų filmų peržiūros sumažėjo keturiais.“

Tyrimo ataskaita viešumą pasiekė tik dėl to, kad Vokietijos Piratų partijos narė, europarlamentarė Julia Reda paprašė tyrimo ataskaitos, pateikusi paraišką per ES Informacijos laisvės prieigos prie dokumentų formą, ir tyrimo ataskaitą publikavo savo asmeniniame tinklaraštyje.

Europos skaitmeninių teisių organizacija savo tinklaraštyje teigia, kad šios ataskaitos visas turinys buvo sąmoningai slepiamas, ir savo teiginį grindžia 2016 m. datuojamu moksliniu darbu, kurio autoriai yra du Europos Komisijos pareigūnai. Moksliniame darbe „Filmų piratavimas ir pardavimų išstūmimas Europoje“ buvo užsimenama tik apie tą „Ecorys“ tyrimo dalį, kuri išryškino ryšį tarp piratavimo ir filmų žiūrėjimo, tačiau visiškai nutylėjo apie kitas tyrimo išvadas. Be to, tame moksliniame darbe netgi nebuvo užsiminta, kad cituojama informacija buvo paimta iš „Ecorys“ tyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius