Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pristatė saugaus 5G diegimo planą

Sklandant įtarimams dėl Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ technologijų saugumo, Europos Komisija pristatė planą, kaip bus užtikrintas saugus 5G telekomunikacijų tinklų diegimas.
Andrusas Ansipas
Andrusas Ansipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Valstijos tvirtina, jog Kinijos bendrovė dėl jos tariamų ryšių su Kinijos žvalgybos tarnybomis kelia grėsmę Vakarų šalių tinklų saugumui.

Tačiau kai kurios Europos šalys derasi su „Huawei“, nes nori savo būsimuose spartesniuose mobiliojo ryšio tinkluose panaudoti jos pažangias technologijas.

Europos Komisija Europos šalių neparagino sekti Jungtinių Valstijų, Australijos ar Japonijos pavyzdžiu ir uždrausti bendradarbiauti su Kinijos bendrove. Tačiau ji ketina nustatyti rizikos mastą ir Europos Sąjungos (ES) valstybes nares paraginti keistis informacija.

Už bendrąją skaitmeninę rinką atsakingos Komisijos pirmininko pavaduotojas Andrusas Ansipas pareiškė: „5G technologijos pakeis mūsų ekonomiką ir visuomenę bei atvers didžiules galimybes žmonėms ir verslui. Tačiau mes negalime sutikti, jog tai vyktų neužtikrinant visiško saugumo. Todėl labai svarbu, kad 5G infrastruktūra Europos Sąjungoje būtų patikima ir visiškai apsaugota nuo techninių ar teisinių spragų.“

Plane, kuris buvo pristatytas ES parlamente Strasbūre surengtoje spaudos konferencijoje, valstybės narės raginamos iki birželio 30 dienos pranešti apie bet kokias grėsmes jų nacionalinei tinklų infrastruktūrai.

Po to Europos Sąjungos tinklų ir informacijos apsaugos agentūra (ENISA) iki spalio 1 dienos turės parengti ataskaitą, kurioje bus įvertinta Europos lygmeniu kylanti rizika.

Tada valstybės narės svarstys, ar reikia imtis priemonių ir kokių. Sprendimas būtų priimtas iki metų pabaigos.

Penktosios kartos telekomunikacijos, kurios užtikrina beveik momentinį duomenų perdavimą, per kelerius artimiausius metus įgaus ypatingą svarbą Europos ekonomikoje, įskaitant jos strateginius sektorius, pavyzdžiui, energetikos, transporto, bankininkystės ir sveikatos priežiūros.

„Huawei“ yra tapusi pasauline 5G technologijų srities lydere, taigi Europa gali atsilikti nuo kitų šalių 5G tinklų diegimo srityje, jeigu atsisakys tiekėjų iš Kinijos.

Tačiau Kinijos įstatymai telekomunikacijų įmones įpareigoja bendradarbiauti su šalies žvalgybos tarnybomis ir kai kurios Vakarų sostinės nerimauja, jog „Huawei“ tinklai Pekinui gali suteikti prieigą prie komercinių, karinių, mokslo ir diplomatinių paslapčių.

Ir nors Kinija įnirtingai neigia tokius įtarimus, Vašingtonas uždraudė JAV teritorijoje diegti „Huawei“ 5G technologijas ir sąjungininkus paragino sekti šiuo pavyzdžiu arba netekti prieigos prie tam tikros Jungtinių Valstijų žvalgybos informacijos.

Europos Komisijos pareiškimas buvo paskelbtas tuo metu, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Paryžiuje buvo susitikęs su Prancūzijos, Vokietijos ir ES lyderiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius