Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huawei“ pabandė iš naujo: pristatytas perlenkiamas išmanusis telefonas, kurį matysime ir Lietuvoje

Pirmasis „Huawei“ telefonas su perlenkiamu lietimui jautriu ekranu – „Mate X“ – buvo tarsi vienaragis. Visi apie jį kažką buvo girdėję, bet labai mažai kas galėjo pasigirti jį matę savo akimis. O juolab – čiupinėję savomis rankomis. Labai panašu, kad praėjus metams padėtis pasikeis į geresnę pusę.
„Huawei Mate Xs“ išmanusis telefonas
„Huawei Mate Xs“ išmanusis telefonas / V.Neverausko/15min nuotr.

Nepaisant to, kad Barselonoje turėjusi vykti mobiliųjų technologijų paroda „MWC 2020“ dėl naujojo koronaviruso sukeltos globalinės panikos buvo atšaukta, „Huawei“ nusprendė nesitraukti: didžiulė darbuotojų iš Kinijos komanda jau 2 savaites buvo atkentėjusi karantino sąlygomis Barselonos viešbučiuose, paviljonai užsakyti, šimtų, o gal net tūkstančių žurnalistų kelionėmis pasirūpinta. Stalas, taip sakant, paruoštas. Negi viską taip imsi ir išmesi?

Žinoma, planus dėl koronaviruso teko koreguoti – ir žurnalistų, nepabijojusių atvykti į Barseloną bei akis į akį susitikti su kinais buvo gerokai mažiau, nei tikėtasi iš pradžių, ir pristatymo renginio data pasikeitė, ir specialių saugumo priemonių imtasi be jokių išlygų. Pavyzdžiui, ties pristatymo vieta budi medikų komandos, pasiruošusios gydyti (nors tikriausiai pirmas gydymo veiksmas būtų izoliavimas) visus, besiskundžiančius kvėpavimo takų ligomis, o visoje renginio vietoje prieš pat žurnalistų antplūdį atlikta itin kruopšti dezinfekcija. Ir kiekvienas demonstruojamas įrenginys nublizginamas ir išdezinfekuojamas kaskart prieš jam keičiant norinčiųjų apžiūrėti rankas. Ir netgi pats pristatymas vyko labai keistu formatu – milžiniškame ekrane buvo rodomas viena diena anksčiau įrašytas „Huawei“ mobiliųjų telefonų padalinio vadovo Richardo Yu pristatymas. Įrašytas darytas Barselonoje, tik viena diena anksčiau. Sprendimų priėmimo grandinę ir logiką paaiškinti sunku, veikiausiai suveikė noras apsisaugoti net nuo menkiausios itin svarbaus asmens užsikrėtimo rizikos, bet nutiko, kaip nutiko. Ir po kelių dešimčių metų prisiminsime, kaip vienos net ne taip jau baisiai mirtinos infekcijos baimė kirto per Kinijos ekonomiką, atšaukė daugybę tarptautinių renginių ir privertė taikyti paranojiškas apsisaugojimo nuo kontakto tarp žmonių priemones.

Taigi, tokioje keistoje aplinkoje įvyko „Huawei Mate Xs“ telefono pristatymas. Mačiusieji pernykščio „Huawei Mate X“ nuotraukas (na, nes mačiusiųjų patį įrenginį savo akimis Lietuvoje yra maždaug tiek, kad galima būtų ant pirštų suskaičiuoti) veikiausiai skirtumo tarp pernykščio ir šiemetinio modelio labai ir nepastebės. Bendrais bruožais tai yra labai panašus įrenginys, veikiantis pagal tą pačią logiką. Bet skirtumų yra.

Vyris

Praėjusiais metais pristatant „Mate X“ turbūt daugiausia dėmesio nusipelnė šio telefono vyris. Iššūkis tikrai buvo nemenkas – reikėjo sukurti tokį lenkimo mechanizmą, kuris užtikrintų, kad lenkimo metu išorinėje pusėje atsiduriantis ekranas nebūtų suplėšytas (vizualinis/praktinis pavyzdys: paimkite dvi pliauskas, suglauskite jas, o ant viršaus užklijuokite lapą popieriaus. Tada tokią „knygą“ sulenkite taip, kad popierius būtų išorėje. Jei jūsų pliauskos bus bent kelių milimetrų storio – rezultatas popieriui bus liūdnas).

V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas

Sprendimas buvo vyris, kurį „Huawei“ skambiai pavadino „sakalo sparnu“. Neišardžius neįmanoma pasakyti, kaip ten yra iš tikrųjų, bet gamintojas sako, kad tame vyryje yra „sujungtų daugiau nei 100 detalių, kurios harmoningai sąveikauja tarpusavyje“. Lenkiant telefoną besiliečiančios vidinės abiejų šoninių paviršių briaunos susispaudžia į įrenginio vidų, todėl išorinis paviršius, kurį reikia padengti ekranui, nė kiek nepailgėja. Pliauskos to tikrai nesugebėtų. O štai „Huawei“ inžinieriai sugebėjo.

Ir visa tai buvo pernai. Šiemet vyris buvo „paturbintas“ panaudojus cirkonio pagrindo skysto metalo elementus. Dabar „sakalo sparnas“ yra gerokai patvaresnis ir labai gražiai bei sklandžiai susilenkia bei išsitiesia. Gamintojų ir inžinierių užtikrintumą savo darbo kokybe įrodo tai, kad šiemet žurnalistams telefonus „Mate Xs“ leista ne šiaip fotografuoti iš už stiklo, o paimti į savo rankas ir lankstyti juos taip, kaip širdis geidžia. Nors jei širdis užsigeistų perlenkti ekraną į priešingą pusę, nei numatė inžinieriai, tikriausiai būtų labai daug triukšmo, pykčio ir finansinių nuostolių.

Ekranas

„Mate Xs“ ekranui būdinga ta pati yda, kaip ir visiems kitiems dar tik gimstančios perlenkiamų išmaniųjų telefonų klasės atstovams, – ties lenkimo vieta atsiranda raukšlelė, kuri yra gana neblogai matoma ir apčiuopiama. Bet „Huawei“ atveju ta raukšlelė yra kur kas mažesnė, nei konkurentų – visų, kuriuos teko matyti ir gyvai, ir nuotraukose. Ir ekraną ištiesus po linkio vieta sunku užčiuopti kokių nors reljefo nelygumų.

V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas

Pagrindinis telefono ekranas yra 6,6 colių įstrižainės, galinis – 6,38 colių. Telefoną ištiesus jis pavirsta planšetiniu kompiuteriu su 8 colių įstrižainės ekranu. Akivaizdu, kad ekrano danga yra polimerinio pagrindo, kitaip ji tiesiog negalėtų linkti. Gamintojas teigia, kad vaizdą generuojantis ekrano sluoksnis yra padengtas dviem skaidraus „kosminės pramonės lygio“ poliamido sluoksniais, kurie užtikrina ir gerą vaizdo kokybę, ir ekrano patvarumą.

Nepaisant užtikrinimų, kad ekranas yra patvarus, galima be jokių abejonių pasakyti, kad ne vyris su daugiau nei 100 judančių detalių yra silpnoji šio telefono vieta, o būtent ekranas. Dėkliukas, kurį galima įsigyti kartu su telefonu (ar bent jau tas, kurį teko matyti asmeniškai), yra visai ne dėkliukas – tai yra rėmelis, saugantis telefono briaunas nuo pažeidimų dėl kritimo. Tuo tarpu ekranas yra visiškai neapsaugotas (ir neapsaugomas papildomomis plėvelėmis ar kokiomis kitomis priemonėmis). Todėl įsidėti aparatą į vieną kišenę su raktais būtų maždaug 1000 eurų vertės klaida (ar kiek bekainuotų ekrano pakeitimas – tokia informacija kol kas nėra skelbiama).

V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas

Turbūt pagrindinis dalykas, kurį reikėtų įsigyti arba užsisakyti perkantiems „Mate Xs“ – tai aksominis maišelis, kurio švelnioji pusė yra vidinė, nes labai sunku būtų patikėti, kad tai, kaip mes elgiamės su įprastiniais kietu stiklu padengtais telefonais (ir kuriuos, nepaisant stiklo vis vien sugebame subraižyti), gali būti pritaikoma ir „Mate Xs“. Labai panašu, kad tai bus visiškai kitokių atsargumo ir švelnumo įpročių reikalaujantis itin brangus daiktas (kurio rekomenduojama kaina Europos rinkoje bus 2500 eurų).

Kamera

„Mate Xs“ įrenginio formatas yra labai palankus inžineriniams žaidimams su fotokameros galimybėmis – tokio storio įrenginiai su vienu įprastu ekranu šiuolaikinėje technologijų rinkoje tiesiog nebūtų toleruojami, o štai dabar prašom: maždaug centimetrą siekiantis pastorėjimas suteikia daug fizinės erdvės lęšių išdėstymui. Tik kad, panašu, visas potencialas šiuo atveju išnaudotas nebuvo ir per galvą, kaip kad P ar „Mate“ serijos įrenginiuose, inžinieriai nesivertė.

V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas
V.Neverausko/15min nuotr./„Huawei Mate Xs“ perlenkiamas išmanusis telefonas

Telefone bus sumontuota 4 objektyvų „SuperSensing Leica Quad“ kamera, kurioje pagrindinis objektyvas yra plataus lauko, su f/1.8 diafragma ir 40 MP jutikliu, už ultraplataus lauko objektyvo (f/2,2) yra 16 MP jutiklis, už telefoto objektyvo (f/2,4 diafragma ir optinis vaizdo stabilizavimas) – 8 MP jutiklis. Ketvirtasis objektyvas (3D Depth Sensing Camera) yra naudojamas iš esmės tik atstumams iki objektų nustatyti. Kamera geba „išspausti“ hibridinį vaizdo didinimą iki 30x, o ISO jautrumo maksimali reikšmė – 204800.

Dėl neįprastos telefono konfigūracijos jame dedikuotos asmenukių kameros nėra. Asmenukės daromos telefoną perlenkus ir į save atgręžus „antrąjį ekraną“, kurio pusėje atsiranda ir pagrindinės kameros sistema. Ir tai, panašu, turėtų suteikti gerokai platesnių fotografinės fantazijos pasireiškimo galimybių, nei standartinės vieno objektyvo asmenukių kameros.

Techninės charakteristikos

Telefonas yra sukurtas „HiSilicon“ (tiems patiems „Huawei“ priklausančios dukterinės bendrovės) platformos „Kirin 990 5G“ pagrindu. Visiškai nestebina, kad brangiausiam ir inovatyviausiam šių metų savo telefonui „Huawei“ pasirinko patį galingiausią ir pažangiausią savo lustų rinkinį.

Raidelės „5G“, savaime suprantama, reiškia, kad įrenginys palaikys 5G duomenų perdavimo standartus. Tai svarbu Kinijai, Pietų Korėjai, Japonijai, svarbu kai kurioms ES valstybėms, neturinčioms išorinių ES sienų su Rusija ir jau pradedančioms vystyti savo 5G ryšio infrastruktūrą. Ir tai visiškai nesvarbu Lietuvai, Latvijai, Estijai, Lenkijai ar Suomijai, kurios šiemet ne naujas ryšio antenas statys, o derėsis su Rusija dėl 5G dažnių panaudojimo galimybių. Iki kitų metų 5G beveik neabejotinai nematysime, o kitais metais jau bus kur kas aiškiau – ar toks įrenginių formatas pasiteisins ir prigis, ar gamintojai grįš prie labiau standartinio stiklinės plytos formato.

Bet kiti „Kirin 990“ elementai yra tikrai neprasti ir nė per nago juodymą nenusileidžia nei geriausiems „Samsung Exynos“ procesoriams, nei „Qualcomm Snapdragon“ flagmanams. Pačių kinų teigimu, jų „Kirin“ yra netgi gerokai pranašesnis. Nors nepriklausomų ekspertų atliktas sintetinių našumo testų rinkinys to nepatvirtina.

„Kirin 990“ platformą sudaro 8 procesoriaus branduoliai: 2 ultradideli specializuoti „Cortex-A76“, du šiek tiek mažesni „Cortex-A76“ ir keturi mažesni „Cortex-A55“ branduoliai, veikiantys 2.86 GHz dažniu. Grafikos procesorius – 16 branduolių „Mali G76“, o dirbtinio intelekto užduotys vykdomos per „Huawei Da Vinci“ architektūros pagrindu sukurtus specializuotus NPU procesoriaus branduolius.

Didysis trūkumas

Nors iš techninės pusės „Mate Xs“ atrodo kaip neabejotinas technologijų šedevras, visgi programinė pusė yra su trūkumais. O trūkumų priežastis yra amerikiečių sankcijos, taikomos „Huawei“: „Android“ operacinė sistema telefone yra, o programinės įrangos, kurią įprasta rasti „Google Play“ programėlių parduotuvėje, nėra. Nes ir pačios programėlių parduotuvės nėra. Ir būti negali. Nes tam, kad ji ten būtų, „Google“ privalėtų patikrinti „Huawei“ telefoną ir sertifikuoti jo saugumą, o to padaryti negali, nes palaikyti bet kokius verslo ryšius su „Huawei“ draudžia JAV Komercijos departamentas.

Todėl „Huawei“ priversti suktis iš padėties, kaip moka: sudarinėdami susitarimus su visais pasiekiamais programėlių leidėjais jie perkelia mums jau įprastas programėles į savo prižiūrimą „App Gallery“ programėlių parduotuvę. Kinai sparčiai mažina atsilikimą nuo „Google“ teikiamos pasiūlos – netgi žadamas gana greitas „regioninių“ įprastinių programėlių perkėlimas. Mat vargu ar Lietuvoje kam nors būtų reikalingas įrenginys be „Smart ID“ ir elektroninės bankininkystės, be „m.Parking“, „Trafi“, „Bolt“, „Wolt“ ar kitų mūsų šalyje populiarių, vietines paslaugas teikiančių programėlių – šios programinės įrangos trūkumo neatpirktų nei dvigubas ekranas, nei pati geriausia telefoninė fotokamera pasaulyje: jeigu dėl programėlių nebuvimo tektų kišenėje turėti ir antrą telefoną „paslaugoms“, tai kam tada tas pirmasis? Tik pasigyrimui ir fotografavimui?

Taigi, kol kas ši „didžioji programėlių migracija“ vykdoma maksimaliu tempu. „Huawei“ procesui finansuoti paskyrė net milijardo JAV dolerių dydžio sumą, o vidiniai šaltiniai įmonėje nurodo, kad ta migracija vyksta neįtikėtinai greitai. Visgi išmaniųjų telefonų verslas – tai ne mokyklos suolas, kur mokytojai pažymius kartais parašo ir už pastangas. Norint paimti tūkstančius vartotojų eurų „Huawei“ turės rodyti ne pastangas, o rezultatus. Galima tikėtis, kad sulig kiekviena diena tie rezultatai gerės. Ir kas žino – galbūt tuo metu, kai „Mate Xs“ bus pateikti ir Lietuvos rinkai (o tai turėtų įvykti kovo pabaigoje), tai jau bus ne tik labai novatoriškai atrodantis žaisliukas, kainuojantis apie 2500 eurų, o pilnavertis telefonas su visu rinkiniu funkcijų, kurias gali atlikti ir bet kuris kitas „Google“ sertifikuotas „Android“ telefonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius