-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES teiks rekomendacijas, kurios gali būti labai pavojingos „Huawei“ verslui

ES rengia naujas gaires, kuriose nurodoma, kad ES valstybės gali riboti ar apskritai šalinti atskirus didelę riziką keliančius telekomunikacijų įrangos tiekėjus iš savo ryšių tinklų, rašo naujienų agentūra „Reuters“.
Europos valstybės galės pačios nuspręsti, kurių „rizikingų tiekėjų“ neįsileisti statant 5G ryšio tinklus
Europos valstybės galės pačios nuspręsti, kurių „rizikingų tiekėjų“ neįsileisti statant 5G ryšio tinklus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neįpareigojančios rekomendacijos, išdėstytos oficialiame ES dokumente, su kuriuo susipažino „Reuters“ žurnalistai, yra tik dalis priemonių, kurių tikslas yra apriboti kibernetines grėsmes nacionaliniame ir ES lygmenyje, ypač – grėsmes, susijusias su Kinijos įmone „Huawei“, nors formaliai dokumente nenurodoma nei konkreti šalis, nei konkretus „didelės rizikos telekomunikacijų įrangos tiekėjas“.

Dokumente apibrėžiamos gairės, dėl kurių sutarė ES valstybės-narės. Jose įspėjama apie grėsmes, kurias kelia trečiųjų šalių kišimasis į 5G tiekimo grandinę, o taip pat – grėsmes priklausyti nuo vieno konkretaus tiekėjo. Tokiais įspėjimais ir grindžiamas gana griežtas gairių tonas.

ES valstybės turėtų pačios įsivertinti konkrečių teikėjų grėsmės lygį nacionaliniame ir ES lygmenyje ir didelės rizikos tiekėjams taikyti ribojimus, įskaitant šalinimą iš tiekėjų sąrašo, tokiu būdu efektyviai ribojant rizikas pagrindiniam įmonės turtui.

ES valstybėms taip pat rekomenduojama diversifikuoti tiekėjus ir nepriklausyti nuo vienos konkrečios kompanijos, taip pat numatomą įsigyti įrangą vertinti ir pagal techninius, ir pagal ne techninius veiksnius.

Gairėse nei konkreti rizikingo tiekėjo valstybė, nei konkretus tiekėjas nėra minimas, tačiau jos buvo surašytos JAV spaudžiant atsisakyti „Huawei“ įrangos dėl susirūpinimo, kad šia įranga siekiant savo interesų šnipinėjimui galėtų pasinaudoti ir Kinija.

„Huawei“, kurios pagrindiniai konkurentai tinklo įrangos srityje yra Švedijos „Ericsson“ ir Suomijos „Nokia“, neigia bet kokius kaltinimus dėl galimybės jų įrangą panaudoti šnipinėjimui.

Gairėse ES valstybėms rekomenduojama susikurti teisines arba reguliacines priemones, kurios kontroliuotų išorinių tiekėjų įrangos panaudojimą ir jų prieigą prie jautrios ryšių infrastruktūros.

ES šalių vyriausybės taip pat turėtų atlikti savo valstybėje veikiančių ryšio operatorių auditą, pareikalauti iš jų, kad šie pateiktų detalius duomenis apie 5G įrangos įsigijimą ir nupasakotų, kaip užtikrinamas ryšio tinklų saugumas.

Tikimasi, kad ES skaitmeninės ekonomikos komisarė Margrethe Vestager šias gaires oficialiai paviešins sausio 29 dieną.

Tokios ES valstybės, kaip Vokietija, neturi griežtos nuomonės, ar reikėtų įsileisti „Huawei“ į 5G tinklų plėtrą – kanclerė Angela linkusi taikyti vienodas taisykles visiems techninės įrangos pardavėjams, nepaisant pasipriešinimo iš partijos vidaus.

„Huawei“ tinklo įrangą atskiruose regionuose naudoja bemaž visos didžiosios Europos telekomunikacijų įmonės – „Deutsche Telekom“, „Vodafone“, „Telefonica“, „Telia“, „Tele2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius