Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„HP EliteBook Revolve 810” – elitinės kainos hibridas (apžvalga)

Nešiojamieji kompiuteriai jau kuris laikas konkuruoja su vis labiau populiarėjančiais mobiliaisiais įrenginiais. Šios konkurencijos rezultatas – hibridiniai nešiojamieji kompiuteriai, apjungiantys įprasto nešiojamojo funkcijas ir planšetės patogumus. Vieną naujausių tokio tipo produktų iš HP teko išbandyti ir man.
„HP EliteBook Revolve 810”
„HP EliteBook Revolve 810” / Irmanto Gelūno nuotr.

Pasak gamintojo, „EliteBook Revolve 810” pirmiausia yra skirtas verslo žmonėms, o tai puikiai rodo ir kompiuterio kaina. Priklausomai nuo techninės konfigūracijos, Lietuvos parduotuvėse šis modelis gali kainuoti nuo 4,6 iki 5,8 tūkst. litų. Tai iš tiesų nemaži pinigai, tad pabandykime išsiaiškinti, ar yra už ką juos mokėti.

Planšetė, bet ne visai

HP gaminys yra išvaizdaus dizaino ir tvirtos konstrukcijos. Jo korpusas yra padengtas guminę dangą kiek primenančiu sidabro spalvos paviršiumi, o tai sumažina galimybę, kad skubėjimo metu įrenginys išslys iš rankų.

Tik pradėjus naudoti šį 11,6 colio įstrižainės sukiojamą ekraną turintį hibridą nustebino jo svoris. Iš magnio lydinio pagamintas mažylis kartu su baterija ir visais viduriais sveria 1,4 kg. Nors tai ir nėra daug nedideliam nešiojamam kompiuteriui, tačiau šiuo atveju kalbame apie tokį, kurį galima naudoti ir kaip planšetę. 

Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”
Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”

Dvi savaites trukę bandymai parodė, kad tai yra labiau teorinė nei praktinė galimybė, mat prietaisą naudojant planšetės režimu ilgainiui pavargta riešai, tad alkūnėmis neatsirėmus į atramą knygos ilgai nepaskaitysite, o ką jau bekalbėti apie žaidimus. Įrenginiu nepasinaudosite ir su viena ranka – jis tiesiog per sunkus.

Palyginimui, „iPad 2“ sveria du kartus mažiau, kur kas lengvesnės už „EliteBook Revolve“ yra ir kitos rinkoje esančios planšetės. Taigi šiuo požiūriu įrenginys yra nevisavertis. Tas pats pasakytina ir apie jo storį, kuris siekia 22,2 mm, o „iPad 2” – vos 8,8 mm.

Taigi nors šis HP modelis techniškai yra kompiuteris-planšetė, kasdienėje praktikoje jį naudoti įmanoma tik kaip įprastą nešiojamąjį su papildomomis funkcijomis. Po dvi savaites trukusių bandymų galiu drąsiai pasakyti, kad gamintojo konstrukcinis sprendimas nors ir yra įdomus, tačiau tuo pačiu visiškai nepagotus.

Korpusas ir jungtys

Vis dėlto, įrenginys su planšetėmis gali būti lyginamas tik iš dalies, kadangi tai yra hibridinis prietaisas, turintis savų pranašumų – ne tik lietimui jautrų 1366x768 tšk. raiškos ekraną, bet ir patogią, skysčių išsiliejimui atsparią klaviatūrą su galiniu LED apšvietimu. Spausdinti su ja yra tikrų tikriausias malonumas, kadangi klavišai yra tinkamo dydžio, tvirtai įmontuoti, o maigosi minkštai.

Tiesa, kompiuterį kaip įprastą nešiojamąjį pirmosiomis dienomis naudoti buvo sudėtinga. Reikėjo apsiprasti su tiek lietimui, tiek ir paspaudimams jautria plokštele (angl. Clickpad), kuri primena montuojamas „Apple“ kompiuteriuose. 

Pastaroji atpažįsta daugybę pirštų judesių, su kuriais galima atlikti įvairias naršymo funkcijas. Tačiau visų jų atpažinimo geriau neįjungti, mat teksto kopijavimas iš vieno dokumento į kitą gali virsti tikra kankyne. Nepaisant to, plokštelė veikia puikiai, yra jautri, tiksli bei maloni pirštams.

Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”
Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”

Dešinėje „EliteBook Revolve 810“ briaunoje yra įrengti įjungimo/išjungimo, užrakinimo bei garso reguliavimo mygtukai. Kiek tolėliau – microSD kortelių lizdas, 3,5 mm jungtis skirta ausinėms ar mikrofonui bei specialus lizdas papildomai jungčių ir įkrovos stotelei prijungti. Galinėje dalyje yra įmontuotos dvi pilno dydžio „USB 3.0“, taip pat „DisplayPort“ bei „Ethernet“ jungtys.

Atrodo, jungčių prietaise pakanka, tačiau su tuo sutikti galima iš dalies. Daugelis pasiges „HDMI“ lizdo, kitiems pritrūks „VGA“ ar papildomos „USB“ jungties. Pastarosios asmeniškai trūko labiausiai. Praktinių bandymų metų dvi „USB“ jungtys būdavo nuolatos užimtos tokių įtaisų, kaip interneto modemas ir bevielės pelės adapteris. Taigi norint prijungti atmintuką duomenims įsikelti, nuolatos tekdavo atlaisvinti vieną iš šių jungčių. 

Geležis ir sparta

Techninės „EliteBook Revolve 810” specifikacijos yra neblogos: 1,9 GHz dažnio, 64 bitų architektūros „Intel i5-3437U“ procesorius, 4 GB talpos DDR3 operatyvioji atmintinė, 128 GB SSD diskinis kaupiklis bei integruotas „Intel HD Graphics 4000” vaizdo posistemis.

Norintieji daugiau spartos, gali įsigyti modelį su 8 GB RAM atmintine bei 256 GB talpos diskiniu kaupikliu. Tiesa, už tai reikės papildomai primokėti apie 900 litų ar daugiau (kainos prieaugis priklauso nuo konkretaus pardavėjo).

Tiek vienu, tiek kitu atveju tokios „geležies“ daugiau nei pakanka kasdieniam darbui su įvairiomis biuro ir multimedijos programomis. „Windows 8” operacinė sistema įrenginyje sukasi itin sklandžiai įrenginį naudojant tiek kaip planšetę („Tiles“ vartotojo sąsaja), tiek kaip įprastą nešiojamąjį (standartinė „Windows 8“ aplinka). 

Teigiamą įspūdį paliko programų bei rinkmenų įkėlimo/įrašymo iš/į diskinį kaupiklį greitis. Šios operacijos sparčiai atliekamos dėl SSD kaupiklio, kuriame vietoje įprastų magnetinių plokščių yra naudojami nejudrūs „flash“ atminties lustai. Itin reikšmingą kompiuterio kainos dalį ir sudaro būtent SSD standusis diskas, kadangi jų kainos rinkoje yra kur kas didesnės už įprastų magnetinių HDD kaupiklių.

Nors kompiuteris skirtas darbui, su juo įmanoma visai pakenčiama sparta pažaisti ir kai kuriuos naujesnius kompiuterinius žaidimus. Pavyzdžiui, su vidutiniais grafikos nustatymais žaidimas „Deus Ex: Human Revolution“ sukosi apie 26 kadrų per sekundę sparta, o tai yra pakankamai daug kaip tokios klasės įrenginiui.

Kompiuteryje atlikus sintetinį „PCMark 7 Pro“ testą likau nustebintas 5064 taškų rezultatu. Laptopmag.com turimais duomenimis, vidutinis tokios klasės kompiuterių rezultatas tesiekia apie 3800 taškų, taigi „EliteBook Revolve 810” pasirodė tiesiog puikiai. 

Ekranas ir baterija

Jau minėjau, lietimams jautraus ekrano įstrižainė yra 11,6 colio, o jo atkuriama raiška siekia 1366x768 taškų. Kitaip nei įprasti skystųjų kristalų monitoriai, šis yra apšviečiamas LED diodų. Nepaisant to, ekranas man pasirodė esantis ganėtinai blankus.  

Tuo įsitikinau kompiuteriu dirbdamas ryškioje saulės šviesoje – tokiomis sąlygomis įžiūrėti jame ką nors yra labai sunku. Darbą šviesioje aplinkoje taip pat apsunkina ekraną dengiantis „Gorilla Glass 2” stiklas, kuris nors ir praktiškas dėl savo atsparumo įbrėžimams, tačiau dėl blizgumo atspindi net menkiausią šviesos spindulį.

Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”
Irmanas Gelūnas/„HP EliteBook Revolve 810”

Iš korpuso išimama 6 celių baterija yra silpnoji kompiuterio vieta. Su didžiausiu ekrano ryškumu bei išjungtu galiniu klaviatūros apšvietimu, įjungtu „WiFi“ moduliu bei sistemoje veikiančiomis „Skype“, „Chrome“ „Word“ bei dar keliomis programomis, kompiuteris-planšetė atlaikė apie 4 valandas darbo laiko. Nekreipiant dėmesio į šiuos nesklandumus, būtina pažymėti, kad ekranas yra kokybiškas – pasižymi puikiu kontrastu, vaizdus atkuria labai detaliai, o spalvos nedidelio apšvietimo aplinkoje jame vaizduojamos sodriai. Patiko ir tai, kad ekranas pasižymi puikiu apžiūros kampu.

Dar prastesnis rezultatas pasiektas įrenginiu neprisijungus prie interneto ir nuolatos žiūrint filmus – šio praktinio testo metu baterija ištvėrė apie 3 valandas. Apskritai vidutinis praktinis baterijos tarnavimo laikas per visą dviejų savaičių bandymo laikotarpį svyravo nuo 4 iki 5 valandų.

Verdiktas trumpai

Apibendrinant savo patirtį galėčiau pasakyti tik viena – turėjau galimybę pasinaudoti kokybišku, tačiau brangiu kompiuteriu su įprastam nešiojamajam neįprastomis funkcijomis. Įrenginys techniniu požiūriu yra kokybiškas ir išbaigtas, o programiniu atžvilgiu spartus bei patogus kasdieniam darbui. Vis dėlto, už daugiau kaip 5 tūkst. litų galima įsigyti kur kas plonesnį, ne mažiau spartų ir kokybiškai surinktą nešiojamąjį kompiuterį, neturinį nevykusių pretenzijų atstoti planšetę.

Teigiamos savybės:

•    Tvirtos konstrukcijos kokybiškas ir išvaizdus korpusas
•    Itin patogi apšviečiama klaviatūra
•    Greitas SSD kaupiklis
•    Didelė veikimo sparta

Neigiamos savybės:

•    Brangus
•    Blankus ekranas
•    Didokas svoris
•    Trumpa baterijos gyvavimo trukmė
•    Nepilna „Microsoft Office“ biuro programų paketo versija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius