Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huawei“ sieks visiškos nepriklausomybės nuo „Google“ – kuria net savo paiešką

Nuo praėjusių metų vidurio įmonė „Huawei“ priversta dirbti apgulties sąlygomis. Dėl JAV Komercijos departamento sankcijų, draudžiančių JAV įmonėms su „Huawei“ palaikyti bet kokius verslo santykius be atskiro leidimo kinai prarado galimybę diegtis kai kuriuos techninius ir programinius elementus į savo telefonus. Ir nors techninę dalį jie pakeisti sugebėjo, „Google“ paslaugų keitimas yra rimtesnę užduotis.
„Huawei Mate 30“ serijos išmaniųjų telefonų pristatymas
„Huawei Mate 30“ serijos išmaniųjų telefonų pristatymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia svetainė „XDA Developers“, siekiant neprarasti aktualumo už Kinijos rinkos ribų, „Huawei“ po sankcijų įsigaliojimo ėmėsi naujos strategijos: surasti senesnius savo telefonus, kurie jau yra sertifikuoti „Google“ ir į kuriuos „Google“ paslaugos gali būti diegiamos, juos pervadinti ir parduoti su „nauju rūbeliu“ (tokie buvo „Huawei Nova 5T“ ir „Huawei P Smart Pro“).

Bet kinų įmonės užkulisiuose darbas tiesiog verda: prieš kovo pabaigoje numatytą naujausių P 40 serijos įrenginių pasirodymą „Huawei“ karštligiškai pluša, siekdami užkamšyti didžiausias dėl sankcijų atsiradusias skyles ir į savo programėlių parduotuvę „Huawei App Gallery“ perkelti kiek įmanoma daugiau programėlių, kurias įprasta rasti „Google Play Store“ – įskaitant ir vietines paslaugas siūlančias pavežėjimo, maisto atgabenimo, viešojo transporto, elektroninės bankininkystės programėles. Šis darbas yra gyvybiškai svarbus – be jo „Huawei“ net su pačia tobuliausia fotokameros sistema nesugebės įrodyti, kad jų telefonai yra pranašesni už tuos, kurie sugeba vienu metu ir fotografuoti, ir automobilio parkavimo paslaugą apmokėti, ir prie banko prisijungti. Bet yra ir dar vienas keistas naujai atsiradęs „Huawei“ trūkumas, kuris gali pasirodyti kaip visai ne trūkumas – interneto paieška. Ir šią spragą, kurią pastebės ne kiekvienas (nes bet kuri interneto naršyklė ir taip suteikia nesunkią prieigą prie bet kurio interneto paieškos variklio), „Huawei“ ketina artimiausiu metu užkimšti. Mat jau vyksta „Huawei Search“ programėlės bandymai.

Kinijos įmonė Jungtiniuose Arabų Emyratuose ieškojo vartotojų, kurie norėtų sudalyvauti naujausios jų paieškos programėlės bandymuose. „XDA Developers“ kolektyvas, gavęs šios programėlės APK rinkmeną, ją išanalizavo ir pateikė savo išvadas apie jos galimybes.

„Huawei“ interneto paieškos programėlė savo funkcijų kiekiu nė iš tolo neprilygsta „Google“: integracijų su „Google Assistant“, „Google Lens“, „Google Podcasts“ ir kitomis pridėtinėmis paslaugomis čia nėra. Tai – bazines interneto paieškos paslaugas teikianti programėlė, leidžianti surasti interneto svetaines, vaizdo įrašus, naujienų straipsnius arba nuotraukas. Interneto paieškos programėlėje yra ir nuoroda į orų prognozes – ją aktyvavus įjungiamas įskiepis į vienos paros orų prognozes, kurias pateikia Kinijos ir JAV įmonė „Huafeng-AccuWeather“, duomenis apie atmosferos reiškinius gaunanti iš Kinijos meteorologijos administracijos. Taip pat paieškoje rastumėte nuorodas į „sportą“, „matavimo vienetų konvertavimą“, „kalkuliatorių“. Paieškos programėlės nustatymuose galima rasti paieškų istoriją (ir ją išjungti), palikti savo komentarą, pakeisti geografinį paieškos regioną ir programėlės kalbą, įjungti ar išjungti „saugią paiešką“,nurodyti, kuriose kitose „Huawei“ programėlėse galima atlikti paiešką.

Vartotjimo sutikimo sąlygose nurodoma, kad paieškos paslaugos teikėjas yra Airijoje registruotas „Huawei“ padalinys „Aspiegel Limited“. Į tą patį padalinį didelę dalį savo mobiliųjų programinių paslaugų „Huawei“ perkėlė dar 2019 metais – taip palengvinamas vartotojų duomenų tvarkymas. Nors vartotojo sutikime naudotis paslaugomis nurodoma, kad „Huawei“ paieška yra prieinama tik naudojantis „Huawei“ įrenginiais, iš specialiai tam skirtos programėlės arba per naršyklės įskiepį, „XDA Developers“ išsiaiškino, kad į adreso laukelį įvedus atitinkamą adresą paieška veikia ir bet kuriame kitame telefone.

Analitikai nesugebėjo išsiaiškinti, koks yra „Huawei Search“ naudojamas paieškos variklis – bandymai sulyginti paieškos rezultatus su „Google“, „Yahoo“, „Bing“, „DuckDuckGo“, „Yandex“, AOL ir „Ask“ nebuvo sėkmingi. Bet sprendžiant pagal tai, kad „Huawei“ vartotojui suteikia galimybę paprašyti tam tikrus įrašus pašalinti iš rezultatų sąrašo, galima spėti, kad paieškos variklį sukūrė ir valdo patys „Huawei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius