Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į kurią pusę links išmaniųjų telefonų ateitis?

Vyresni skaitytojai galbūt dar prisimins tokią daugiau nei prieš dešimtmetį rodytą televizinę reklamą, kurioje graži moteris bare pareiškė, kad ieško vyro su „mažiausiu“. Ir nors vaizduojama aplinka buvo persunkta seksualinės įtampos, kalba ėjo apie mobilųjį telefoną, kuris buvo mažiausias, nes perlenkiamas. Tai štai... panašu, kad po labai ilgos „didžiausio“ paieškos švytuoklė vėl grįš prie „mažiausio“. Ar bent „mažesnio“.
„Huawei Mate X“ telefonas
„Huawei Mate X“ telefonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Švytuoklės pasisukimą atgal link mažesnių dydžių lems kelios priežastys. Pirma – sparčiai tobulėjančios lanksčių ekranų technologijos. Antra – dėl vis augančio „vaizdinės“ informacijos vartojimo iš paskos augančios telefonų ekranų įstrižainės. Augančios tiek, kad jau kišenės plyšta. Ir trečia priežastis – nuolatinis verslo siekis gauti kuo didesnes pajamas, nes dabartinės „plokščių“ telefonų formos vartotojų jau nebetraukia – žmonės persisotino, visų kišenės pripildytos, todėl reikalingos naujovės.

Tad nenuostabu – jau prieš keletą metų pasigirdo pirmieji, ganėtinai nedrąsūs pažadai netrukus pasiūlyti perlenkiamą išmanųjį telefoną. Lyderiais tapti žadėjo Pietų Korėjos gamintojai – „Samsung“ ir LG. Tik ilgainiui jų lanksčiųjų ekranų technologijos nukrypo link gerokai didesnių: iš pradžių parduotuvėse pasirodė šiek tiek lenkti televizoriai, kurie lyg ir nepasiteisino. Telefonai šiek tiek lenktu ekranu taip pat neprigijo – jų vartotojams neįsiūlė nei tie patys „Samsung“, nei LG. Dabar, atrodytų, gana sėkmingai kelią į rinką skinasi lenkti kompiuterių monitoriai – visgi žaidimų mėgėjai ir grafikos profesionalai mėgsta didelį, viską apimantį vaizdą.

Ir jei lenkti ekranai nepasiteisino, tai labai išpopuliarėjo savotiška lenkto ekrano iliuzija – vadinamieji 2,5D ekranai, kuriuos galima rasti didesniosios dalies aukščiausios klasės telefonų gamintojų įrangoje. Taikant šią technologiją patys ekranai būna plokšti, tačiau jų pakraščiai užlinkę, taip sukuriant didesnio ekrano iliuziją ir pagerinant įrenginio laikymo rankoje patirtį.

Bet visa tai – toli nuo to pirmojo perlenkiamo telefono pažado. Kiek arčiau buvo didžiausiose technologijų parodose demonstruoti šiek tiek besilankstantys, tarsi plasnojantys milžiniškos įstrižainės televizoriai, kurie galėjo būti ir plokšti, ir lenkti. Arba tokie, kuriuos tarsi tapetus galima buvo klijuoti ant sienos. O arčiausiai pažado buvo šią žiemą Las Vegase pademonstruotas susukamas LG televizorius. Ir praėjusį rudenį iš po skverno ištrauktas bei gana prastai apšviestoje salėje nedrąsiai pademonstruotas sulankstomas „Samsung“ išmaniojo telefono prototipas.

Bet kol „Samsung“ mėgavosi technologijų mėgėjų ir apžvalgininkų dėmesiu, tyliai, be didelių demonstracijų, savo sulankstomą telefoną ėmė ir išleido Kinijos įmonė „Royole“. Jeigu norite – prašome, kad ir šiandien galite įsigyti „Royole FlexPai“. Kainuos maždaug 1400 JAV dolerių. Tik vargu, ar savo investicijomis apsidžiaugsite: nors oficialiai telefonas yra perlenkiamas, jo lenkimo spindulys yra labai didelis. Ekranas, savaime suprantama, plastikinis, todėl veikiausiai labai jautrus įbrėžimams. Ir programėlių veikimas labai įtartinas – veikia tikrai ne viskas. Kitaip tariant, „Royole“, norėdami nuskinti lyderio laurus, smarkiai paskubėjo. Išgarsėti, be abejo, išgarsėjo, bet labiau panašu, kad jų tikslas nėra perlenkiamų telefonų gamyba. Ši bendrovė tiesiog norėjo gaminti lanksčius ekranus, o jau kur juos dėti – kitų verslų fantazijos reikalas. Pavyzdžiui, „Louis Vuitton“.

Taigi, nors formaliai lankstaus telefono koncepcija jau buvo išleista, realaus produkto rinka liko neužimta. Ir šį vasarį, prieš pat mobiliųjų technologijų parodą MWC į finišo tiesiąją išsuko ne viena bendrovė, o iškart dvi: tie patys „Samsung“, jau gerokai drąsiau demonstravę savo sulankstomą telefoną, kuriam suteiktas ir pavadinimas – „Samsung Galaxy Flex“ – ir „Huawei“, parodę savo „Huawei Mate X“. Ir nuo tada didžiųjų konkurentų – išmaniųjų technologijų rinkos lyderių – dvikova įgijo naują matmenį: kieno idėjos pasirodys patrauklesnės visuomenei.

Mat šį kartą besirinksiantys vieną iš šių telefonų jau juos vertins ne tik pagal našumą, akumuliatorių, ekraną ir fotografijos kokybę. Galbūt net svarbesnis kriterijus bus tai, kokia kryptimi links telefonas: pagal „Samsung“ sumanymą didysis ekranas bus užversto telefono viduje, pagal „Huawei“ – išorėje. O kadangi įrenginiai bus visiškai naujos klasės, gamintojams teko atlikti svarbių technologijų tobulinimo darbų bei parodyti visą savo išradingumą. „Samsung“ turėjo pridėti papildomą ekranėlį, „Huawei“ – bene sudėtingiausią lankstą istorijoje.

„Huawei Mate X“ telefono, kurį vis dar galima vadinti tik koncepcija, ekranas apgaubs visą įrenginį. Viena šio aparato briauna bus pastorinta joje tilps kamerų sistema, jutikliai ir jungtys, nors sulenkus įrenginį šis pastorėjimas nebesijaus – visas telefonas bus tolygaus, vienodo svorio. Ir asmenukėms, ir įprastoms nuotraukoms fiksuoti tereikės sulenktą telefoną apsukti, o ištiestas telefonas, tapsiantis labai solidaus planšetinio kompiuterio dydžio įrenginiu, asmenukių kameros tarsi ir neturės.

„Huawei“ labai didžiuojasi „Mate X“ lankstu – oficialiai tvirtinama, jog tai yra pats sudėtingiausias lankstas pasaulyje, kurį Kinijos įmonė pakrikštijo „Sakalo sparnu“. Ši telefono dalis jį sulenkus pasislėps po ekranu abipus korpuso, o tiesiant – iš po jo išslys. Tokiu būdu sulenkto telefono ekranas nebus plėšomas, o ištiestame ekrane nebus matoma lenkimo raukšlė.

Tiesa, bus ir dar vienas šių lenktynių aspektas: kurio gamintojo pirmas blynas nebus prisvilęs. Ir kol kas šiuo atžvilgiu „Samsung“ yra kiek prastesnėje padėtyje: dėl siekio aplenkti konkurentus labai ankstyva telefono demonstracija žurnalistams baigėsi didele nesėkme ir oficialaus telefonų išleidimo atidėjimu. O „Huawei“ situaciją stebi ir, panašu, nusprendė skirti daugiau laiko įrenginių tobulinimui bei ketina juos išleisti tik tada, kai nekils abejonių dėl kokybės, kurios tikimasi iš tokios solidžios kainos – maždaug 2000 eurų – telefonų.

Atrodo, labai brangu. Tačiau reikia turėti omenyje, jog tai yra tik pirma sulenkiamų išmaniųjų telefonų karta, o technologijų inovacijos yra labai brangios. Be to, ir lanksčiųjų telefonų gamybos sąnaudos visai kitokios – jau ir iki „įprastinių“ išmaniųjų telefonų ekranai būdavo brangiausi šių aparatų komponentai, o lankstomi ekranai bus dar kur kas brangesni.

Bet technologijos pasižymi viena puikia savybe: bėgant laikui jos sparčiai pinga. Todėl galima tikėtis, kad ateinančiais metais pasirodysiantys lankstomi išmanieji ne tik parodys, kurio gamintojo idėjos linksta į teisingą pusę, bet ir patys įrenginiai bus gerokai prieinamesni.

O žmonės vėl pradės vertinti mažesnį...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius