-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Google“ paieškoje bus sunkiau pamatyti „Russia Today“ ir „Sputnik“ nuorodas

Populiariausio pasaulyje „Google“ paieškų variklio autoriai ketina sumažinti Kremliaus finansuojamų propagandos šaltinių „Russia Today“ (RT) ir „Sputnik“ reitingus – taip „Google“ reaguoja į besikaupiančią informaciją, kad Vladimiro Putino vyriausybė bandė paveikti įvairiose šalyse vykusių balsavimų baigtį, rašo BBC.
„Google“ valdybos pirmininkas Ericas Schmidtas
„Google“ valdybos pirmininkas Ericas Schmidtas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Google“ motininės kompanijos „Alphabet“ vadovų tarybos pirmininkas Ericas Schmidtas sakė, kad paieškų gigantas privalo kovoti su dezinformacijos skleidimu. JAV žvalgybos agentūros pavadino RT „Rusijos valstybine propagandos mašina“.

Šališkų leidinių atstovai tvirtina, kad „Google“ sprendimas yra cenzūros forma.

Halifakso tarptautiniame saugumo forume E.Schmidtas sakė: „Puikiai apie tai žinome ir dirbame, kad galėtume atpažinti tokius scenarijus bei sumažinti tokių svetainių reitingus.“

Tuomet kaip „tokias svetaines“ jis įvardijo du didžiausius Rusijos valstybinėmis lėšomis išlaikomus, bet užsienio žiūrovams bei skaitytojams skirtus šaltinius – „RT“ bei „Sputnik“.

„Aš labai prieštarauju cenzūrai. Bet aš labai stipriai pritariu reitingavimui. Tuo mes ir užsiimame. Labai sąžiningas klausimas, kokiu būdu mes reitinguojame. Bet mes būtent tą kiekvieną dieną geriausiai ir darome – sudarome milijonų milijonus reitingų“, – sakė E.Schmidtas.

Jis pridūrė, kad paieškos variklio algoritmai nepaliaujamai tobulinami tam, kad nustatytų „veponizuotą“ (t. y. ginklu paverstą) informaciją, nes norintieji manipuliuoti naujienomis „taip pat tobulina savo įrankius“.

Užsienio agentai

Šie „Alphabet“ vadovo pareiškimai paskatino abiejų propagandos šaltinių atstovus išsilieti piktais komentarais – ir „Sputnik“, ir RT visada vadina save tikromis žiniasklaidos organizacijomis.

„Gerai, kad galime įtraukti „Google“ į sąrašą tų, kurie nepaiso logikos ir sveiko proto: jeigu faktai ateina iš RT, tai jie jau nebepriimtini, „nes juk Rusija“ – nors Kongreso klausymuose „Google“ sakė, kad jie nenustatė, jog RT manipuliuoja jų platforma ar pažeidinėja naudojimo taisykles“, – RT publikuotame pareiškime tvirtino „Sputnik“ ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonyan.

Spalį „Twitter“ paskelbė, kad daugiau nebepriims reklamų iš RT ir „Sputnik“. O lapkritį JAV Teisingumo departamentas nurodė, kad RT privalės registruotis kaip „užsienio agentas“. RT šį nurodymą ginčija teisme.

Rusija nepaliaujamai kartoja, kad nesikišo į 2016 m. JAV prezidento rinkimus, bet JAV žvalgybos tarnybos ne kartą pateikė informaciją, kad Rusija bandė palenkti balsavimo rezultatus Donaldo Trumpo naudai – skelbiant melagingas naujienas, įsilaužiant į JAV demokratų partijos kompiuterius ir išplatinant šią informaciją, tokiu būdu siekiant pakenkti Hillary Clinton.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius